Vorige tocht

De parcoursbouwers zijn

Hans Lubbers en Hennie Dubelaar

Volgende tocht

Afstand:

Circa 40 km. Er is tevens een mogelijkheid om 20 km te wandelen.

Start:

40 km om 09.00 uur, 20 km van 09.30 tot 10.00 uur.

Sluiting:

17.30 uur.

Startlocatie:

Grand café De Bosbaan, Bosbaan 4, 1182 AG Amstelveen (NH).

Verhoogd inschrijfgeld:

Vanwege de overtocht met Veerpont Ome Piet is het inschrijfgeld met € 0,50 verhoogd. WS78 leden-donateurs betalen € 3,50, aangesloten bij een KWBN organisatie € 5,00 en de overige € 6,00

Bereikbaarheid per trein:

Buslijn 170, 172 of 174 halte Koenenkade (350 meter).
Metro lijn 50 of tram 16 of 24 naar station/halte Amstelveenseweg (1100 meter). Amstelveenseweg naar het zuiden volgen.
Metro lijn 51 of tram 5 naar station/halte Arent Janszoon Ernststraat (1200 meter). Loop naar het westen.

Bereikbaarheid per auto:

A10, afslag 8 naar Amstelveen - S108. Op de Amstelveenseweg RA naar de Bosbaanweg. Vanaf hier wordt de start met WS78 borden aangegeven.

 

 

 

Het wapen van Amstelveen is net als de wapens van Amsterdam en Ouder-Amstel afgeleid van het wapen van Jan van Persijn. Ook zijn deze wapens allemaal raadselwapens.

In 1854 werd de Noord-Hollandse gemeente Amstelveen uitgebreid met het grondgebied van de gemeente Rietwijkeroord, maar de naam van de gemeente en het wapen bleven behouden. In 1964 veranderde de gemeente Nieuwer-Amstel de naam in Amstelveen, maar behield het wapen.
Het wapen werd op 26 juni 1816 toegekend met de volgende blazoenering.
"Van keel beladen met 2 fascen van sabel, op welks bovenste 3 sautoirs en op welks onderste 1 sautoir, allen van zilver."
Het schild is rood van kleur met daaroverheen twee zwarte dwarsbalken. De bovenste balk heeft drie zilveren andreaskruisen en de onderste dwarsbalk een.

 

Het wapen van Amsterdam:
"In keel een pal van sabel beladen met 3 verkorte St.Andrieskruisjes van zilver, paalsgewijze gerangschikt. Het schild gedekt met de Rudolphinistische keizerlijke kroon en van weerszijden vastgehouden door 2 van keel getongde leeuwen van natuurlijke kleur, staande op een piedestal of console, vergezeld van het devies 'Heldhaftig - Vastberaden - Barmhartig '. " 29 maart 1947.

Het wapen komt al als zodanig voor sinds begin 15e eeuw. Het is waarschijnlijk afgeleid van het wapen van Jan van Persijn, heer van Waterland en Aemstelle (Amstelland). Ook wordt wel gedacht dat de paal de rivier de Amstel voorstelt. De oudste afbeelding van het wapen dateert uit 1350. De wapenspreuk is in 1946 toegevoegd door Koningin Wilhelmina, als eerbetoon voor de stad en haar inwoners ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

 

Voor deze WS78 tocht is het gelukt om een startlocatie aan de zuidkant van Amsterdam te vinden.

Met zicht op de 'sky-line' van de Amsterdamse Zuid-as met z'n wolkenkrabbers verlaten we de start langs De Bosbaan, waar roeiwedstrijden werden en worden gehouden. Zoals de tocht al aan geeft, nemen we een kijkje bij het Olympisch Stadion en gaan we even terug naar de Olympische Spelen van 1928.

Het stadion is in 1927 door architect Jan Wils in opdracht van het NOC ontworpen voor de Olympische Zomerspelen van 1928. De grote helden van 1928 waren onder meer de Amerikaanse zwemmer Johnny 'Tarzan' Weissmuller, de Finse atleet Paavo Nurmi, de Nederlandse zwemster Zus Braun, gouden medaille winnaar boksen Beb van Klaveren en de Australische roeier Bobby Pearce. Op deze Spelen werd voor de eerste keer het Olympisch Vuur ontstoken. Dit is dus een Nederlandse uitvinding! 46 landen deden aan deze Spelen mee. Voor Nederland werden 6 gouden, 9 zilveren en 4 bronzen medailles behaald.
Daarnaast waren er andere belangrijke sporten die in het stadion werden beoefend, waaronder wielrennen, atletiek en speedway. Fanny Blankers-Koen liep in het Olympisch Stadion haar 'thuiswedstrijden', Nederlandse Toerrijders werden gehuldigd, wereldkampioenen werden geboren en gebroken in het Olympisch Stadion. Het stadion was vanaf 1928 het thuisstadion van de voetbalclubs Blauw-Wit, DWS en het in 1982 opgeheven FC Amsterdam. Tot de opening van de Amsterdam ArenA in 1996 werd het stadion vaak voor Europese thuiswedstrijden van AFC Ajax gebruikt. Het stadion is 77 maal gastheer geweest voor interlands van het Nederlands Elftal. Na de in 2000 voltooide restauratie, waarbij het stadion in zijn oorspronkelijke staat hersteld werd, is het in gebruik voor kleine en grote evenementen, biedt het onderdak aan het Olympic Experience Amsterdam en zo'n dertig zelfstandige ondernemingen.

