koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Cees Moerbeek
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstanden: Circa 40 km en 20 km.
Starttijden: 40 km om 9:00 uur,
20 km van 9:00 uur tot 10:00 uur.
Sluiting: 20 km om 16:30 uur,
40 km om 17:30 uur.
Startlocatie: Klaroenkorps Wormers Vendeliers, Knollendammerstraat 14, 1531 BE Wormer (NH)
Bereikbaar per trein: -
Bereikbaar per auto: -
Scheidingslijn
Scheidingslijn

Het wapen van Wormer is het gemeentewapen van de voormalige Nederlandse gemeente Wormer, gelegen in de Zaanstreek. Vanaf 1991 is het wapen niet langer in gebruik omdat de gemeente Wormer is opgegaan in de gemeente Wormerland. Waar het hoofd, in de volksmond "het verbonden hoofd" genoemd, in het wapen vandaan komt is niet bekend. Vanwege deze onduidelijkheid zijn er meerdere verklaringen voor te geven: het afgebeelde hoofd is dat van een Westfriese hoofdman dat naar graaf Floris V is gebracht. Deze verklaring wordt in Wormer zelf op verschillende wijzen gegeven, mede doordat Floris V het wapen wel aan de plaats heeft geschonken.
Het zou het hoofd van Jezus Christus op een doek aangereikt door Veronica zijn. De doornenkroon is dan vervangen door de afgebeelde kroon. Het kerkzegel heeft ook als randschrift: "Christus is het Hooft der gemeynte." Het is het hoofd van Sint Odulphus, de parochieheilige.
Het hoofd is het hoofd van een Spaanse hopman. Het hoofd is door Jan Gerritszoon, een plaatselijke weesjongen, afgehakt in 1574 en aan Dirk van Sonoy in Purmerend aangeboden. Dit wordt tegengesproken door het feit dat er al jaren eerder een hoofd in het wapen voorkwam.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
Op 26 juni 1816 kreeg de gemeente Wormer het wapen toegekend met als bijbehorend blazoen: "Van lazuur beladen met een manshoofd van goud."
Omdat er geen gegevens voorhanden waren over het kleurgebruik werd het wapen in de rijkskleuren (blauw schild met daarop gouden voorstelling) verleend. Doordat het de rijkskleuren zijn is het gehele mannelijke, en bebaarde, hoofd goudkleurig. Daarnaast is het hoofd gekroond met een eveneens gouden kroon. Het wapen zelf is niet gekroond.

Scheidingslijn

Aan een mooie en unieke wandelroute met het regelen van een soep-, koffie- en fruit-post en een horeca rust wordt door de parcours­bouwer(s) druk gewerkt.

Als de route klaar is, komt de informatie over deze wandel­tocht hier te staan.

 

 

 

 

 

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 14-04-2017 om 12:41 uur