koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Martien van Diek
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Zalencentrum Staring, Grietakkers 3, 6905 CD Zevenaar. (Gelderland)

Afstand(en):

Circa 20 km en 40 km.

Starttijd:

20 km ⇒ 9:00 tot 10:00 uur.
40 km ⇒ 9:00 uur.

Bereikbaar per trein:

Station Zevenaar, LA Stationsstraat, LA spoorwegovergang en Ringbaan-Zuid oversteken, RA Grietakkers (± 1000 meter).

Bereikbaar per auto:

A12 afslag 29 Zevenaar, in bebouwde kom Zevenaar bij 2de kruising met verkeerlichten RA naar Ringbaan-Noord, wordt later Methen,
na spoorwegovergang op rotonde LA naar Ringbaan-Zuid, RA en direct RA op 1ste kruising naar Grietakkers.

Parkeren:

Op parkeerplaats bij startlocatie.

Inschrijf­kosten: (incl. soep-koffie-fruit-bon)

€ 5,50 of € 4,50 (KWBN pas) of € 3,00 (WS78 lid).
Inschrijven kan vanaf 8:00 uur op de startlocatie.

WS78 rustposten: (gebruik hier de bonnen)

Soeppost op  9,1 km (alle afstanden).
Koffie/theepost op  9,1 km (korte afstand) of  28,7 km.
Fruitpost op  14,5 km (korte afstand) of  34,1 km.

Horeca rustpost:

20 km ⇒ geen horecarust beschikbaar
40 km ⇒ op 17,8 km

Totale afstanden:

20 km ⇒ is 19,0 km
40 km ⇒ is 38,6 km
De afstanden kunnen tot op het laatste moment alsnog iets wijzigen.

Sluiting:

Alle afstanden om uiterlijk 17:30 uur.

Preview:

Is gemaakt door Ineke. Klik hier voor het overzicht.

Informatiefolder:

De uitgebriede informatie kunt u Klik hier lezen.

Scheidingslijn

Voor de derde keer zijn we te gast bij parcoursbouwer Martien van Diek. Martien heeft al eerder wandeltochten vanuit Duiven en Didam voor WS78 uitgezet. Beide voorgaande tochten hadden een hoog moddergehalte. Oorzaak was op beide dagen veel regen en een hoogwaterperiode bij Duiven. De uiterwaarden stonden toen tot enkele dagen voor de start onder water. Hopelijk is het nu driemaal scheepsrecht en kunnen we samen genieten van zonnige en weidse uitzichten in dit voor vele onbekende, maar o zo mooie Liemers met daarin het Gelders-Eiland.

De Liemers ligt ten oosten van Arnhem en is omsloten door de rivieren: De Rijn (Pannerdens kanaal), de IJssel en de Oude IJssel tot aan de Duitse grens waar rond de stuwwallen van Montferland de Liemers overgaat in de Achterhoek. Het lokaal gesproken dialect is het grensoverschrijdende "Kleverlands" wat kenmerken heeft van het Nederfrankisch en Nedersaskisch dialectgebied.

De herkomst van de naam 'Liemers' is niet geheel opgehelderd. Volgens sommigen verwijst naar hij naar de Romeinse "limes" (grens). De Limes strekte zich uit van de Zwarte Zee tot Engeland (Hadrian's Wall). Volgens anderen heeft de naam betrekking op de afwatering van het Duivense en Westervoortse broekland (-mers) via de beek Lee (Ly-) op de Rijn. De naam komt terug in de periode na Karel de Grote in een oorkonde van 23 maart 838, waarbij een zekere graaf Rodgar een aantal goederen, gelegen in de pago Leomeriche overdraagt aan de kerk van Sint Maarten in Utrecht.

Rosandse_polder

Struinen door de Rosandse polder.

