koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Johan Hertgers
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

MFC Klarenbeek, Bosweg 12-14, 7382 CC Klarenbeek. (Gelderland)
Douchen is hier mogelijk

Nacht­afstanden met start op vrijdag:

Circa 40 km, 60 km, 80 km (Kennedymars)
en 110 km (Long Distance Walk).

Dag­afstanden met start op zaterdag:

Circa 20 km en 40 km.

Starttijden vrijdag (vooraf inschrijven is verplicht!):

110 km ⇒ 15:30 uur precies.
40 km, 60 km, 80 km ⇒ 22:00 uur precies.
Klik hier voor meer info en inschrijven.

Starttijden zaterdag: (inschrijven vanaf 7:00 uur op startlocatie)

20 km ⇒ 9:00 tot 11:00 uur.
40 km ⇒ 7:00 tot   9:00 uur.

Bereikbaar per trein:

NS station Klarenbeek. Hoofdweg richting Klarenbeek, 3de weg LA Bosweg.

Bereikbaar per auto:

A1, afslag 21 Voorst, N345 richting Voorst/Zutphen, Zutphenseweg. RA 2e rotonde, richting Klarenbeek, Hoofdweg.

Parkeren:

Bij de startlocatie is geen parkeergelegenheid!
Parkeer advies: Broekstraat 40, 7382 AD Klarenbeek.
Pal naast deze woning is de ingang van een parkeerweide, op slechts 400 meter van de startlocatie. Daar kunt u gratis parkeren.

Inschrijf­kosten dag­afstanden: (incl. soep-, koffie- en fruitbon)

€ 5,50 of € 4,50 (KWBN pas) of € 3,00 (WS78 lid).
Inschrijven kan vanaf 7:00 uur op de startlocatie.

WS78 rustposten dag­afstanden: (gebruik hier de bonnen)

20 km ⇒ soeppost met tevens koffie/theepost op 9,9 km en fruitpost op 14,3 km
40 km ⇒ soeppost op 9,9 km, koffie/theepost op 30,7 km en fruitpost op 34,2 km
40 km ⇒ extra rust op 22,3 km

Horeca rustposten dag­afstanden:

20 km ⇒ geen.
40 km ⇒ op 15,6 en 26 km.

Sluiting:

Zaterdag 23 maart om 18:00 uur voor alle afstanden.

De echte afstanden van het dag­parcours zijn 20,2 km en 40,1 km (kunnen tot op het laatste moment iets wijzigen).

Preview:

Is gemaakt door Ineke.
Klik hier voor de eerst 30 km van de LDW.
En klik hier voor 40 km route overdag.

Informatiefolder:

Hier is de uitgebreide Informatie van deze tocht te lezen.

Scheidingslijn

Deze wandeltocht valt samen met de LDW (110), Kennedymars (80). De LDW start op vrijdag om 15.30 uur. Vanaf 22.00 uur (vrijdag) wordt gezamenlijk gestart samen met de deelnemers van de andere nachtwandelingen (80, 60 en 40 km). Wandelaars op de lange afstanden 110 en 80 km zullen u in de loop van de wandeltocht voorbij lopen, een aanmoediging zal zeker op prijs gesteld worden. Onderstaande omschrijving gaat over de dagwandeling (20 en 40 km).

Vanuit de start lopen we al snel het bos in van Landgoed Klarenbeek, waar ooit koper en hout werden bewerkt op de kracht van een waterval. Nu is het een ontmoetingsplaats van kunst en ambacht. Van dit industriële erfgoed krijgen we vandaag niets te zien; we lopen via de natuurlijke zijde over het landgoed en daarmee krijgen we de oude fabriekshallen niet in het zicht.

Heideblauwtje Heideblauwtje

Als we de Beekbergse Beek oversteken die in de Wierd uitkomt, lopen we al snel het volgende natuurgebied in: de Loenense Hooilanden, welke in beheer is bij Natuurmonumenten. De Loenense Hooilanden is een gevarieerd natuurgebied met blauwe zegge, waar de Zilvense Broekbeek doorheen kabbelt en waar we langs lopen.

Hierna bereiken we al snel onze eerste verzorgingspost (na 5 km). Daarna lopen we vrijwel direct het volgende natuurgebied van Natuurmonumenten in: De Empese en Tondense heide. Een uniek natuurgebied in de IJsselvallei welke een rijkdom aan bijzondere dieren en planten kent. Zo is hier de grauwe klauwier waargenomen, maar ook vlinders als heideblauwtje en ijsvogelvlinder fladderen hier in de zomer vrolijk rond. Ook bijzondere libellen, sprinkhanen en de kamsalamander doen het goed in dit gebied.

Nadat we dit gebied verlaten, lopen we alweer tegen de 2de verzorgingspost aan. Daarna volgt een route naar het landelijk gelegen Hall. De route gaat voor een deel langs het Apeldoorns Kanaal, welke Apeldoorn zowel via Dieren als Hattem met de IJssel verbindt. Dit kanaal diende in de 19de en 20ste eeuw als alternatief voor de IJssel, wat vooral voor kleinere schepen aantrekkelijk was vanwege de toenmalige soms te sterke stroming dan wel onvoldoende vaardiepte.

Op pad Op pad

In de tweede helft van de vorige eeuw is aan de bevaring een einde gekomen en zijn er veel bruggen en dammen ingelegd. Nu zijn er weer ambitieuze plannen om het kanaal weer bevaarbaar te maken.

Na ca 15 km bereiken we in Hall bij café Bello onze volgende rustpost, waarna we langs de Oekense beek het volgende natuurgebied in lopen: landgoed het Leusveld. Ook dit is van Natuurmonumenten. Het Leusveld is met zijn open karakter en grote afwisseling van bos en weilanden een geliefde pleisterplaats voor reeën, dus grote kans dat u die vandaag zult spotten.

Tijdens onze tocht zal ook de bosanemoon bloeien, waarbij we ook langs het jachthuis uit 1911 lopen. In dit gebied leven veel soorten uilen, 3 soorten spechten en de wielewaal (duudeljoo). Het Leusveld is uitgestrekt en dat maakt dat we hier bijna 10 km rondlopen voordat we weer terug komen in Hall bij café Bello.

Over afwisselend verharde zandwegen komen we 5 km later weer aan bij onze verzorgingspost aan de rand van de Empese en Tondense heide, waar we vanmorgen ook gerust hebben. Via een andere route dan vanmorgen lopen we via de Eerbeekse Hooilanden weer over de Empese en Tondense heide, waarna we weer aankomen bij de eerste verzorgingspost van vanmorgen.

Van daaruit gaan we terug naar Klarenbeek en komen we via een klompenpad door de Loenense Hooilanden bij de Beekbergse beek. Daar lopen we langs de oever en gaan uiteindelijk Klarenbeek binnen.

Bij binnenkomst in Klarenbeek staat op de hoek van De Til en de Hessen-Allee een propeller. Op deze plaats is in de 2de wereldoorlog een Wellington neergestort, waarbij de bemanning het leven verloor. Een paar honderd meter verder zijn we terug bij de startlocatie; het MFC in Klarenbeek. En dan is het genieten van een welverdiend drankje

Meertje in de buurt van Klarenbeek.

 

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 25-03-2019 om 13:50 uur