koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Johan Hertgers
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstanden vrijdag: Circa 40 km, 60 km, 80 km (Kennedymars)
en 110 km (Long Distance Walk).
Afstanden zaterdag:
Circa 40 km en 20 km.
Starttijden vrijdag: 110 km om 15:30 uur precies,
40 km, 60 km, 80 km om 22:00 uur precies.
Startijden zaterdag: 20 km van 09:00 uur tot 11:00 uur,
40 km van 07:00 uur tot 09:00 uur.
Sluiting: Zaterdag 25 maart om 18:00 uur voor alle afstanden.
Startlocatie: MFC Klarenbeek, Bosweg 12-14, 7382 CC Klarenbeek (GL)
Douchen is hier mogelijk
Bereikbaar per trein: NS station Klarenbeek. Hoofdweg richting Klarenbeek, 3de weg LA Bosweg.
Bereikbaar per auto: A1, afslag 21 Zutphen, N345 Voorst. Vanaf hier wordt de start met WS78 borden aangegeven.
Parkeren: Bij de startlocatie is geen parkeergelegenheid!
Parkeer advies: Broekstraat 40, 7382 AD Klarenbeek.
Pal naast deze woning is de ingang van een parkeerweide, op slechts 400 meter van de startlocatie. Daar kunt u gratis parkeren.
Informatie folder: Bij deze tocht hoort natuurlijk ook weer informatie:
Het PDF bestand kunt u hier downloaden.
Scheidingslijn
Scheidingslijn

Klarenbeek is een dorp op de grens van het Veluwe massief en de IJsselvallei. Het dorp is opgesplitst in twee gemeenten: Apeldoorn en Voorst. Vandaag is de start in het deel van de gemeente Voorst. Op kaarten anno 1557 - in opdracht van koning Philips II vervaardigd - is De Doerfart
(beter bekend als Doorvaart met een doorwaadbare plaats) vermeld op de oudst bewaarde kaart van de Veluwe. Echter op een rekening uit 1467 wordt al gewag gemaakt van De Doerfart. De latere geschiedenis van Klarenbeek heeft een onmiskenbare band met de komst van de familie Krepel, welke heden ten dage met zijn houtindustrie en galerij nog steeds werkgelegenheid biedt aan de inwoners van Klarenbeek.

Wapen gemeente Apeldoorn:

Het wapen van de gemeente Apeldoorn, met het blazoen van het in 1726 uitgestorven adellijke geslacht Van Apeldoorn.

"Het schild van goud, waarop een rooden uitgespreiden arend met blaauwen bek en nagels, hebbende op deszelfs borst een zilveren sleutel."

Wapen gemeente Voorst:

Het wapen van de gemeente is 'zijnde van goud beladen met drie kepers van keel (rood)'. Over de betekenis van de drie op het wapen voorkomende kepers tast men in het duister.

Het schijnt een in de wapenkunde of heraldiek vrij veel voorkomende figuur te zijn. De officiŰle beschrijving luidt: "In goud drie kepers van keel. Het schild gedekt met gouden kroon van drie bladeren en twee parels".

Scheidingslijn
Klarenbeek-1

Op vrijdagmiddag start om 15.30 uur de Long distance walk (LDW) vanuit de startlocatie.
De eerste helft van deze lus zal vooral onverhard zijn.
De tweede helft van deze lus - bij het donker worden - gaat over verharde wegen. Daarbij komen we terug op de startlocatie in Klarenbeek.

Op vrijdagavond start om 22.00 uur de Kennedymars en andere nachtafstanden vanuit de startlocatie.
De Kennedymars bestaat uit 4 lussen van elk 20 km. Tijdens de tocht komt de wandelaar dus 3 keer tussentijds terug op de start en finishlocatie.
De eerste 2 lussen ('s nachts) worden gelopen op een verharde ondergrond (asfalt). De laatste 2 lussen (overdag) zijn grotendeels onverhard, zoals bij WS78 gebruikelijk is.

Voor informatie over de Long distance walk, de Kennedymars en de andere nachttochten klik hier.

Scheidingslijn

De beschrijving van het 40 km dagparcours op zaterdag.
De deelnemers, die op vrijdag gestart zijn, volgen het complete dagparcours (110 en 80 km) of de daglus van 20 km (nachtafstand van 60 km).

Klik hier voor de flyer van deze wandeltocht.

Overdag lopen we door beide gemeenten: de eerste 20 km gaan over gemeentelijk grondgebied van de gemeente Voorst, de tweede 20 km over het grondgebied van de gemeente Apeldoorn. Dat maakt de wandeling ook uniek: in het gebied van de gemeente Voorst lopen we door de IJsselvallei, terwijl het Apeldoornse deel juist kenmerken van het Veluwe massief in zich heeft. U krijgt dus een zeer afwisselende wandeling voorgeschoteld.

Vanuit de start lopen we direct langs de molen De Hoop in Klarenbeek.

De eerste achtkantige korenmolen, een beltmolen van de gebroeders Borgonjen in Klarenbeek werd in het jaar 1850 op de huidige locatie van "De Hoop" gebouwd. Bij beltmolens werd de grond rondom de molen opgehoogd om zo als stellingen te dienen. Daar de molen door bebouwing en opgroeiende bomen te weinig windvang kreeg, werd de molen in 1905 gesloopt. In het zelfde jaar werd de huidige stellingmolen "De Hoop" gebouwd als opvolger van de kleinere beltmolen. Deze molen is nog in beperkte mate in gebruik.

Kabouter_humor

Kabouter humor.

Daarna lopen we het bos in. Zoals iedereen weet, daar wonen kabouters. Zo ook in Klarenbeek. De kabouters zijn hier zeer actief, want ze hebben zelfs een heus dorp gesticht, met o.a. zelfs een eigen cafÚ! Dit unieke kabouterdorp is absoluut de enige in zijn soort in Nederland, dus wandelaars: loop niet te snel door, maar geniet hiervan!

