koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Ephrem Jacobs
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstanden: Circa 40 km en 20 km.
Starttijden: 40 km om 9:00 uur,
20 km van 9:00 uur tot 10:00 uur.
Sluiting: 17:30 uur.
Startlocatie: Verkeerstuin, Soesterweg 312, 3812 BH Amersfoort (UT)
Rustposten: Klik hier voor het GPX bestand met de start en rustplaatsen.
Klik op deze link voor wie geen GPX heeft
Bereikbaar per trein: station Amersfoort uitgang Piet Mondriaanplein. LA verharde weg langs spoor met bocht naar rechts en links volgen. RD tussen oude gebouwen. RA door smalle gang tussen gebouwen. Totaal 850 meter.
Bereikbaar per auto: Adres voor routeplanner: Piet Mondriaanplein 61,3812 GZ Amersfoort
A28 afslag 8 richting Amersfoort (- centrum), RD Hogeweg en Stadsring, na Ī 3 km borden 'station Noordzijde' volgen: rechterrijstrook in tunnel en 4de afslag op rotonde. Vanaf hier wordt de route met borden aangegeven.
Informatie folder: Bij deze tocht hoort natuurlijk ook weer informatie:
Het PDF bestand kunt u hier downloaden. .
Scheidingslijn
Scheidingslijn

Het wapen van Amersfoort werd op 11 september 1816 door de Hoge Raad van Adel in gebruik bevestigd. Dit houdt in dat de gemeente Amersfoort het wapen voor 1816 al officieel als wapen gebruikte. Door de bevestiging werd het gemeentelijke wapen dus niet toegekend, maar juist erkend. Hoewel de gemeente in 1974 een fusie heeft gehad, zijn noch het wapen, noch de beschrijving van het wapen aangepast aan de nieuwe gemeente.

Blazoenering
Het wapen heeft sinds de toekenning in 1816 de volgende blazoenering:
"Van zilver met een kruis van keel; het wapen gedekt met eene kroon met 5 fleurons, alles van goud en van weerskanten vastgehouden door een klimmende leeuw in zijne natuurlijke kleur"
Het wapen is zilverkleurig met daarop een rood kruis. Op het schild is een kroon geplaatst gelijk aan die van een markgraaf: 5 bladeren. Aan weerszijden van het schild staat een schildhouder in de vorm van een klimmende leeuw van natuurlijke kleur: bruine vacht, zwarte dan wel grijze nagels en een rode tong.

Scheidingslijn

Vandaag zien we veel sporen, die de laatste tienduizend jaar in en om Vliegbasis Soesterberg zijn achtergebleven. Deze vliegbasis was nog niet zo lang geleden een streng bewaakt afgesloten militair gebied. Spoorlijnen tussen Utrecht, Soest en Amersfoort doorkruisen het gebied. Stuifduinen uit de laatste ijstijd hebben nog duidelijke sporen achtergelaten.
Over bospaden bij Pinetum Birkhoven en militair oefenterrein de Stompert komen we op Vliegbasis Soesterberg. Na een rustpost in natuurgebied De Paltz gaat het parcours dwars door de Soester Duinen terug. De langere afstand gaat over een groter deel van de vliegbasis, door bosgebieden bij Den Dolder, langs historische gebouwen van de Willem Arntsz Hoeve en door natuurgebied de Zoom.

Klik hier voor de flyer van deze wandeltocht.

WS78 in de pers

Klik hier voor het artikeltje van Amersfoort.nu.

De startlocatie is in een oude loods van de Wagenwerkplaats. In deze beperkt verwarmde loods kunnen kinderen op een skeltercircuit onder toezicht van vrijwilligers spelen. Onlangs is deze ruimte ingrijpend verbouwd.

Het Wagenbedrijf Amersfoort is in 1904 geopend. Men hield zich vooral bezig met het onderhouden, reviseren en ombouwen van goederenwagons. In 1930 was 'Het spoor' de grootste werkgever van Amersfoort. Uiteindelijk is de Wagenwerkplaats in 2000 gesloten. CommerciŽle en ideŽle initiatieven geven het terrein een nieuwe bestemming, waarin de nog bestaande industriŽle monumenten behouden blijven.

Stompert

Militaire oefenterrein De Stompert.

Door een vooroorlogse woonwijk verlaten we de stad. Na het oversteken van een drukke weg lopen we over bospaden naar Pinetum Birkhoven. In deze naaldbomentuin komen we langs de in 1934 neergezette mammoetboom, die inmiddels een hoogte van 30 meter heeft bereikt. Over bospaadjes, door een spoortunnel en over een verhard fietspad komen we bij de Stompert. In dit heuvelachtige militaire oefenterrein volgen we enkele mooie bospaden. We steken een drukke weg over naar restaurant 't Hoogt. Voor deelnemers aan de korte afstand is hier een horecarust. Door een heideveld lopen we naar een fiets - voetgangers ingang van Vliegbasis Soesterberg.

