koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwers zijn
Albert Smit en Werner Wiltens
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstanden: Circa 40 km en 20 km.
Starttijden: 40 km om 9:00 uur,
20 km van 9:00 uur tot 10:00 uur.
Sluiting: 17:30 uur.
Startlocatie: Voetbalvereniging Barendrecht, Dierensteinweg 6, 2991 XJ Barendrecht (ZH).
Start en rust­posten: Klik hier voor het GPX bestand met de start en rustplaatsen.
Bereikbaar per trein: NS Station Barendrecht, volg de pijlen vanaf het station naar de startlocatie.
Bereikbaar per auto: A15 of A29. Volg in Barendrecht de borden naar het station. Daar is parkeren gratis. Vanaf het station is de route met pijlen naar de startlocatie aangegeven.
Scheidingslijn
Scheidingslijn

Het wapen van Barendrecht is op 24 juli 1817 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Barendrecht toegekend. Dit is merkwaardig, omdat de gemeenten Oost- en West Barendrecht weliswaar in de Franse tijd waren samengevoegd, maar inmiddels weer waren gesplitst. Pas in 1836 zijn de gemeenten opnieuw samengevoegd, ditmaal onder de naam Oost en West Barendrecht. Het wapen is slechts gevoerd door Oost Barendrecht en later door Oost en West Barendrecht; West Barendrecht voerde geen wapen.

De blazoenering:
"Van zilver beladen met eene fasce van keel, waarop een halve klimmende leeuw van goud, de fasce verzeld en chef van 7 zooden, staande 4 en 3 en en pointe van 3 zooden, staande 2 en 1, alles van sijnople."

Scheidingslijn

De eerste tocht van het nieuwe wandelseizoen is meteen de eerste keer, dat WS78 vanuit Barendrecht start. De naam van deze tocht 'De Klaas de Heijtocht' komt van de eerste voorzitter van WS78. Samen met Fred Westerheijden en Alex Weijsman was hij de oprichter van WS78. Met de naam van deze tocht willen Werner en Albert een eresaluut brengen aan Klaas de Heij, die jarenlang de ziel en motor is geweest van WS78. Dankzij hem loopt u vandaag in Barendrecht.

We starten vanuit de kantine van de Barendrechtse Voetbal Vereniging voor een parcours van 20 of 40 kilometer. Via de Noordrand van Barendrecht lopen we naar het punt waar we afslaan en verder gaan over de Voordijk. Zo komen we in het oude centrum. Over tegelpaden langs o.a. Singels lopen we verder. Na het oversteken van de 2e Barendrechtseweg lopen we via een parkje en wat rustige paden naar de grens van de bebouwde kom. We steken de Middeldijk over (tot hier kwam tijdens de watersnoodramp van 1953 het water) en komen daarna terecht in een nieuw recreatiegebied waar we de soeppost vinden bij 'De Kleine Duiker'. Hier zijn ook toiletten. De 20 km gaat vanaf deze rustpost terug naar de finish.

Barendrecht-3

Kunstwerk in de buurt van de soeppost.

Door de storm en hoogwater van 1 februari 1953 breekt 's nachts de dijk langs de Oude Maas door. Daardoor stroomt het door de storm opgestuwde water de polder in en komt in Barendrecht het gebied ten zuiden van de Middeldijk met een groot aantal boerderijen en de VELO fabriek onder water te staan.

Barendrecht-4

Langs de Oude Maas.

De 40 km gaat verder in westelijke richting. Via het Swifterbantpad (een cultuur van ruim 6000 jaar geleden) komen we in een oud poldergebied. Hier volgen we een wat verwilderde dijk. We komen daarna op een fraaie slingerdijk, waarna we via het buitenste deel van een griendengebied naar de rust wandelen. Die rust is ondergebracht bij de voetbalverenigingen Oude Maas en PSV.

Na de rust gaan we naar de rivier de Oude Maas. Vanaf de oever kunnen we regelmatig een blik werpen op deze fraaie en druk bevaren rivier. Hier gaan we ook het griendengebied in, dat hier zo rijkelijk aanwezig is. Zo lopen we langzamerhand naar de koffiepost. Deze gecombineerde rustpost is op de recreatieboerderij 'De Kleine Duiker'.

Barendrecht-6

Grienden.

De Oude Maas is een getijrivier in Zuid-Holland die het eiland IJsselmonde scheidt van het Eiland van Dordrecht, de Hoeksche Waard en Voorne-Putten. De rivier begint bij Dordrecht waar de Beneden Merwede eindigt en de Noord zich afsplitst richting Rotterdam. De rivier is ruim dertig kilometer lang. De rivier eindigt bij Vlaardingen waar zij met de Nieuwe Maas samenvloeit.
Een griend is een vochtige akker waarop wilgenhout wordt verbouwd. Grienden werden tot ca 1960 op grote schaal geŽxploiteerd, daarna nam de vraag naar griendhout sterk af zodat veel grienden niet meer werden onderhouden. Soms kregen ze de status van natuurgebied.

We pakken hier de 20 km route op en kunnen nog genieten van een oud en nieuw recreatiegebied. Over een oude dijk en langs de fruitpost lopen we Barendrecht in. Via rustige paden komen we terug op de startlocatie bij de voetbalvereniging BVV.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 08-05-2018 om 20:28 uur