Vorige tocht

De parcoursbouwer is

Erik Dikken

Volgende tocht

Afstand:

Circa 40 km. Er is tevens een mogelijkheid om 20 km te wandelen.

Start:

40 km om 09.00 uur, 20 km van 9.30 tot 10.00 uur

Sluiting:

17.30 uur.

Startlocatie:

Jan Massinkhal, Nieuwe Dukenburgseweg 5, 6534 AD Nijmegen.

GPX:

Hier is het GPX bestand met de posten onderweg. klik hier.

Bereikbaarheid per trein:

NS station Nijmegen Goffert, richting het hoge gebouw met een knik, borden naar sporthal volgen.

Bereikbaarheid per auto:

parkeren bij station Nijmegen Goffert.
Vanuit A73 totdat je onder het station bent, dan direct LA parkeerterrein op.
Vanuit A325 naar de Oversteek (brug) bij de rotonde met ANAC (tankstation) linksaf, doorrijden tot onder station door en direct LA parkeerterrein op.
Vanaf parkeerterrein borden naar sporthal volgen.

 

 

 

Het wapen van Nijmegen is het wapen van de gemeente Nijmegen, waarvan de basis in de middeleeuwen ligt. De dubbelkoppige adelaar stamt ook uit deze tijd; in het jaar 1230 verkreeg de stad het recht om deze adelaar op het wapen te voeren. In 1247 verpandde Graaf Willem II, graaf van Holland en Rooms-Koning, Nijmegen aan de graaf van Gelre. Omdat het pand nooit is ingelost bleef Nijmegen een Gelderse plaats. Hierdoor vertoont het wapen de Gelderse leeuw op het hartschild. En zijn de schildhouders ook Gelders. Op 20 juli 1816 maakt de Hoge Raad van Adel het wapen pas officieel.

Blazoenering
"In goud een dubbele adelaar van sabel, op de borst in een hartschild van azuur een dubbelstaartige leeuw van goud, gekroond met een kroon van goud van 3 bladeren en 2 paarlen, getongd en genageld van keel. Het schild gedekt met een keizerskroon van goud, gevoerd van keel, en vastgehouden ter rechterzijde door een leeuw van goud, en ter linkerzijde door een leeuw van sabel, beide getongd en genageld van keel."

 

Nijmegen 1

Klik hier voor de flyer van deze wandeltocht.
Vanuit de startlocatie gaan we naar het Goffertpark. We komen door het in 2014 gerenoveerde Rosarium. Dit is een tuin waarin rozen de voornaamste planten zijn. In hetzelfde park zien we de kinderboerderij.

Het Goffertpark is een stadspark, dat vernoemd is naar een boerderij, de Goffertboerderij. De aanleg van het park was een werkverschaffingsproject en begon in 1935. Het was crisistijd met grote aantallen werklozen. Omdat het een werkverschaffingsproject was, mochten geen machines gebruikt worden en moest al het werk met de hand worden gedaan. Het park was vlak voor de Tweede Wereldoorlog, in 1939, gereed. Het Goffertpark heeft sinds 1952 een oppervlakte van 83 hectare.

Door de Heyestraat en over het Beetsplein in de vooroorlogse wijk Willemskwartier komen we de spoorlijn naar het zuiden tegen. Aan de andere kant lopen we naar het oude industriegebied van de Dobbelman aan de rand van het centrum. Door een poort is een oude schoorsteen te zien.

Nijmegen 3

De Dobbelman wasmiddelfabriek stond in een woonwijk.

Dobbelman is de naam van een Nijmeegse familie, die rijk is geworden door de productie van wasmiddel. De eerste fabriek stond aan de Lange Brouwerstraat in de Benedenstad. Toen deze in 1895 afbrandde werd de productie verplaatst naar een nieuw pand in de wijk Bottendaal. Tegen het eind van de twintigste eeuw werd het Dobbelman-merk opgekocht door Sara Lee en werd de productie verplaatst naar Denemarken. Een deel van de bedrijfsgebouwen werd behouden.

Langs het station en het Kolpinghuis komen we in het Kronenburgerpark. Het monument van de Leeuw uit 1886 is gemaakt voor de cineast de Leeuw.

