koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Cees Moerbeek
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn
Afstanden: Circa 40 km en 20 km.
Starttijden: 40 km om 9:00 uur,
20 km van 9:00 uur tot 10:00 uur.
Sluiting: 20 km om 16:30 uur,
40 km om 17:30 uur.
Startlocatie: Klaroenkorps Wormers Vendeliers, Knollendammer­straat 14, 1531 BE Wormer (NH)
Rustposten: Klik hier voor het GPX bestand met de start en rustplaatsen.
Klik op deze link voor wie geen GPX heeft
Bereikbaar per trein: station Wormerveer aan de noord-oostkant verlaten, RD bij verkeerslichten voorrangsweg oversteken naar Stationsstraat, RA einde weg Zaanweg, LA Zaanbrug over; RD Nieuweweg wordt Knollendammerstraat. Totaal 1200 meter.
Bereikbaar per auto: uit het zuiden de A8/N8 verlaten met RD naar Wormer - N246
of uit het westen de N8 verlaten met na tunnel LA naar Wormer - N246
Daarna RA op tweede kruising naar Wormer, na brug wordt de route met borden aangegeven.
Informatie folder: Bij deze tocht hoort natuurlijk ook weer informatie:
Het PDF bestand kunt u hier downloaden. .
Scheidingslijn
Scheidingslijn

Het wapen van Wormer is het gemeentewapen van de voormalige Nederlandse gemeente Wormer, gelegen in de Zaanstreek. Vanaf 1991 is het wapen niet langer in gebruik omdat de gemeente Wormer is opgegaan in de gemeente Wormerland. Waar het hoofd, in de volksmond "het verbonden hoofd" genoemd, in het wapen vandaan komt is niet bekend. Vanwege deze onduidelijkheid zijn er meerdere verklaringen voor te geven: het afgebeelde hoofd is dat van een Westfriese hoofdman dat naar graaf Floris V is gebracht. Deze verklaring wordt in Wormer zelf op verschillende wijzen gegeven, mede doordat Floris V het wapen wel aan de plaats heeft geschonken.
Het zou het hoofd van Jezus Christus op een doek aangereikt door Veronica zijn. De doornenkroon is dan vervangen door de afgebeelde kroon. Het kerkzegel heeft ook als randschrift: "Christus is het Hooft der gemeynte." Het is het hoofd van Sint Odulphus, de parochieheilige.
Het hoofd is het hoofd van een Spaanse hopman. Het hoofd is door Jan Gerritszoon, een plaatselijke weesjongen, afgehakt in 1574 en aan Dirk van Sonoy in Purmerend aangeboden. Dit wordt tegengesproken door het feit dat er al jaren eerder een hoofd in het wapen voorkwam.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
Op 26 juni 1816 kreeg de gemeente Wormer het wapen toegekend met als bijbehorend blazoen: "Van lazuur beladen met een manshoofd van goud."
Omdat er geen gegevens voorhanden waren over het kleurgebruik werd het wapen in de rijkskleuren (blauw schild met daarop gouden voorstelling) verleend. Doordat het de rijkskleuren zijn is het gehele mannelijke, en bebaarde, hoofd goudkleurig. Daarnaast is het hoofd gekroond met een eveneens gouden kroon. Het wapen zelf is niet gekroond.

Scheidingslijn

De naam van de tocht "De Zaanse Natuurpaden" zegt al genoeg. Tussen Wormer en Zaandam ligt zowel aan de westkant van de Zaan als aan de oostkant van de Zaan veel moois op ons te wachten.

Parcoursbouwer Cees Moerbeek en winter weer

Het is alweer de vierde keer, dat erelid Cees Moerbeek vanuit een Zaanse gemeente een winterwandeltocht voor WS78 uitzet. Zijn eerste was op 17 januari 1987 vanuit Wormerveer. Daarna volgden Zaandam op 24 februari 2000, Wormer op 30 oktober 2012 en nu de 'Zaanse Natuurpaden' vanuit een andere locatie in Wormer. Daarnaast was Cees twee keer de bouwer van een tocht uit Uitgeest, twee keer een tocht uit Weesp en één keer een tocht uit Bussum-Zuid. Deze tocht uit Bussum-Zuid op 6 januari 1996 is voor alle 406 deelnemers een hel geweest. Tijdens de jaarwisseling had het in het hele land geijzeld en niet zo zuinig ook. De snelwegen waren redelijk goed berijdbaar, maar de ijzel op het parkoers was nog nergens ontdooid. Bijna niemand bereikte zonder valpartij de finish.

En dan de tocht uit Uitgeest, een jaar later op 4 januari 1997. Het had weer flink gevroren, zo streng zelfs, dat in Friesland serieus gespeculeerd werd, wanneer de tijd rijp was voor 'De Tocht der Tochten'. Wat nog nooit was gebeurd om op zaterdag de tocht te rijden, gebeurde nu wel. Om 6.00 uur in het stikken donker gingen de hardrijders van start. Veel wandelaars bleven 'thuis voor de buis'. De 247 deelnemers, die wel de moeite namen om 40 km te gaan wandelen, zagen tijdens de grote rust de winnaar (met spruitjes shirt) over de meet gaan.

