Vorige tocht

De parcoursbouwer is

Arnold van den Berg

Volgende tocht

Afstand:

Circa 40 km.

Start:

09.00 uur.

Sluiting:

17.30 uur.

Startlocatie:

Sporthal De Mammoet, Calslaan 101, 2804 RT Gouda (ZH).

Hier kunt u de posten vinden.

Bereikbaarheid per trein:

Station Gouda uitgang Bloemendaal zijde, ri. Zebrapad, Burg. Jamessingel oversteken Hansepad, tussen flats door en meteen RA na flats Ronssehof, LA bij flat Ronsseweg, RD Bleubandweg oversteken en meteen RA Bleubandweg, LA Ridder van Catsweg, RA omlooppad, LA einde pad Groen van Prinsterersingel, Calslaan.

Bereikbaarheid per auto:

A12 afslag 11, Gouda. Ri Gouda Goudse Poort, LA bij VKL Burg. Van Reenensingel, RA Groen van Prinsterersingel, Calslaan.

 

 

 

Het wapen van Gouda voert een schild met twee maal drie zespuntige sterren. Het werd op 24 juli 1816 officieel door de Hoge raad van Adel met de volgende heraldische terminologie bevestigd.

"Het schild" van keel (rood), beladen met enen Pal van zilver en vergezeld ter weerszijde van drie zespuntige sterren van Goud, staande in de zin van den Pal. Het schild gedekt met een kroon met vijf fleurons alles van goud en omgeven van een doornenkrans. Voorts vastgehouden door twee klimmende Leeuwen in hunne natuurlijke verwen en onder hetzelfde het oude motto: 'per Aspera ad Astra'.

Of, zoals omschreven door het streekarchief Midden-Holland:
"In rood een paal van zilver, ter weerszijden vergezeld van drie paalsgewijs geplaatste zespuntige sterren van goud. Het schild gedekt met een vijfbladige kroon van goud en omgeven door een doornenkrans; en vastgehouden door twee omziende leeuwen van natuurlijke kleur. Onder het wapen de spreuk "Per aspera ad astra" (door moeilijkheden -letterlijk: door de dorens - naar de sterren)."

 

De parcoursbouwer heeft een schitterend parcours vanuit de toeristische stad Gouda gemaakt. De Twee Waardentocht gaat vooral naar en door de Krimpenerwaard met uitzicht op de dorpen in de omgeving. De tweede waard is de Zuidplaspolder, waarin de stad Gouda ligt.

De Zuidplaspolder is een droogmakerij in de provincie Zuid-Holland, gelegen tussen Rotterdam-Nesselande, Zevenhuizen,Moerkapelle, Waddinxveen, Gouda, Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel. In deze polder, die zijn naam heeft gegeven aan de gemeente Zuidplas, bevindt zich het laagste punt van Nederland.

Gouda 1

We beginnen in een van de mooiste Hollandse steden van Nederland: Gouda.
Al snel zijn we in de binnenstad. Daar lopen we langs enkele historische plekken, waaronder de Sint Janskerk en het beroemde Stadhuis. Tevens wandelen we langs een molen en de restanten van wat ooit het kasteel van Blois was. Daarna gaan we langs de haven, want Gouda heeft, hoe gek het ook mag klinken, een verbinding met de zee.

Gouda ligt in het stedelijk gebied in de Randstad en is de 12de gemeente van Zuid-­Holland. De stad ligt bij de samen­vloeiing van de rivieren de Gouwe en Hollandse IJssel. Mede dankzij de binnen­vaart over deze rivieren groeide Gouda in de middel­eeuwen uit tot een belangrijke stad. In 1272 kreeg de stad stadsrechten van graaf Floris V. Aan het eind van de middeleeuwen was Gouda uitgegroeid tot de vijfde stad van Holland. In de binnen­stad is nog altijd een groot aantal historische en monumentale gebouwen te vinden, waarvan het Stadhuis en de Sint-Janskerk waarschijnlijk de beroemdste zijn. De stad staat daarnaast bekend om zijn Goudse kaas, die in de zomer nog steeds verhandeld wordt op de donderdagse toeristische kaasmarkt. Ten slotte geniet Gouda bekendheid door de fabricage van kaarsen, pijpen, Gouds plateel en stroopwafels en de jaarlijkse Kaarsjesavond.

