koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwers zijn
Lia Veenendaal en Ada Drost
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstanden: Circa 40 km en 20 km.
Starttijden: 40 km om 9:00 uur,
20 km van 9:00 uur tot 10:00 uur.
Sluiting: 20 km om 16:30 uur,
40 km om 17:30 uur.
Startlocatie: Voetbalvereniging GVVV, Verlengde Sportlaan 2, 3905 AE Veenendaal (UT)
Rustposten: Klik hier voor het GPX bestand met de start en rustplaatsen.
Bereikbaar per trein: station Veenendaal-West, richting winkelcentrum, voor AH rechtsaf, langs de winkels, parkeerplaats oversteken, weg (Wiekslag) oversteken, linksaf Torenvalk, wordt Steenvalk. Einde weg links en direct rechts, Verlengde Sportlaan. Totaal 700 meter.
Bereikbaar per auto: vanaf A12 afslag 23 (Veenendaal-West/Renswoude), rechtsaf (Rondweg West), na 2 km linksaf Sportlaan, parkeer bij het zwembad De Vallei, Sportlaan 3, 3905AD.
Scheidingslijn
Scheidingslijn

Het wapen van Veenendaal:
Het wapen is op 11 september 1816 bevestigd als zijnde in gebruik door de gemeente Veenendaal.

Per 18 september 2012 mag de gemeente het wapen met kroon voeren, dit naar aanleiding van het bezoek van de koninklijke familie in verband met Koninginnedag 2012. Na afloop van het bezoek heeft de gemeente Veenendaal koningin Beatrix verzocht om de gemeente een kroon voor op het wapen te verlenen. Bij deze gelegenheid heeft de Hoge Raad van Adel zich gebaseerd op de beschrijving en niet op de tekening van het oude wapen.

Omdat in de beschrijving niet stond vermeld dat het om een omgewend schip ging (dat heraldisch naar links vaart, dus voor de toeschouwer naar rechts) en de Hoge Raad de beschrijving, die bij Koninklijk Besluit was vastgelegd, wenste te handhaven, is het schip op het wapendiploma in de gebruikelijke richting (dus niet omgewend) getekend.

Wanneer men echter de oude zegelafdrukken bekijkt dan is te zien dat de afbeelding juist was en in de beschrijving men in 1816 vergeten was te vermelden dat het om een omgewend schip ging.

Scheidingslijn

Klik hier voor de flyer van deze wandeltocht.

Na de start vanuit de voetbalkantine van GVVV in Veenendaal lopen we een paar kilometer door de bebouwing van Veenendaal - West. Na het oversteken van de Slaperdijk gaan we de natuur in. Bij het dorp Elst komen we daar pas weer uit.
De Slaperdijk is onderdeel van de Grebbelinie. Een waterlinie tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, die werd aangelegd in de 18de eeuw. Haar bekendheid echter ontleent ze aan de periode 1939-1940 toen de linie, onder de naam Valleistelling, de hoofdverdediging vormde van het Nederlandse defensieplan. Na de Tweede Wereldoorlog werden de veelal aarden werken bedekt met een laag groen en daardoor werd de militaire geschiedenis aan het oog onttrokken.

Egelmeer

Onderweg naar Elst wandelen we langs het Egelmeer.

We lopen naar Elst over bospaden, kleine zandvlaktes, heideveldjes en komen vlak langs het Egelmeer. Dit is een ven van Staatsbosbeheer met natte en droge heidegebieden. Hier groeien vele soorten planten en mossen, die op de Rode Lijst staan of beschermd zijn.
Na een flinke klim over een heideveld hebben we bovenaan een prachtig uitzicht over de vallei in de richting van Amersfoort. Inmiddels staan we op de Elsterberg of Elsterkop. Deze maakt deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. We dalen af naar Elst, waar we al vrij snel bij de soep en koffiepost komen.
Elst en omstreken is bekend om zijn tabaksteelt. De meeste sporen zijn uitgewist, maar ooit stonden de akkers op de warme zuidhelling van de Heuvelrug vol tabaksplanten. In het dorp herinneren vele (straat)namen aan deze periode.

De 20 kilometer­lopers gaan vanaf deze rustpost op de terugweg richting Veenendaal. De 40 kilometer­lopers volgen de bosrand en komen langs diverse grafheuvels. Zo komen we in het Amerongse bos. Dit is een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug en ligt 69 meter boven N.A.P. We hebben diverse keren prachtige vergezichten op de Nederrijn en slingeren door het bos naar kasteeldorp Amerongen. In vakantie boerderij de Bosrand is de grote rust. De vrijwilligers van de Zonnebloem van afdeling Amerongen zullen deze horeca rust verzorgen. De opbrengst komt geheel ten goede aan deze vereniging.

Amerongen

Kasteel Amerongen.

Na de rust komen we langs kasteel Zuylestein en doorkruisen het dorp Amerongen. De route gaat om kasteel Amerongen heen en langs het Tabaks­museum. Zo komen we bij de Amerongse Boven­polder. We lopen langs dit grote moeras- en plassen­landschap, omzoomd door weilanden en de Neder­rijn. Amerongse Bovenpolder Langs de Amerongse Bovenpolder De Amerongse Boven­polder is een rust­gebied voor dieren. Uiterwaarden Steenfabriek in uiterwaarden bij Elst.

Terug in Elst komen we langs de molen 't Wissel en buigen af naar een oude schoor­steen van een voormalige steen­fabriek. In het verleden stonden diverse steen­fabrieken aan de voet van de Heuvel­rug en langs de Neder­rijn. Hier lopen we een stukje direct langs de Neder­rijn om even later langs de enige wijn­gaard van Elst te lopen. Deze wijn­gaard heet dan ook tussen Rug en Rijn.

Na de koffiepost vervolgen we samen met de 20 kilometerlopers onze route langs het MOB complex. Dit is een voormalig munitiedepot van defensie.
Plantage Natuurgebied de Plantage Willem III Daarna lopen we door natuurgebied de Plantage Willem III.
De naam Plantage Willem III is een verwijzing naar de tabaksperiode. Het is een uniek natuurterrein met opvallende hoogte­verschillen. Het is duizenden jaren geleden gevormd door smeltwater van de voorlaatste ijstijd. In 2008 is een faunapassage aangelegd, die het droge schraalgrasland van de Plantage verbindt met de natte uiterwaarden. Deze grote diversiteit in natuur (nat en droog) is zeer uniek in Nederland. U treft hier Koniks­paarden, Galloway­runderen, reeŽn en verwilderde damherten.

Het laatste deel van de route voert ons door de voormalige zandafgraving Kwintelooyen.
Karakteristiek in het gebied zijn de diepe erosiedalen, de prehistorische grafheuvels, wallen, beuken lanen en de overgangen tussen heuvelrug en valleien.
Na de fruitpost kiezen we voor de verharde weg en bereiken we al snel de bebouwing van Veenendaal.

Het belooft een mooie afwisselende tocht over en langs de Heuvelrug en Rijn te worden.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 28-11-2017 om 13:31 uur