Vliegbasis Soesterberg was tot 2008 in gebruik als militair vliegveld door Defensie. Het beheer van het beschermde natuurgebied wordt door Utrechts Landschap verzorgd. De ene na de andere ecologische verrassing werd ontdekt op de vliegbasis, vertelt boswachter Martijn Bergen, zichtbaar enthousiast, als hij een rondleiding geeft. 'Wat een rijkdom aan natuur ťn historie. Het is een eer dat we zo'n gebied mogen beheren.'

Met zicht op de start en landingsbaan lopen we langs de Gedenknaald, een monument uit 1923. Snel daarna komen we bij het Nationaal Militair Museum. Door de glaswand is een deel van het tentoon­gestelde te zien. Bij de munitie­bunkers verlaten we de vliegbasis en komen in landgoed De Paltz. Het Utrechts Landschap heeft een blokhut op dit landgoed voor onze soep- en koffiepost beschikbaar gesteld.

Utrechts Landschap

Landgoed De Paltz is sinds 1 juli 2011 in eigendom en beheer van Utrechts Landschap. Sinds 9 mei 2014 is het opengesteld voor publiek. Het is een prachtig landgoed, dat in 1876 werd ontworpen door de landschaps­architecten Copijn en Springer. De zand­afgravingen en de productie­bossen voor de mijnbouw hebben hun sporen achter­gelaten en het afwisselende landgoed met verrassende details gevormd. In het witte huis langs het grote grasveld zit het Herman van Veen Arts Center.

De langste afstand loopt langs gras­velden van middel­eeuwse oorsprong en door een berceau. De deelnemers aan de korte afstand kunnen dit ommetje van een halve kilometer ook lopen. Hierna komt de definitieve splitsing tussen de langste en kortste wandel­afstand.

Een berceau is een pad, waarbij aan beide zijden heggen staan, die aan de bovenzijde met elkaar zijn verbonden, zodat een soort tunnel ontstaat. Het Utrechts Landschap is bezig met het herstel van deze berceau.

De deelnemers aan de langste afstand lopen langs een enorme kuil van de zandafgraving uit de vorige eeuw. We verlaten De Paltz en komen door de hoofdingang terug op Vliegbasis Soesterberg. We kruisen de route, die we net gevolgd hebben. Het parcours gaat over een deel van de 3077 meter lange en 45 meter brede landingsbaan. Dat is niet echt een WS-waardig paadje, maar ja, waar mag je over een start- en landingsbaan lopen! En dat met een weids uitzicht op de hier ontstane natuur! De route gaat verder langs de shelters op de vliegbasis.

Vliegbasis_Soesterberg_shelter

Shelter op Vliegbasis Soesterberg.

De shelters zijn bom­vrije schuil­plaatsen voor de gevechts­vlieg­tuig­en. Ze weerstaan een directe inslag van 500-ponder bommen. De shelters staan ogen­schijnlijk luk­raak in het land­schap. Dit is bewust gedaan, zodat ze niet allemaal in ťťn aanvals­run gebombardeerd kunnen worden.

Na de vliegbasis lopen we over ecoduct Op Hees naar de andere kant van de spoorlijn. Over enkele bos- en heidepaadjes komen we in Den Dolder. In het paviljoen van sportvereniging D.O.S.C is de horecarust. Na een op- en neergaand pad door het Pleinesbos lopen we langs enkele historische gebouwen van de Willem Arntsz Hoeve.

De Willem Arntsz Hoeve is een voormalig psychiatrisch zorgcomplex. De paviljoens uit de eerste helft van de vorige eeuw worden door kunstenaars en antikraak bewoond. Het bos bij dit complex bestaat uit open terrein, heide, stuifzand, gemengd bos, lanen en een grote akker.

Zoom

Over een hoge wal in natuurgebied de Zoom.

In natuurgebied de Zoom volgen we een prachtige route over een hoge wal.
De hoge wal is ooit door boeren aangelegd om te voorkomen dat het stuifzand hun akkers bedekte.
Langs de spoorlijn vanuit Soest komen we op een pad langs de spoorlijn tussen Utrecht en Amersfoort. Na het oversteken van dit spoor zien we door een hek enkele munitiebunkers. Snel daarna zijn we terug bij de rustpost in de blokhut voor een kopje koffie of thee.

Met de deelnemers aan de korte afstand verlaten we landgoed De Paltz door een andere poort. Na het Ezelsveld bos komen we bij een spoorwegovergang, waar we het parcours van de 40 km kruisen. Soesterduinen Langs en door het zand van de Soesterduinen. Over voormalig militair magazijn­complex Jessurun­kamp lopen we naar de Lange Duinen. Vanaf een op- en neergaand pad zien we de stuifduinen. Bij de vorige WS78 tocht vanuit Amersfoort zwoegden we hier door het mulle zand. In de Korte Duinen zijn de rollen omgekeerd. Daar steken we nu enkele zand­vlaktes over.

De Lange Duinen en de Korte Duinen vormen een stuifzand­gebied nabij Soest. Het zand van de duinen stamt uit de laatste ijstijd.

Op de midden in het bos gelegen camping 't Monnickenbosch is de fruitpost. Langs een bosvijver, een klimpark en een openlucht­theater lopen we het bos uit. De laatste kilometer volgen we opnieuw de lange vooroorlogse woonstraat.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 08-02-2018 om 15:02 uur