In Ooy bij zalencentrum Staring begint de wandeldag met een gemoedelijk stukje wandelen over de "Heilige Huisjes" en via de "Slenterweg" naar de Rosandse polder met de eerste kilometers onverharde struinpaden langs de Oude Rijn. Hopelijk mogen we via particuliere gronden naar het Bergsehoofd lopen. Bij het schrijven zijn we nog bezig met de toestemming. Het Bergsehoofd wordt op de heenweg en op de terugweg belopen om in de mooie natuur van het Gelders-Eiland te komen. Bij het Bergsehoofd lopen we via een brug over de Oude Rijn het Geldersch Eiland op.

Soeppost en Koffiepost is bij familie Jacobs op camping De Rijnstrangen, waar iedere wandeltocht in deze regio met open armen ontvangen worden.
De familie Jacobs is gastvrij en geeft graag lokale tips waar je heen moet voor de mooiste beleving op het Geldersche Eiland. Het Geldersch Eiland lag vroeger ten zuiden van de Nederrijn (Oude Rijn) in de Betuwe tot aan het uitgraven van het Pannerdens kanaal.
Bylandt Wandelpad op de grasdijk naast de Bylandt. Vanuit de camping gaat de route over privégrond en via de Aerdtse wetering naar de Bylandt. De Bijland is ontstaan door zandwinning in het begin van de 20ste eeuw. Nu is het een recreatiegebied nabij de imposante splitsing van de Rijn in de Waal en Nederrijn. Bij Tolkamer (nabij Lobith) lopen we op de Europakade langs de Rijn, die daar behoorlijk breed is. Vanaf de Europakade is het niet ver naar de horecarust van de 40 km-route bij sportclub Rijnland.

Vanaf de grote rust zoeken we de Geuzenwaard op. Daar lopen we een stukje in de richting van Spijk, waar de Rijn daadwerkelijk Nederland binnenkomt. Dit is jammer genoeg te ver vanuit onze startlocatie. In de Geuzewaard lopen paarden en runderen vrij rond. Houd netjes afstand, als je deze dieren in hun woongebied tegenkomt.

Ossewaard

Zicht vanaf de Nederlandse zijde van riviertje de Wild op Elten en Hoog-Elten in Duitsland.

Vanaf de Geuzewaard gaan we via een randje Lobith richting Elten in Duitsland. Vlak voor de grens steken we de doorgaande weg over en lopen de Ossewaard in voor mooie wandelkilometers langs de Wild (Duitse benaming voor de Oude Rijn) weer richting Aerdt, waar de koffie klaar staat op camping Rijnstrangen.

Met de 20 km wandelaars gaat de route vanuit de camping terug richting Ooy. Over een rustige B-weg gaat de route richting Pannerden, waar na de begraaf­plaats een water­gang van water­schap Rijn-IJssel gevolgd wordt. Aan het eind van het pad staat Gemaal Oude Rijn waar de horeca voor de 20 km wandelaars wat extra's te bieden heeft. We komen nu weer nabij het Bergsehoofd. Deze keer gaan we er vanuit dat alle wandelaars door de "Gangen van de Rijnstrangen" kunnen lopen. Voor Martiens tocht vanuit Duiven was dit het meest oostelijke punt van deze route waar toen de dikke laag modder de route onbegaanbaar gemaakt had. Als we uit het Bergsehoofd komen, kunnen de wandelaars de route volgen zoals gepijld of zelf een stukje afsnijden en gebruik maken van de trekpont. Graspad Graspad tussen de landerijen. Je steekt dan met de trekpont de Oude Rijn over in plaats van over de brug te wandelen.

Vanaf het Bergsehoofd gaan we naar de Oliemolen (dijk), waarbij de familie Evers de fruitpost is. Het gebied waar we vanaf de dijk inlopen hoorde bij het verdronken dorp Leuffen wat in 1799 bij een dijkdoorbraak verdwenen is. Vanaf de Leuffensedijk zoeken we het Kandia klompenpad op voor een route tussen de landerijen richting de finish. Vlak voor Ooy lopen we via een schelpenpad richting zalencentrum Staring, waar het goed vertoeven is na een inspannende wandeldag.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 11-10-2019 om 10:49 uur