koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Erik Dikken
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstanden: Circa 40 km en 20 km.
Starttijden: 40 km om 9:00 uur,
20 km van 9:00 uur tot 10:00 uur.
Sluiting: 20 km om 16:30 uur,
40 km om 17:30 uur.
Startlocatie: Jan Massinkhal, Nieuwe Dukenburgseweg 5, 6534 AD Nijmegen (GL)
Rustposten: Klik hier voor het GPX bestand met de start en rustplaatsen.
Klik op deze link voor wie geen GPX heeft
Bereikbaar per trein: NS station Nijmegen Goffert, richting het hoge gebouw met een knik, borden naar sporthal volgen.
Bereikbaar per auto: Parkeren bij station Nijmegen Goffert.
Op de parkeerplaats tegenover tankstation Firezone, Neerbosscheweg 1, 6534AA Nijmegen.
Vanuit A73 totdat je onder het station bent, dan direct LA parkeerterrein op.
Vanuit A325 naar de Oversteek (brug) bij de rotonde met ANAC (tankstation) linksaf, doorrijden tot onder station door en direct LA parkeerterrein op.
Vanaf parkeerterrein borden naar sporthal volgen.
Informatie folder: Bij deze tocht hoort natuurlijk ook weer informatie:
Het PDF bestand kunt u hier downloaden. .
Scheidingslijn
Scheidingslijn

Het wapen van Nijmegen is het wapen van de gemeente Nijmegen, waarvan de basis in de middeleeuwen ligt. De dubbelkoppige adelaar stamt ook uit deze tijd; in het jaar 1230 verkreeg de stad het recht om deze adelaar op het wapen te voeren.
In 1247 verpandde Graaf Willem II, graaf van Holland en Rooms-Koning, Nijmegen aan de graaf van Gelre. Omdat het pand nooit is ingelost bleef Nijmegen een Gelderse plaats.
Hierdoor vertoont het wapen de Gelderse leeuw op het hartschild. En zijn de schildhouders ook Gelders. Op 20 juli 1816 maakt de Hoge Raad van Adel het wapen pas officieel.

Het blazoenering van het wapen van Nijmegen is voor het eerst toegekend op 20 juli 1816.
Het tweede en meest recente blazoen is van 7 augustus 1953 voor dit blazoen zijn een aantal zaken veranderd naar de meer historisch correcte weergave.
Het meest recente beschrijving luidt als volgt: "In goud een dubbele adelaar van sabel, op de borst in een hartschild van azuur een dubbelstaartige leeuw van goud, gekroond met een kroon van goud van 3 bladeren en 2 paarlen, getongd en genageld van keel. Het schild gedekt met een keizerskroon van goud, gevoerd van keel, en vastgehouden ter rechterzijde door een leeuw van goud, en ter linkerzijde door een leeuw van sabel, beide getongd en genageld van keel."
Het wapen toont een zwarte dubbele adelaar op een veld van goud. De adelaar heeft op de borst een zogenaamd hartschild van azuur (blauw) met een gouden leeuw met een kroon met 3 bladeren en 2 parels er tussen. De tong en nagels van deze leeuw zijn rood van kleur. Het wapenschild wordt gedekt door een gouden keizerskroon, rood gevoerd en aan beide zijdes gehouden door een leeuw. Het wapen heeft twee schildhouders in de vorm van leeuwen. De heraldisch rechter leeuw is goud en de linker leeuw is zwart, beide hebben rode tong en nagels.

Scheidingslijn
Powered_by_GKD

Voor de Vereniging Gouden-Kruisdragers Vierdaagse is dit een 'powered by GKD' wandeltocht.

Vanuit de Jan Massinkhal gaan we naar het Maas-Waalkanaal.
Dit kanaal is ongeveer 13,5 kilometer lang en verbindt de Maas met de Waal.
Aan de overkant van dit kanaal komen we in de wijk Lankforst en lopen door het Uilenbosje.

Lankforst is een wijk in stadsdeel Dukenburg in het zuidwesten van Nijmegen. Wat van het ooit zo trotse landgoed nog restte, verdween in de jaren 1965-1970 onder asfaltwegen, huizen en flats. In Lankforst bleven naast de Orangerie het Uilenbosje en enkele lanen gespaard.

We lopen verder naar recreatiegebied de Berendonck. We blijven zoveel mogelijk buiten de ontginning van een bosgebied voor de bouw van een mega sauna complex. In dit gebied komen we langs een golfterrein.

De Berendonck is een recreatiegebied in de gemeente Wijchen. Het in 1976 aangelegde gebied is ongeveer 160 hectare groot. Het noordelijke deel bestaat uit een plas van 45 hectare met meerdere zandstrandjes en ligweides. Het zuidelijke deel heeft meer een natuurbestemming en sluit aan op natuurreservaat Wijchense Ven.

Daarna lopen we door de bossen van de Overasseltse en Hatertse Vennen.

Hatertse_Vennen2

De Overasseltse en Hatertse Vennen is een bijzonder gebied met glooiende rivier­duinen, vele vennen en uitgestrekte heide­velden. Ook al liggen de Maas en Waal nu ver van dit gebied vandaan, zij zijn de makers van dit landschap. Na de laatste ijstijd, zo'n 10.000 jaar geleden, was Nederland een pool­woestijn. Zand uit de bedding van de Maas werd hier door de heersende zuidwestenwind tot hoge duinen opgeblazen. De Waal had voordien al een laag klei afgezet dat werd samen­gedrukt tot een ondoor­dringbare laag. Daardoor bleef het regen­water staan in de vorm van vennen. Vanaf de 19e eeuw werden hier grove dennen aangeplant voor de Limburgse mijnbouw. Omdat de vennen dreigden te verdrogen is een deel bos in 2013 omgevormd naar heide. Hierdoor blijft unieke flora en fauna die afhankelijk zijn van deze vennen behouden.

Hatertse_Vennen3

Winter in de Overasseltse en Hatertse Vennen, waar beide afstanden doorheen lopen.

Langs enkele privéterreinen gaan we naar de soep-koffiepost bij Kaas- en Zuivelboerderij 'De Diervoort'. De route van de Nijmeegse Vierdaagse komt op de tweede en vierde dag langs deze boerderij.

De 40 km lopers gaan door een groter deel van de Overasseltse en Hatertse Vennen. Slingerend door een bos- en weideomgeving komen we bij de horecarust in Heumen.

Over een dijk langs de Maas en in tegenover gestelde richting van de Vierdaagse lopen we naar Overasselt. In Overasselt gaan we door een beeldentuin. Na een minder mooi stukje asfalt komen we op graspaden. Walrickkapel De restanten van de Middeleeuwse St. Walrickkapel. Bij St. Walrick wandelen we langs een ruďne en de naastgelegen koortsboom.

Aan de zuidmuur van de ruďne van de Middeleeuwse St. Walrickkapel in het Overasseltse vennengebied staat een oude zomereik, die nog altijd dienst doet als koortsboom. Het volksverhaal vertelt dat als een lapje stof aan een koortsboom (ook wel lapjesboom) wordt gebonden, deze boom ervoor zorgt dat ziekte verdwijnt.

Een klein stukje verder zijn we terug bij zuivelboerderij De Diervoort voor een kopje koffie of thee.

Samen met de 20 km lopers gaan we over een brug naar de andere kant van de A73. Door de woonwijk Weezenhof komen in het bos Vogelenzang. In de volgende woonwijk komen we de fruitpost tegen. De route gaat verder naar het Maas-Waalkanaal, over een brug en dan terug naar de Jan Massinkhal.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 23-01-2018 om 09:11 uur