Dat de leiding van WS78 heeft besloten om deze tocht opnieuw rond de jaarwisseling aan Cees te geven, is dus niet voor niets. Je moet dus niet gek opkijken, wanneer de winter ons verrast met een flink pak sneeuw.

Al na een kwartier lopen, bereiken we het Frans Marspad. Dit natuurpad van ruim twee kilometer gaat vanaf het NS station langs de rand van het Guisveld en over 6 bruggen naar Zaandijk-West. Even verderop lopen we nog een halve kilometer door het Westzijder­veld. Op een fietspad met de A8 links boven ons, nemen wij na 1200 meter afscheid van het Guisveld. Wij maken ons verderop sterk voor een vlonderpad, drie stuks in totaal, door het natuur­gebied De Reef. Kort daarna is na 9 kilometer de soeppost geïnstalleerd.

Langs papiermolen 'De Schoolmeester' lopen we naar een splitsing aan het eind van een fietspad. De 20 km gaat links af richting Zaanse Schans. De 40 km slaat rechts af naar Koog-West. Daar gaan we langs de buitenkant door bosschages en over talloze bruggetjes. Een brede brug verbindt de Koog met het Westerwind­pad in Zaandam. De weilanden rechts van ons heet hier het Westzijder­veld. Ter hoogte van een ex stortplaats, wat nu een klimberg is, gaan wij naar rechts over een boerenerf het land in. Met toestemming van de boer gaan we langs en over een aantal hekken. Na een hoge brug gaan we over het erf van een andere boer naar de Westzaner­dijk.

Via via belanden we bij het NS station Zaandam. Daar omheen kan niet! We nemen de roltrap naar boven en lopen door het stations­gebouw rechtstreeks naar het winkel­centrum van Zaandam. We gaan alsmaar rechtdoor over de Gedempte Gracht, waar nu weer water in ligt. Aan het einde van de winkelstraat lopen we de Beatrixbrug over. Rechts daarvan is de Zaandammer sluis, de verbinding tussen de Zaan en het Noordzeekanaal. Hierna staat ons nog de 330 meter lange wandel­promenade langs de Zaan te wachten. De grote rust dient zich aan na 21 kilometer.

Na de rust kiezen we de snelste weg naar stadsparken. Door Burgemeester in 't Veldpark komen we in het prachtige recreatie­gebied Het Jagersveld. Daarna lopen we langs woonarken en door het fraaie Zaanse straatje, het Haaldersbroek geheten. Zo belanden we bij de Zaanse Schans. Aanvankelijk koos parcours­bouwer Cees voor een uniek pad met bruggetjes door de Kalver­polder met in de verte uitzicht op de Zaanse Schans. Na het voorlopen van de route is toch gekozen voor een route over de Schans zelf.

Zaanse_Schans

Uitzicht op de molens bij de Zaanse Schans.

De Zaanse Schans is een buurt met historische houten bebouwing in de gemeente Zaanstad. Het is een bekende toeristische bestemming met jaarlijks honderdduizenden bezoekers. In 2018 verwacht men 3 miljoen bezoekers. Op 6 januari met honderden deelnemers zorgt WS78 voor een goed begin!
Het is opgezet met de bedoeling het historisch erfgoed te bewaren, maar het is geen afgesloten openlucht­museum. De huizen zijn bewoond, zodat er niet alleen toeristen naar het terrein komen.
Tussen 1961 en 1974 werden vele oude houten gebouwen uit de Zaanstreek met diepladers naar het uitbreidings­plan Zaanse Schans gebracht en in oude luister hersteld. Ook enkele molens werden naar hier verplaatst. Alleen de onderbouw van de verfmolen de Kat en van de oliemolen de Bonte Hen, alsmede de oliemolen de Os staan nog op hun oorspronkelijke erf. Ook later zijn regelmatig gebouwen naar de Zaanse Schans verhuisd.

Bij de Zaanse Schans komt de 20 km op het parcours van de 40 km. Na de laatste molen is onze koffie en theepauze bij de Stichting Kalverpolder. Een veertigtal vrijwilligers komt elke dinsdag bij elkaar. Samen met het Staatsbosbeheer onderhouden ze de achterliggende polder, zodat deze verzorgd erbij blijft liggen.

Buurtschap_Bartelsluis

In buurtschap Bartelsluis.

Na deze laatste stop vervolgen we de route langs de Zaan en lopen door het buurt­schap 'Bartelsluis', waar tot de zeventiger jaren de boten voor de Van Gelder Papier­fabriek geschut werden. Na het sluiten van deze fabriek werd de sluis gedempt. Honderden werk­nemers uit Wormer kwamen op straat te staan. Rechts van ons ligt in de diepte de Enge Wormer polder. Het weggetje langs deze polder volgen we tot het Kerkepad. Over dit pad komen we langs de IJsbaan van Nova Zembla, waar het fruit wordt uitgedeeld. We moeten nog een stukje door de bebouwde kom van Wormer lopen. De 1400 meter langs de Poel en het Zwet zijn altijd de moeite waard.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 08-01-2018 om 10:28 uur