koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Henk Dikken
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Sportvereniging Laren '99, Schuilkerkpad 2, 1251 SC Laren. (Noord-Holland)

Afstand(en):

Circa 20 km en 40 km.

Starttijden:

20 km ⇒ 9:00 tot 9:30 uur.
40 km ⇒ 9:00 uur.

Bereikbaar per trein:

Station Hilversum Centrum. Daarna Bus 108, ri Huizen via Laren tot halte Schuilkerkpad.

Bereikbaar per auto:

A1, afslag 9 Hilversum/Laren, beneden aangekomen RA Hilversumseweg, RA Sint Janstraat, RAH Slangenweg en RA Schuilkerkpad tot parkeerplaats bij SV Laren '99

Parkeren:

Parkeerterrein bij SV Laren '99.

Inschrijf­kosten: (incl. soep-koffie-fruit-bon)

€ 5,50 of € 4,50 (KWBN pas) of € 3,00 (WS78 lid).
Inschrijven kan vanaf 8:00 uur op de startlocatie.

WS78 rustposten 20 km: (gebruik hier de bonnen)

Soep/koffie/theepost op 12,070 km.
Fruitpost op 16,340 km.

WS78 rustposten 40 km: (gebruik hier de bonnen)

Soeppost op 9,945 km.
Koffie/theepost op 32,845 km.
Fruitpost op 37,115 km.

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op 14,020 km
40 km ⇒ op 21,540 km

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Rele afstanden:

Preview van deze tocht:

Kijk op deze website voor een serie foto's.

Informatiefolder:

Hier is de uitgebreide Informatie van deze tocht te lezen.

Scheidingslijn

Laren is een plaats en gemeente in de provincie Noord-Holland. De naam Laren verwijst naar een Laar. Een laar is een open plek in het bos. Laren is een van de oudst bebouwde plekken in het Gooi. De allereerste mensen die er woonden waren dragers van de zogenaamde Trechterbekercultuur, ca 2500 v. Chr. Later kwamen er mensen van Fries-Saskische oorsprong te wonen. In 1085 stichtte het kapittel Sint Jan van Utrecht een kapel op de heuvel die thans bekend is als Sint Janskerkhof. Laren was aanvankelijk een boerendorp. Sinds de komst van de tramlijn in 1892 naar Hilversum en Amsterdam veranderde Laren in een kunstenaars- en forensendorp.

We starten vandaag vanuit sv Laren, vervolgens gaan we over de A1 naar de andere kant van de weg. Daar komen we terecht in de bossen en lopen over de Zuiderheide, we lopen langs de Zeven Bergjes.

De Zuiderheide is een heidegebied tussen Laren en Hilversum. Het gebied strekt zich uit van het Sint Janskerkhof richting de Eemvallei. Het gebied is archeologisch en geologisch belangrijk. Het gebied is in beheer bij het Goois Natuurreservaat.

Een grafheuvel werd gebruikt als begraafplaats. De heuvels werden opgeworpen over menselijke resten. Grafheuvels komen voor in diverse afmetingen en werden gemaakt van verschillende materialen, afhankelijk van de periode en het gebied.

Daarna passeren we de Leeuwenkuil en lopen we in de richting van Hilversum. Zodra we weer binnen de bebouwde kom zijn gaan we een heuvel op en weer af. Aan de Linkerzijde van deze heuvel zijn ook het Laarder Waschmeer en Anna's Hoeve te vinden. We gaan LA en lopen richting Snelweg (A27), deze kruisen wij doordat we door een tunneltje gaan. Daar krijgen we een mooie route door de bossen. We gaan eerste in de richting van de soep/koffiepost. Deze rust is gelegen bij Pannenkoekenboerderij De Wildenburg. Daarna vervolgen we onze route in zuidelijke richting in zuidelijke richtingWe komen dan opnieuw in een bosrijke omgeving.

Anna's Hoeve

Het Laarder Wasmeer of Groot Waschmeer is een meertje dat ligt ten oosten van Hilversum. In de Romeinse tijd en de late Middeleeuwen bestond er een flink Groot Wasmeer. De bodem in het gebied liet amper water door, zodat er meerdere vennetjes ontstonden. Rond 1800 was het een glooiend gebied met kleine vennetjes waarin de schapen werden gewassen. Anna’s Hoeve is een recreatiebos en natuurgebied in de gemeenten Hilversum en Laren. Het is in de jaren 1930 ontstaan als werkverschaffingsproject waarbij door werklozen siervijvers en heuvels werden aangelegd.