Net na de oversteek van de Hezelstraat hangen veel vogel­huisjes aan een muur. In de beneden­stad wandelen we langs de St. Jacobs­kapel uit de 15e eeuw. Vanuit deze kapel start de pelgrimstocht naar Kevelaer. Wandelaars, die naar Rome of Santiago lopen, geven hier lezingen.

Nijmegen 5

Een van de oudste Nijmeegse gebouwen staat op de Waalkade.

Op de Waalkade lopen we langs een van de oudste gebouwen van Nijmegen. Over de Veerpoorttrappen naast het casino en langs het spoorwegmonument van de vroegere lijn naar Kleef komen we in het centrum. Daar gaan we door o.a. De Spaarpot, het Vlaams Arsenaal en de Ziekerstraat. De voor de Nijmeegse vierdaagse wandelaars overbekende Wedren en Julianaplein liggen op de route. Na het oversteken van de Groesbeekseweg komen we langs het voormalig klooster Piushove, wat nu een verpleeghuis is.

Na de Groenewoudseweg lopen we langs het Bisschop Hamerhuis.
Het Bisschop Hamerhuis is in 1923 gebouwd als een studiehuis voor de Scheutisten. Het draagt de naam van de in 1900 in China vermoorde bisschop Hamer. Zeer markant is de pagode van twee verdiepingen. Het verwijst naar de werkzaamheden van bisschop Hamer en andere Scheutisten in China.

Nijmegen 7

De Gladiolenpoort bij het voormalige Canisiusziekenhuis.

Over het terrein van het voormalige Canisiusziekenhuis en langs de St Annamolen komen we bij het Radboud ziekenhuis. Hier staat een kunstwerk met twee gladiolen, de Gladiolenpoort. De gecombineerde soep - koffie - thee rustpost komt nu snel in zicht. Hier is de splitsing van de 20 en de 40 km.

De 40 km gaat verder door de bossen naar de universiteit. Het beeld van Titus Brandsma staat langs de route. Door de botanische tuin, park Brakkenstein met het koetshuis en het landgoed Driehuizen komen we in de bossen buiten de stad. Dit is het landschap waar de WS78'(st)ers met plezier doorheen wandelen. Tijdens het voorlopen hebben we hier een ree gezien. Over kronkelpaden lopen we naar Molenhoek. Hierbij zien we de oude spoorlijn van Kleef naar Nijmegen. Dit is een sprinkhaan reservaat geworden. Over een grote heidevlakte komen we bij Jachtslot Mookerheide. Net voor de Heumense schans gaan we de trap af om onderlangs dit voormalige verdedigingswerk te lopen. Zo komen we in het dorpje Molenhoek, waar de grote rust in gemeenschapshuis De Wieken is.

Uitgerust lopen we door de bossen naar Malden met de daarbij liggende heemtuin. We duiken het bos weer in en passeren een voormalig Romeinse wachtpost.
De wachtpost Heumensoord was een laat-Romeinse wachttoren/wachtpost, die lag aan de weg van Cuijk naar Nijmegen om Frankische invallen te voorkomen. Deze wachtpost ligt nu in het bos Heumensoord.

Terug in Nijmegen lopen we door een drinkwatergebied en langs een atletiekbaan in de wijk Brakkenstein. Aan de rechterkant van de Baljuwstraat ligt het buurtpark Bosje van Vroom. We zien de St Annastraat weer en komen terug bij de rustpost voor een kopje koffie of thee.

Samen met de deelnemers van de 20 km gaan we aan de overkant van de Grootstalselaan naar het grondgebied van Malden. Links van de route ligt de McDonalds Charlemagne. Door het bos gaan we naar de Hatertseweg. Na de fruitpost lopen we naar het Maas-Waalkanaal. Net voor dit kanaal volgen we een 'natuurpad'. Langs Huis Hatert, een studentenflat en nog een stukje kanaal komen we terug bij de startlocatie.

Vorige tocht

Volgende tocht

Pagina is bijgewerkt op 03-02-2016 om 08:30 uur