koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwers zijn
Carla de Jong en Johan Wolvers
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstanden: Circa 40 km en 20 km.
Starttijden: Vanwege de zwaarte van het parcours is de start vervroegd
40 km om 8:45 uur tot 9:00 uur,
20 km van 8:45 uur tot 10:00 uur.
Inschrijfgeld: € 1,00 verhoging i.v.m. de duinkaart kosten, uitgezonderd voor deelnemers, die een PWN duinkaart bij het inschrijven tonen.
Beide afstanden gaan door een gebied, waarvoor een PWN duinkaart nodig is.
Sluiting: 20 km om 16:30 uur,
40 km om 17:30 uur.
Startlocatie: Het Trefpunt, Abraham du Bois-hof 2, 1852 EZ, Heiloo (NH)
Rustposten: Klik hier voor het GPX bestand met de start en rustplaatsen.
Bereikbaar per trein: LA vanuit station Heiloo, Stationsweg, RD op kruising, wordt Pastoor van Muijenweg.
Na totaal 350 m ziet u Het Trefpunt aan de rechterkant schuin voor u.
Bereikbaar per auto: A9, bij Alkmaar Ring-west, LA op rotonde Kooimeer, Randweg; LA 1ste weg bij verkeerslichten, Kennemerstraatweg; RA bij 2de verkeerslicht, Stationsweg; RD op rotonde, Zeeweg; RD over spoorwegovergang; LA 1ste weg, Westerweg en direct LA Stationsweg, vˇˇr spoorwegovergang RA naar parkeerterrein bij station.
Scheidingslijn
Scheidingslijn

Het wapen van Heiloo:
Het wapen werd op 26 juni 1816 door de Hoge Raad van Adel aan de Noord-Hollandse gemeente Heiloo toegekend.

Het wapen werd in de 18e eeuw in omgekeerde kleurstelling gebruikt, waarom de kleuren zijn omgedraaid is niet bekend. De herkomst van het wapen is eveneens niet bekend.

Blazoenering:
De blazoenering van het wapen van Heiloo luidt als volgt "Van keel met een kruis patÚ alaizÚ van zilver; gedekt met eene kroon van goud en gehouden ter regterzijde door eenen vogelgrijp ter linker door eenen leeuw, beide van hetzelfde en staande op een grond van natuurlijke kleur." Het schild is geheel rood van kleur met daarop een wit of zilveren, verkort, breedarmig kruis. Het schild wordt vastgehouden door twee schildhouders: voor de kijker links een griffioen en voor de kijker rechts een leeuw. Zowel de griffioen als de leeuw zijn goud van kleur. In de blazoenering wordt niet vermeld dat de kroon drie bladeren heeft met daartussen twee parels.

Scheidingslijn

Vandaag voert onze wandeling door de drie Egmonden: Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee en Egmond Binnen.

Duinen bij Egmond

Een groot deel van het parcours gaat door het brede duinengebied.

Vanuit de start in Heiloo wandelen we naar de grasdijk langs de Egmondervaart. Via overstapjes en kippenbruggetjes bereiken we Egmond aan den Hoef. Slot_Egmond Ru´ne van Het Slot op den Hoef. Al gauw zien we de ru´ne van Het Slot op den Hoef met het standbeeld van Lamoraal, Graaf van Egmond (1522-1568), bedijker van de nabij gelegen Egmondermeer. Van het Slot is alleen de slotkapel nog intact.

Een deel van Egmond aan den Hoef is beschermd dorpsgezicht. Het Slot werd tijdens de 80 jarige oorlog verwoest door de Geuzen, maar de fundamenten zijn weer opgemetseld en toegankelijk voor publiek.

Door de oude dorpskern lopen we richting Egmond aan Zee. Na een flinke klim hebben we een prachtig uitzicht op het vlakke achterland. Hierna bereiken we al gauw de soeppost. Hier is de splitsing van de 40 en de 20 km.

De 40 km gaat de duinen in. Een deel van de wandeling voert over het voormalig grondgebied van de heren Six van Wimmenum. Pas in de jaren 90 van de vorige eeuw werd dit, tot dan toe privÚbezit, aangekocht door het PWN en toegankelijk gemaakt voor het publiek. De duinen zijn hier ruig, met smalle zandpaden. Na heel wat klimmen en dalen steken we de Zeeweg naar Bergen aan Zee over. We passeren Huize Glory, in de volksmond beter bekend als BIO vakantieoord.

Huize_Glory

Landgoed Huize Glory bij Bergen aan Zee.