We gaan LA en lopen richting Snelweg (A27), deze kruisen wij doordat we door een tunneltje gaan. Daar krijgen we een mooie route door de bossen. We gaan eerste in de richting van de soep/koffiepost. Deze rust is gelegen bij Pannenkoekenboerderij De Wildenburg. Daarna vervolgen we onze route in zuidelijke richting We komen dan opnieuw in een bosrijke omgeving.

Dan gaan we langs Bosbad De Vuursche. Daarna kruisen we de Hilversumsestraatweg ter hoogte van de Zevenlindenweg. Daarna gaan we weer door de prachtige bossen in deze omgeving en kruisen we de Hilversumsche Golfclub. Daarna lopen we langs het Hilversums Wasmeer, door het Dassenbos, het Erfgooiersbos, over de Hengstenberg, over de Bosberg en vervolgens bewandelen de mooie bospaadjes en gaan naar Lage Vuursche. In Lage Vuursche is de grote rust te vinden in een bosrijke omgeving.

Kasteel Drakensteyn ligt vlakbij Lage Vuursche in de gemeente Baarn. Prinses Beatrix kocht het in 1959. Na een grondige verbouwing woonde zij daar vanaf 1963 tot 1981. Begin 2014 heeft Prinses Beatrix weer haar intrek genomen in Kasteel Drakensteyn. De oude geschiedenis van Drakensteyn is nauw verbonden met die van ridderhofstad Drakenburg bij Baarn die in de negentiende eeuw is afgebroken. In 1360 is voor het eerst geschreven over een hofstede Drakesteyn.

In 1640 werd een nieuw volledig nieuw symmetrisch achthoekig huis gebouwd, mogelijk naar een ontwerp van Jacob van Campen. In die dagen werd ook het dorp Lage Vuursche gebouwd evenals een kerk, een school, een molen en een herberg. In de Gouden Eeuw werd in de Laagte van Pijnenburg een groot aantal kastelen en landhuizen verbouwd en gebouwd, zoals Soestdijk, Kasteel de Hooge Vuursche, De Eult, Pijnenburg en Ewijckshoeve. Naast Kasteel Drakensteyn is het graf te vinden van de veel te vroeg overleden Prins Johan Friso. Hij was het tweede kind van kroonprinses Beatrix en prins Claus.

Na een welverdiende rust verlaten we Lage Vuursche en lopen in de richting van De Stulp. Nadat we door De Stulp zijn gelopen gaan we weer in de richting van Baarn.

Natuurgebied De Stulp Natuurgebied De Stulp

De Stulp is een natuurgebied van 120 ha. In boswachterij De Vuursche in de gemeente Baarn. Het terrein ligt tussen de tuinen van Paleis Soestdijk en de Lage Vuursche. Het heuvelachtige terrein is onderdeel van boswachterij de Vuursche (1106 ha) en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Baarn zelf doen we niet aan. We lopen door Landgoed Groeneveld en gaan naar de koffiepost bij Pannenkoekenboerderij De Wildenburg.

Kasteel Groeneveld is een landgoed in de gemeente Baarn. Het is in gebruik als Buitenplaats voor stad en land. Een lange oprijlaan vanaf de Amsterdamsestraatweg vormt de zichtas van het landgoed. Dit kasteel dateert uit 1710. Het park is in 1703 aangelegd op een smal langgerekt perceel van 130 hectare dat ontstaan was bij de agrarische ontginning van het gebied. Het park is slechts 300 meter breed en heeft een lengte van 3 km. Bij deze tuinaanleg stonden geometrische vormen centraal.

Na de koffiepost kruisen we het spoor en lopen langs Amerpoort. Hier is de Horecarust van de 20 km te vinden. Daarna verlaten we dit terrein aan de westelijke zijde en kruisen de snelweg (A27) via een tunneltje. We lopen door de Leeuwenkuil, een heidegebied met zandverstuivingen. Daarna gaan we langs het bos Witte Bergen en gaan we iets door Laren naar de Finish bij sv Laren.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 11-10-2019 om 10:49 uur