Nadat we het stadion gezien hebben, lopen we over de sluis bij het riviertje de Schinkel en langs de Nieuwe Meer naar het dorp Sloten. Deze voormalige gemeente is momenteel een stadswijk van Amsterdam.

We verlaten het dorp en wandelen verder naar Badhoevedorp in de gemeente Haarlemmermeer, waar we langs de Ringvaart terug keren naar het Amster­damse Bos.

Amstelveen 2

Het in de crisisjaren aangelegde Amsterdamse Bos

Het Amster­damse Bos is een kunst­matig aan­gelegd bos. Als inspi­rator wordt Jac. P. Thijsse genoemd. In 1934 werd begonnen tot aanleg van het bos. Het waren de crisis­jaren en veel mensen waren werkloos en moesten werken om een uitkering te krijgen. Het bos werd een werk­verschaffings­project.

Via het Amsterdamse Bos lopen we verder naar Amstelveen, waar we de rust vinden bij de schaatsvereniging De Poelster.

Tot 1964 heette de gemeente Nieuwer-Amstel. Het Amstelland werd in de Middeleeuwen opgedeeld in Ouder-Amstel (ten oosten van de Amstel) en Nieuwer-Amstel (ten westen van de rivier). In dit laatste gebied ontstond Amstelveen als een dorp in het turfwinningsgebied ten westen van de rivier. In de 17e en 18e eeuw trokken welgestelde Amsterdammers naar het gebied, op zoek naar rust en ruimte. In 1896 en 1921 annexeerde Amsterdam het noordelijke (en dichtstbevolkte) deel van de gemeente. Amstelveen werd gereduceerd tot het oude dorp en de directe omgeving. De gemeentegrens kwam te liggen bij de Kalfjeslaan. Haar aantrekkingskracht voor welgestelde Amsterdammers bleef echter bestaan. Dit is zichtbaar in de met name vanaf 1930 aangelegde aantrekkelijke woonwijken in het noordwesten van de gemeente. Met name aan deze wijken ontleent Amstelveen nog altijd een reputatie als woonplaats voor welgestelden. In 1915 werd Amstelveen op het spoorwegnet van de Haarlemmermeerspoorlijnen aangesloten en kreeg een station. Er waren spoorlijnen in drie richtingen: Aalsmeer, Amsterdam en Uithoorn. Het stationsgebouw uit 1915 is nog aanwezig. De laatste goederentreinen van en naar Uithoorn reden in 1972. Vanaf 1983 is de oude spoorlijn in gebruik genomen door de Electrische Museumtramlijn Amsterdam.

Amstelveen 3

Electrische Museumtramlijn Amsterdam

Na de rust gaat de route door Amstelveen. We zien dat de groenvoorziening niet is achtergebleven bij de uitbreiding en woningbouw van deze gemeente. We doen meerdere parken aan: Het Broersepark, De Braak, Dr. Koos Landwehrpark en het Jac. P. Thijssepark.

Jacobus Pieter Thijsse (Maastricht, 25 juli 1865 - Overveen, 8 januari 1945) was een Nederlands onderwijzer, veld­bioloog en natuur­beschermer. Hij werd vooral bekend door natuur­educatie en zijn activiteiten voor de natuurlijke historie, veld­biologie en natuur­bescherming. Hij schreef een groot aantal boeken, o.a.: "Van vlinders, bloemen en vogels." De boekjes richtten zich op de school­jeugd. Het vernieuwende van zijn aanpak was dat ze de lezers aanmoedigden om zelf te kijken naar de natuur en op zoek te gaan naar eigen waar­nemingen.

Amstelveen 5

Zo zag Rembrandt van Rijn de rivier De Amstel

Het vervolg van de route gaat door het Amsterdamse bos. Op 'de grens' tussen Amstelveen en Amsterdam gaan we langs de Kalfjeslaan naar de rivier De Amstel, waar we een uitzicht krijgen, die ook door Rembrandt van Rijn was ontdekt.

Bij de molen bezoeken we het Amstelpark. Dit park werd aangelegd als park voor de Floriade in 1972. In het park zien we een smalspoorbaan. We vervolgen de route door het Gijsbrecht van Aemstelpark. Dan zal de finish snel in zicht komen en hopen wij dat u genoten heeft van een stukje groen in de o zo drukke Randstad.

Vorige tocht

Volgende tocht

Pagina is bijgewerkt op 07-10-2015 om 16:23 uur