koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwers zijn:
Bennie Feije en Els Vermeulen - Evers
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Citadel College, locatie Griftdijk, Griftdijk Noord 9a, 6663 AA Nijmegen-Lent. (Gelderland)

Afstand(en):

Circa 20 km en 40 km.

Starttijd:

20 km ⇒ 9:00 tot 10:00 uur.
40 km ⇒ 9:00 uur.

Bereikbaar per trein:

NS station Nijmegen-Lent uitgang trappetjes af en RA, daarna pijlen naar de start.

Bereikbaar per auto:

Vanaf A15 naar A325, A325 wordt Prins Mauritssingel, RA naar de oversteek (S100), Graaf Allardsingel en RA Margaretha van Mechelenweg, RA Griftwijk Noord.

Vanaf A73, Neerbosscheweg en S100
(Graaf Allardsingel) naar Nijmegen-Noord, LA Margaretha van Mechelenweg, RA Griftdijk Noord.

Parkeren:

Parkeren is mogelijk bij de startlocatie en in de wijken bij station Nijmegen-Lent.

Inschrijf­kosten: (incl. soep-koffie-fruit-bon)

€ 5,50 of € 4,50 (KWBN pas) of € 3,00 (WS78 lid).
Inschrijven kan vanaf 8:00 uur op de startlocatie.

WS78 rustposten: (gebruik hier de bonnen)

Soeppost na 10,825 km wandelen, alle afstanden.
Koffie/theepost na 10,825 km (20 km) en 29,900 km (40 km) wandelen
Fruitpost na 18,100 km (20 km) en 34,620 km (40 km) wandelen, Sporthal Hubertus in Beek-Ubbergen.

Horeca rustposten:

40 km ⇒ op 19,985 km.

Sluiting:

Alle afstanden om uiterlijk 17:30 uur.

Afstanden voor deze wandeldag:

De echte afstanden van dit parcours zijn:
20 km ⇒ 23,010 km
40 km ⇒ 39,730 km
Deze afstanden kunnen tot op het laatste moment altijd nog iets wijzigen.

Vooruitblik:

De vooruitblik is gemaakt door Ineke. Kijk op deze website voor een aantal foto's.

Informatiefolder:

Hier is de uitgebreide Informatie van deze tocht te lezen.

Scheidingslijn

Berg en Dal is een gemeente in het zuidoosten van de provincie Gelderland, in de buurt van Nijmegen. Zij omvat de voormalige gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen. De gemeente telt 12 dorpen met een gezamenlijk inwonertal van 34.596 (aantal per 1 april 2016), en een oppervlakte van 93,28 kmē.

We starten vanuit het Citadel College te Lent. De route gaat over de nieuwe brug naar Nijmegen, vervolgens lopen we door het oude centrum van Nijmegen, waarna wij de heuvels van Beek, Berg en Dal beklimmen. Dit is een van de mooiste stukjes van de route, zo gaan we door de gemeente Berg en Dal met als hoogtepunt de Duivelsberg.

De Duivelsberg (Duits: Wylerberg of Teufelsberg) is een heuvel en natuurreservaat in de gemeente Berg en Dal aan de grens met Duitsland. De 75,9 meter hoge heuvel is gelegen op de stuwwallen ten oosten van Nijmegen, tussen Berg en Dal, Beek en de Nederlands-Duitse grens.

Het natuurgebied De Duivelsberg beslaat ongeveer 125 hectare en is voornamelijk begroeid met loofbomen, vooral met de tamme kastanje. Het Pieterpad en het Grote Rivierenpad (voorheen: Lingepad) lopen eveneens over de Duivelsberg. De Duitse naam Wylerberg is afgeleid van de naam van het Duitse dorp Wyler. Vanaf de berg heeft men een goed uitzicht over De Duffelt, de Duitse streek tussen Nijmegen en Kleef. De naam Duivelsberg zou afgeleid zijn van Duffelsberg. In de middeleeuwen lag op de heuvel de burcht Mergelpe.

IJstijd: De heuvelrug is ontstaan in de derde ijstijd, toen gletsjers de afzettingen van Rijn en Maas hoog opstuwden. In een latere ijstijd, die 20.000 jaar geleden eindigde, werden door smeltwater diepe dalen uitgeslepen. Het mooiste voorbeeld van zo'n smeltwaterdal vormt het Filosofendal, met zijn steile hellingen.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog reed de Nijmeegse elektrische tram via Ubbergen naar Berg en Dal. Hier vind je nog het dalstation voor het gebouw voor de elektriciteitsvoorziening van dit traject, gebouwd in de Jugendstil stijl van rond 1900.

Na 10 kilometer komen langs de Kalorama. De soeppost is te vinden in een dorpshuis iets verderop.

Het Salmhuisje

Het Salmhuisje aan de Nieuwe Holleweg in Beek, langs de oprit naar verpleeghuis Kalorama, is ontworpen door de destijds in Amsterdam zeer bekende architect Abraham Salm, die ook de naamgever is geworden van dit bouwwerkje.

Na de soeppost wandelen wij richting de uitkijkpost bij pannenkoeken restaurant De Duivelsberg. Wij vervolgen onze tocht langs het Wylermeer en wandelen zo Duitsland in. De grote rust is bij restaurant De Thornsche Molen.

Tot september 1944 stond hier een molen. Bij gevechten tijdens Market Garden werden de vijf eeuwen oude molen en het gelijknamige buurtschap verwoest. Met de herbouw van enige jaren geleden werd ook 500 jaar geschiedenis van oorlogen, dijkdoorbraken en smokkelaffaires weer tot leven gewekt. De Ooijpolder (ook wel Ooypolder) ligt nabij Nijmegen in de gemeente Berg en Dal. Een klein gedeelte, het Ooyse Schependom, ligt in de gemeente Nijmegen. Het is een belangrijk deel van natuurgebied de Gelderse Poort. De polder is het gebied tussen rivier de Waal en de N325 met inbegrip van de heuvelrug. Aan de oostzijde is de polder begrensd door de Kapitteldijk en de Duffelt. De polder kent zowel een binnen- als buitendijks gebied. In de polder ligt ook het dorp Persingen. Voordat er dijken waren, was de Ooijpolder een moerasgebied dat vaak onder water stond. Rond 1300 werden de eerste dijken in het gebied gebouwd.

Na de grote rust verlaten wij het Duitse gebied en wandelen rond het Wylermeer over een graspad naar het dorp Persingen. Via boerenlandpaden en het dorp Ooij, waar de koffiepost is, wandelen we om de Bisonbaai, langs de Oude Waal en natuurgebied de Groenlanden. Via de Vlietberg, een buurtschap in de gemeente Berg en Dal, komen wij bij de fruitpost. Langs de Waal wandelen wij richting Nijmegen en zo terug naar onze startlocatie.

Het laat Gotische Kerkje van Persingen dateert uit 1267 en kreeg rond 1420 haar huidige vorm.

 

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 11-10-2019 om 10:49 uur