koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Auke Jansma
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstand: Circa 40 km en 20 km.
Starttijd: 20 km van 9:00 uur tot 10:00 uur.
40 km om  9:00 uur.
Sluiting: 17:30 uur.
Startlocatie: Sporthal Essesteijn, Elzendreef 20, 2272 EB Voorburg (ZH)
Rustposten: Klik hier voor het GPX bestand met de start en rustplaatsen.
Bereikbaar per trein: vanaf station Den Haag Centraal of Den Haag Laan van NOI, tram 2 richting Leidschendam, halte Elzendreef
of tram 3 of 4 richting Zoetermeer (rijden vaker dan tram 2), Halte Voorburg 't Loo, onderaan trap LA, 380 meter lopen naar start
of vanaf Den Haag Mariahoeve. Dan is het ca. 950 meter lopen.
Bereikbaar per auto: A4 afrit 8 (Leidschendam), N14 richting Wassenaar, na 2e tunnel LA bij verkeerslichten Monseigneur van Steelaan, LAH bij 2e verkeerslichten, na 350 meter RA Elzendreef.
Scheidingslijn
Scheidingslijn

Het wapen van Voorburg:
Het wapen van Voorburg werd op 24 juli 1816 bij besluit van de Hoge Raad van Adel aan de Zuid-Hollandse gemeente Voorburg bevestigd. Op 1 januari 2002 is de gemeente samen met Leidschendam opgegaan in de gemeente Leidschendam-Voorburg, waardoor het wapen niet langer officieel gebruikt wordt. De rode burcht uit het wapen is teruggekomen op het Wapen van Leidschendam-Voorburg.

De blazoenering:
"De blazoenering van het wapen van Voorburg luidt als volgt: "Van zilver, beladen met een burgt van keel." De heraldische kleuren in het wapen zijn zilver (wit) en keel (rood). Niet vermeld is dat de poortopening zilver is.

Scheidingslijn

Het wandelparcours gaat door de parken van Den Haag en over het strand bij Scheveningen. Daarna gaan we door duinen en bossen. Aan het einde van de tocht lopen we door het centrum van Den Haag.

Clingendael

Landgoed Clingendael.

Na park Marlot en landgoed Reigersbergen gaat de tocht langs de nieuwbouw van de Amerikaanse ambassade. Via landgoed Oosterbeek komen we in landgoed Clingendael.

Landgoed Oosterbeek ligt in de gemeente Wassenaar. Sinds 1953 is dit park eigendom van de gemeente Den Haag. In 1629 liet Jonathan van Luchtenburch een landhuis bouwen. Het park wordt gedomineerd door een grote vijver.
Direct naast Landgoed Oosterbeek ligt Landgoed Clingendael, met naast het landhuis o.a. een koetshuis, de Japanse tuin, het rosarium en de Oudhollandse tuin.

Naar_kust2

Door groene parken.

We lopen verder door een oud duingebied, dat in 1931 werd ingericht als Hubertuspark. Hier gaan we voor het eerst wat klimmen en dalen. Bij de soeppost is de splitsing van de 20 km en 40 km route.

Pier

De Pier in Scheveningen.

De 40 km gaat via het kleine Duinpark Duttendel naar de Nieuwe Scheveningse Bosjes. Langs het Kurhaus bereiken we de wandelboulevard met de pier. De huidige pier werd in 1961 gebouwd ter vervanging van de houten pier uit 1901. Over de boulevard in noordelijke richting komen we op het strand. Na ruim een kilometer verlaten we via een grote trap het strand.

Duinen1

Daarna door de duinen.

Over een smal op en neergaand slingerend zandpad door duinrecreatiegebied Meijendel en een stukje bos komen we bij de grote rust.

Duinen3

Vanuit de rust lopen we eerst door de Duintuin, dan door een bos en vervolgens door los zand 'in the middle of nowhere'. Over een schelpenpad bereiken we dan de Waalsdorpervlakte.

Op de Waalsdorpervlakte staat het nationaal monument met de Bourdonklok, waar elk jaar op 4 mei de nationale dodenherdenking plaatsvindt. Het monument werd hier in 1946 geplaatst, omdat in dit gebied tijdens de 2e wereldoorlog ongeveer 250 mensen, meest verzetsstrijders, werden terechtgesteld. Het oorspronkelijk monument bestond uit 4 houten kruisen. In 1980 werden deze vervangen door 4 bronzen kruisen. De Bourdonklok stamt uit 1956 en wordt tijdens de herdenking continu geluid, behalve tijdens de 2 minuten stilte.

Een schelpenpad brengt ons langs een duingebied en door Klein Zwitserland. Zo komen we terug op de WS78 rustpost voor koffie of thee.

Vredespaleis

Het Vredespaleis.

Samen met de deelnemers aan de korte afstand komen we langs het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de toegang van Madurodam in de Scheveningse Bosjes. Hier kiezen we zoveel mogelijk de kleine bos- en zandpaadjes. We verlaten de natuur en lopen naar het centrum van Den Haag. We komen langs het Vredespaleis, door de ambassadewijk, langs Panorama Mesdag, passeren Paleis Noordeinde, lopen door het oudste nog bestaande overdekte winkelcentrum de Passage en over het Binnenhof. Met zicht op het Malieveld en daarna door het Haagse Bos lopen we terug naar Voorburg.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 26-10-2017 om 13:04 uur