Snel daarna komen we langs het station Klarenbeek, welke in de zeventiger jaren tot een van de kleinste stations van Nederland werd gerekend.

Klarenbeek zou nooit een stationnetje hebben gehad als daar geen houtzagerij was geweest, waar hout werd bewerkt voor het maken van sigarenkistjes. Aanwezigheid van waterkracht opgewekt door beken en een overvloed van bossen voor houtproductie hadden geleid tot het ontstaan van die fabriek rond 1871. De eigenaar van de houtzagerij (fam Krepel) haalde alles uit de kast om een aftakking met de treinhalte te krijgen van de spoorwegverbinding Zutphen-Apeldoorn. In 1882 kreeg Klarenbeek zijn stationnetje. Een paardenspoorweg onderhield de verbinding tussen de sigarenkistenzagerij en de treinstopplaats.

Daarna lopen we via een afwisselend landschap richting de eerste rustplek van vandaag. Deze is ingericht bij boerderij Belle Rensink. U komt hier zelfs twee maal. Bij vertrek dus goed opletten in welke richting u de wandeling vervolgt.
De T-boerderij Belle Rensink met middenlangsdeel werd al in 1417 genoemd en maakt onderdeel uit van de historische buitenplaats De Poll.
Na deze rustpost kunt u nog 8 km genieten van deze prachtige cultuurhistorische omgeving. IJsel Ruine_Nijenbeek Ru´ne De Nijenbeek langs de IJssel Zo komt u na enkele kilometers bij de IJssel, maar niet voordat u bij de ru´ne van kasteel Nijenbeek bent geweest. Deze moet u absoluut even van dichtbij bekijken, in het bijstaand gebouwtje wordt keurig de historie van de ru´ne beschreven. Na de IJssel lopen we een stuk over de bomendijk en meerdere kolken, een uniek stukje Nederland. Dan zijn we al weer snel terug bij Belle Rensink, waar we voor de tweede keer uitrusten.

We vervolgen de weg terug naar Klarenbeek. Via de Appense Enkweg lopen we even later over de Bandijk. Rechts daarvan zien we twee kolken liggen, de lachende kolk en de huilende kolk.

De dijk krijgt in dit schaduwrijke gebied een rijzig karakter, wat wil zeggen dat die door een natuurlijke laagte loopt. Vlakbij liggen twee plassen die vermoedelijk zijn ontstaan door dijkdoorbraken. Beide kolken werden binnengedijkt. Dankzij de kwel kent de oostelijke plas een betere waterkwaliteit. Reden waarom die de Lachende Kolk wordt genoemd. Gespeend van dat voordeel en daardoor somber ogend, heet de westelijke plas de Huilende Kolk.

We lopen nog een paar kilometers door de bosachtige omgeving van Klarenbeek alvorens we terug zijn bij het complex van SC Klarenbeek.
Nadat we hier ons natje en droogje tot ons hebben genomen, lopen de deelnemers aan de langste nachtafstanden en beide dagafstanden het Apeldoorns deel in. Niet lang na de start zien we op de hoek van De Til met de Hessen-Allee een propeller.
Deze propeller is afkomstig van een Wellington Mk 1 van de Royal Air Force, welke in de nacht van 30 op 31 mei 1942 is neergehaald. Alle 5 inzittenden kwamen om.

Iets verder lopen we langs de Beekbergse beek, vroeger ook wel de Oude of Verloren Beek genoemd. Klarenbeek heet niet direct naar deze beek. Naar verwachting is de naam afkomstig van een voormalige boerderij/landgoed Klarenbeek. Nadat we onder de A50 zijn doorgelopen, lopen we via het buurtschap Oosterhuizen over de Beekbergse Enk over rustige verharde wegen naar het dorp Lieren. VSM_Lieren Veluwse Stoom Maatschappij in Lieren De koffiepost hebben we ingericht op het terrein van de VSM, de Veluwse Stoom Maatschappij. Kijk vooral om je heen en zie de pracht en praal van onze Nederlandse treinhistorie. U komt ogen te kort!

De stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren is gebleven. Niet als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie. Op de Koningslijn rijdt de VSM met een groot aantal stoomlocomotieven, Nederlands historische diesellocomotieven en rijtuigen door het schitterende landschap van de Veluwe en de IJsselvallei. De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij heeft zich ten doel gesteld een rijdend spoorwegmuseum in dienst te houden. Met veel zorg, geduld en kennis werken de VSM-ers aan de instandhouding en het onderhoud van de locomotieven, rijtuigen en goederenwagens. Het is een regelrechte aanrader om hier in het voorjaar of in de zomer nog eens terug te komen voor een nostalgisch stoomtrein ritje! Zie daarvoor de talloze mogelijkheden die de VSM u biedt!

Beekbergse_beek

Brug over Beekbergse beek.

Na deze prachtige historische rustpost lopen we over de uitgestrekte Beekberger Enk richting Loenen. We komen net niet in Loenen, want na de oversteek van de golfbaan van de Scherpenberg, buigen we af richting de volgende verzorgingspost, die is ingericht bij camping De Bosgraaf. Daarna lopen we achter de bomen langs Kanaal Zuid over rustige wegen richting de fruitpost. Daarbij lopen we ook weer een stuk langs de Beekbergse beek over een deel van het nieuwe klompenpad Klarenbeek. Daarna lopen we over het terrein van de familie Krepel, waarna we na de oversteek van de Beekbergse beek al snel weer terug zijn bij het Multi Functioneel Centrum.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 27-03-2018 om 09:49 uur