koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer zijn
Bert Faro en Henk Vink
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Wijkgebouw "De Heul", Nieuwe Hoven 141, 4205 BC, Gorinchem. (Zuid-Holland)

Afstand(en):

Circa 20 km en 40 km.

Starttijd:

20 km ⇒ 9:00 tot 10:00 uur.
40 km ⇒ 9:00 uur.

Bereikbaar per trein:

Ariva station Gorinchem, ga naar achterzijde via fiets/voetpad met tunneltje, Rechtsaf Lindelaantje, vanaf daar zal gepijld worden naar de start in wijkgebouw "De Heul" bij de Johanneskerk. ± 500 meter.

Bereikbaar per auto:

Uit het noorden, westen en oosten, ga op knooppunt Gorinchem naar afslag Gorinchem. Volg de borden richting centrum. Op de rotonde net voor het stadhuis volg je de borden naar parkeerplaats Stadhuis.

Parkeren:

Bij de startlocatie zijn maar enkele plaatsen beschikbaar.
Op de parkeerplaats van het stadhuis is voldoende ruimte. Deze is vrij toegankelijk in het weekeinde en de slagboom is dan open. Volg vanaf de parkeerplaats het aangegeven pad naar het station. Vervolg route: zie "Bereikbaar per trein"

Inschrijf­kosten: (incl. soep-koffie-fruit-bon)

€ 5,50 of € 4,50 (KWBN pas) of € 3,00 (WS78 lid).
Inschrijven kan vanaf 8:00 uur op de startlocatie.

WS78 rustposten: (gebruik hier de bonnen)

Soeppost op 11,5 km (alle afstanden).
Koffie/theepost op 11,5 km (korte afstand) of 33 km.
Fruitpost op 17 km (korte afstand) of 37,5 km.

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op 14 km.
40 km ⇒ op 20,5 km en op 35 km.

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

De echte afstanden van dit parcours zijn: 21 km en 41,5 km (kunnen tot op het laatste moment iets wijzigen).

Preview:

Is gemaakt door Ineke.
Klik hier voor deel 1.
Klik hier voor deel 2.

Informatiefolder:

De uitgebreide informatie kunt u hier lezen.

Scheidingslijn

Het Land van Arkel was een leenschap van de graven van Holland, tot aan 1412 beheerd door de Heren van Arkel. Het grondgebied strekte van de rivier de Merwede in het zuiden tot aan het hedendaagse Everdingen in het noorden, en van het riviertje de Linge in het oosten ongeveer tot de rivier de Lek in het westen. Het geslacht van Arkel wordt voor het eerst vermeld in 1254. In 2002 werd aan de Krijtstraat van Gorinchem het voormalige hof van de Arkels opgegraven. Welke functie dit hof had, is niet duidelijk. Tegelijkertijd beschikten de Arkels namelijk over een kasteel aan de oostzijde van de stad. Ter herinnering aan de Arkels werd als monument een van de aangetroffen pilaren uit de zuilengalerij van het voormalige hof opnieuw opgemetseld en voorzien van een schildje dat verwijst naar de Heren van Arkel. Ten oosten van de stad, aan de Dalemsedijk, werden in 1996 tijdens werkzaamheden in het kader van de dijkverzwaring bij toeval funderingen van het voormalige 13e-eeuwse kasteel van de Arkels aangetroffen. Destijds ook wel door tijdgenoten de Keizerlijke Burcht van de Arkels genoemd. Dit is beknopt het begin van de geschiedenis van Gorinchem en de Heren van Arkel.

Gorinchem_04

Gorinchem op de Wallen.

De start van de tocht van vandaag is vanuit wijkgebouw "De Heul". Het behoort bij de Johanneskerk. Het eerste deel van de tocht gaan de 20 en 40 km wandelaars gelijk op, voorbij de soeppost scheiden de wegen. De 40 km route gaat hiervandaan de Alblasserwaard Vijfherenlanden door en de 20 km route gaat na een tocht door Schelluinen naar de Avelingen, een natuurgebied in de uiterwaarden van de rivier Merwede. Vanaf hier gaan de 20 en 40 km routes weer samen op naar de finish.

Deze tocht bestaat uit twee verschillende delen, het eerste deel geeft een beeld van de stad Gorinchem met zijn historische bezienswaardigheden en de wallen om de oude stad. Het tweede deel geeft een beeld van het buitengebied van Gorinchem naar de kant van de Alblasserwaard. Hier doen we de volgende plaatsen aan: Schelluinen, het natuurgebied Slingelandse plassen, Goudriaan, Ottoland en Giessenburg.

Gorinchem_10

Gorinchem Gasthuisgang.

De Slingelandse Plassen zijn ooit ontstaan in de ruilverkaveling Alblasserwaard als kleiwin-put voor kavelwerkzaamheden. Na afronding van de ruilverkaveling is het gebied als natuur- en recreatiegebied in eigendom gekomen van de provincie Zuid-Holland.

Gorinchem_P6230073

De Alblasserwaard is een Nederlandse landstreek, gelegen in het zuidoosten van de provincie Zuid-Holland, ten (zuid)oosten van de stad Rotterdam en ten noordoosten van de stad Dordrecht. Het vormt het zuidelijk deel van het Groene Hart en betreft een laaggelegen en overwegend dunbevolkt, agrarisch gebied omsloten door rivieren en kanalen. De Alblasserwaard wordt omringd door een ringdijk, de zorg hiervoor werd in 1277 in een overeenkomst met Graaf Floris V geregeld. De waard wordt doorsneden door sloten en vaarten plus een tweetal kleine riviertjes, de Alblas in het westen (uitmondend in de rivier de Noord) en de Giessen in het zuidoosten (uitmondend in de Beneden-Merwede). Om een betere afwatering te realiseren werden in 1365 en 1369 twee grote vaarten gegraven, de Groote- of Achterwaterschap ten behoeve van de Hooge Boezem van de Overwaard en de Nieuwe Waterschap ten behoeve van de Hooge Boezem van de Nederwaard. Zij mondden uit bij Kinderdijk ten noordwesten van de Alblasserwaard en wateren af op de rivier de Lek. Voorts zijn drie boezems van belang: de Hooge Boezem van De Nederwaard voor de afwatering van de polders rond de Alblas, de Hooge Boezem van De Overwaard voor de afwatering van de polders rond de Giessen en de Hooge Boezem van Nieuw-Lekkerland Gorinchem_P6230073 voor de afwatering van de polder van het dorp Nieuw-Lekkerland. De drie boezems liggen tussen dit dorp en Kinderdijk.

Ook doen we een prachtig stuk natuur aan waar het heerlijk wandelen is: natuurgebied Avelingen. Het ligt buitendijks aan de oever van de rivier de Merwede. Weilanden, grienden, elzenbossen, hoge bomen, kreken, waterplassen en zandoevers wisselen elkaar af. Aan de voet van de Nieuwe Wolpherensedijk tegenover onze fruitpost bevindt zich een parkeerplaats waar ook ons wandelpad zich bevind. We lopen hier langs een kreek die de naam het Schelluinse Gat draagt.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 11-10-2019 om 10:49 uur