Met deze mooie stadsgezichten in ons hoofd,verlaten we Gouda en gaan naar de Goejan Verwelledijk met de gelijknamige sluis.

Er is nog een oud kinderliedje wat daaraan herinnerd:
Hop, Marjanneke, stroop in 't kanneke
laat de poppetjes dansen
eertijds was de Pruis in 't land
en nu die kale Fransen.

Door patriotten uit Gouda werd bij deze sluis in 1787 Wilhelmina van Pruisen aangehouden. Zij is echtgenote van stadhouder Willem V. Dit gebeurde in de strijd tussen de Patriotten en de Orangisten. Wilhelmina van Pruisen wilde naar Den Haag om haar verdreven echtgenoot weer terug op de troon te krijgen. Het gevolg van de aanhouding was dat haar broer, Frederik Willem II van Pruisen een leger naar De Nederlanden stuurde, om het oude gezag te herstellen en Willem V weer op de troon te zetten.

Voorbij de sluis vervolgen we de route onder­langs de dijk van de Hollandse IJssel en komen al snel in Haastrecht.
Dit pitto­reske plaatsje is rond 1100 ontstaan bij de uit­monding van het riviertje de Vlist in de Hollandse IJssel. In 1396 kreeg het stads­rechten.

We lopen door het stadje en het daarbij liggende Overtuin van Bisdom van Vliet. Dit is een park in Engelse landschapsstijl.
In het park bevindt zich het graf van Paulina le Fèvre de Montigny - Bisdom van Vliet en haar echtgenoot. Ook haar hond Nora heeft een eigen graf in het park

Gouda 4

We wandelen de natuur in bij De Hogeboezem. Later volgen wij het riviertje de Vlist tot aan de grote rust in de Vlister Stee

In een verklaring van het oude wapen van Vlist zou de boom het lommerrijke karakter van de gemeente symboliseren, terwijl de harten de vruchtbare polders van Vlist en Bonrepas zouden symboliseren.

Na de rust gaan we opnieuw over mooie onverharde lange paden langs weteringen (een gegraven watergang) en over vlonders, waarbij we het landschap van de Krimpenerwaard ontdekken met zijn mooie vergezichten.

We wandelen over het Beijersche Weegje.
Het terrein Polder het Beijersche is met zijn smalle weidekavels en brede watergangen een kenmerkend deel van het veenweidegebied. De kavels zijn toegankelijk vanaf de Beijerscheweg of via aanliggende percelen. De toegang is gedeeltelijk alleen via eigendom van derden mogelijk. Het landschap is open. Aan de zuidgrens wordt het beeld bepaald door de agrarische lintbebouwing van Het Beijersche. De graslanden worden in de winterperiode massaal gebruikt door wintergasten en de brede watergangen door veel watervogels.

We vervolgen onze route en gaan langs Gouderak weer in de richting van Gouda. Al snel zien we een panoramisch beeld van de stad. Uiteindelijk komen we terug in deze mooie provinciestad en doen we de Goejanverwellesluis aan, waar we de Hollandse IJssel oversteken. Deze sluis is een schutsluis tussen de Hollandse IJssel en de Dubbele Wiericke.

De Hollandsche IJssel loopt van IJsselstein, waar hij samenkomt met de Lek, tot Krimpen aan den IJssel, waar deze uitkomt in de Nieuwe Maas. De rivier ligt midden in natuurgebied het Groene Hart.
Bij Gouda is een waaiersluis gebouwd, die de rivier in twee delen splitst: boven de sluis ligt de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (in de provincie Utrecht) en beneden ligt de Hollandsche IJssel (in de provincie Zuid-Holland). Deze sluis zorgt ervoor dat de waterbeweging wordt bepaald door het getij.

We komen terug op het parcours van de ochtend. Nu lopen we op de dijk en zijn daarna snel terug bij de startlocatie.

Vorige tocht

Volgende tocht

Pagina is bijgewerkt op 14-12-2015 om 14:48 uur