Landgoed Huize Glory heeft een rijke geschiedenis. Een rijke koopman liet het prachtige kasteel in 1916 bouwen als vakantiehuisje. Hij overleed echter twee weken na oplevering van het gebouw. De oorspronkelijke naam was Villa Russenduin. Het gebouw heeft vele bestemmingen gekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de Duitsers gebruik van het gebouw. Een tijdlang werd het landgoed gebruikt als BIO vakantieoord voor bleekneusjes uit de grote stad, die hier kwamen aansterken. Ook de Baghwan maakte een paar jaar gebruik van het gebouw. Nu is het een hotel en restaurant.

We lopen naar beneden met prachtig uitzicht op zee, passeren het Vredeskerkje en bereiken de Grote Rust.
Na de rust komen we langs een kinderboerderij en via een trap bereiken we het strand. Bij de eerste overgang verlaten we het strand weer. Na een stukje klinkerweg gaan we het ruige duin weer in. Vlak voordat we Egmond aan Zee bereiken, lopen we langs volkstuintjes in het duin. Egmond aan Zee was een vissersdorp. De bevolking was arm en de gezinnen waren groot. Door zelf aardappelen en groenten te verbouwen, was het wat makkelijker om alle monden te voeden.

De theepost is op dezelfde plek als de soeppost. Vanaf hier komen 40 en 20 km weer samen. Na wat gedronken te hebben, gaan we weer klimmen. We passeren het Vissersmonument met de namen van 95 vissers, die tijdens de Eerste Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Het kleine Egmond aan Zee werd zwaar getroffen.
Prins_Hendrikstichting Prins Hendrikstichting. Via het terrein van de Prins Hendrikstichting komen we weer in het duin.

De Prins Hendrikstichting is genoemd naar Prins Hendrik "De Zeevaarder", broer van koning Willem III. De stichting was aanvankelijk een tehuis voor armlastige zeelieden uit Egmond. Gebouwd in 1874 werd het huis in 1878 al bestemd tot nationale instelling voor oud-zeevarenden. Het gebouw, dat plaats bood aan 15 personen, was spoedig te klein. Viermaal werd er verbouwd en in 1875 en ook in 1937 werd het oude gebouw afgebroken en een nieuw gebouw neergezet. Dit laatste werd van 1979 tot 1982 ingrijpend gerenoveerd, zodat er nu plaats is voor 190 bewoners en het is ook voor ouderen zonder zeevarende achtergrond beschikbaar. In het gebouw zijn 11 gebrandschilderde ramen, die het leven van de zeeman, van de wieg tot het graf, uitbeelden. Er is ook een museum met scheepsmodellen, die door de bewoners zijn vervaardigd.

De duinen zijn hier minder ruig. Aan de rand van Egmond Binnen verlaten we het duin. Hier is een horecarust voor de 20 km wandelaars. We passeren de Adelbertusakker.

De Adelbertusakker is genoemd naar de heilige Adelbert die in de Vroege Middeleeuwen als prediker het geloof onder de heidenen kwam brengen. Na zijn dood werd hij begraven op de akker, waar de plaatselijke bevolking waarschijnlijk altijd al hun doden vereerden en misschien ook begroeven. Op de akker stond een houten kerkje, dat later werd vervangen door een tufstenen kerkje. Abdij_van_Egmond De Sint-Adelbertabdij in Egmond-Binnen. Na een droom van een non werd Adelbert herbegraven in de Abdij. Op de plek waar men had gegraven ontstond een bron die geneeskrachtig bleek te zijn. De Adelbertusput en de gerestaureerde muren van de tufstenen kerk zijn er nog steeds.

We steken de randweg over en gaan in Egmond Binnen via de Abdijlaan in de richting van de Abdij.

De Sint-Adelbertabdij is een benedictijnen abdij en de oudste abdij van Holland, gesticht aan het begin van de 10de eeuw door graaf Dirk I van Holland. In de Middeleeuwen was de abdij een belangrijk religieus en cultureel centrum in Holland. In 1573 werd de abdij verwoest door de Geuzen. Rond 1800 werden de ru´nes opgeruimd. Van 1933-1935 werd het klooster herbouwd. In 1950 volgde de verheffing tot abdij.

We komen bij de fruitpost in een bijzondere locatie.

Het gebouwtje werd eind 19de eeuw als opslagruimte gebouwd. Toen de abdij tijdens de tweede wereldoorlog door de Duitsers in gebruik was genomen, werd het schuurtje door paters van de abdij om gebouwd tot noodkerk. Er werd anderhalve meter aangebouwd en er werd een torentje op dit nieuw aangebouwde deel geplaatst. De paters verfraaiden hun kapel met muurschilderingen, die momenteel nog gedeeltelijk aanwezig zijn.

Na de fruitpost bereiken al gauw een overstapje.
Door een weiland, over een kippenbrug en langs een grasdijk komen we op de Zeeweg naar Heiloo. Deze gaat naar ons eindpunt in Het Trefpunt.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 13-11-2017 om 14:29 uur