koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwer is
Cees van den Berg
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Het Kulturhus Holten,
Smidsbelt 6, 7451 BL Holten.

Afstanden tijdens deze tocht:

Circa 20 en 40 km.

WS78 en Corona:

De basismaatregelen worden nageleefd, zoals thuisblijven bij klachten en handen wassen.

Inschrijven:

Deelnemen kan op 2 manieren:

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-muntje):

€ 7,50 of € 6,50 (KWBN pas) of € 5,00 (WS78 lid)
(inclusief een consumptie op de startlocatie, voor de start of na afloop van de tocht, hiervoor krijgt u een groen muntje).

Starttijden:

De startlocatie -en daarmee het start­bureau voor aanmelden cq inschrijven- gaat pas vanaf 8.00 uur open. Bent u eerder, dan dient u buiten te wachten.

Bij het digitaal inschrijven heeft men de keuze uit een tijdslot van een half uur:

Bij ter plaatse inschrijven kunt u naar de start­locatie komen, inschrijven, betalen en starten:

WS78 wil dat u zoveel mogelijk per pin/digitaal betaald en niet meer contant.

Bereikbaar per trein:

Station Holten is gelegen aan de spoorlijn Amersfoort - Apeldoorn - Almelo.
Vanaf het station WS78-pijlen naar de start.
Check uw reis vooraf via reisplanner of de app.

Parkeren:

Om te parkeren zijn verschillende parkeerterreinen beschikbaar. Er is een P&R bij het NS-station. Van daaruit gepijld naar de start.

WS78 informatie flyer over Holten:

De info flyer is beschikbaar gesteld.
Klik hier om dit PDF document te kunnen lezen.

WS78 rustposten (gebruik hier resp. de gele, rode en blauwe munt):

Soeppost 20 km ⇒  13,4 km.
Soeppost 40 km ⇒  13,4 km.
Koffie/theepost 20 km ⇒  13,4 km.
Koffie/theepost 40 km ⇒  32,7 km.
Fruitpost 20 km ⇒  17,9 km.
Fruitpost 40 km ⇒  37,2 km.

Horeca rustposten:

40 km ⇒ op 22,8 km

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 21,8 km.
40 km ⇒ 41,1 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Scheidingslijn

We vertrekken vandaag vanuit het Kulturhus in Holten richting De Borgerd. Oorspronkelijk was de planning om over de Holterberg te wandelen maar Staatsbosbeheer vindt de druk op dit gebied te groot en geeft ons geen toestemming. Nu gaan we door een ander stuk van de Sallandse heuvelrug. Ook een heel mooi gebied en als het ware afgesneden door de A1. Minder bekend bij het grote publiek maar ook erg mooi. De 40km gaat naar Markelo naar de Kattenberg.

Holten02

Natuurreservaat de Borkeld

Wij verlaten het Kulturhus en lopen langs de Dorpskerk via de Oranjestraat Holten uit en vervolgen onze weg over de Borkeldsweg richting het oosten naar het buitengebied van Holten, Borkeld langs het bungalowpark Mooi Holten en lopen via rustige landwegen langs een mooi veengebied, het Natuurgebied Overtoom Middelveen (ook erg mooi om door te lopen maar we moeten keuzes maken), over de Venegge zo de bossen, Elsslagen, in. Dan steken we de A1 over via een voor alleen fieters en voetgangers toegangkelijke brug over, zien aan de rechterkant het ecoduct liggen, en lopen zo natuurreservaat de Borkeld in over de oude Rijssenseweg, gaan langs en door het Elsener-veld en veen. Uiteindelijk komen we over de heide bij de koffie en soeppost aan. Deze keer bij de dagcamping van staatsbosbeheer.

De 40 km vervolgd zijn weg richting Markelo via eerst bossen en daarna over landwegen, wanneer we over de Noord­achtereschweg lopen kunnen we links Dieka zien liggen (een begrip in de verre omgeving als uitgaans­centrum) en komt uit in Markelo. In Markelo slaan we rechtsaf naar de Markelose berg en passeren het imposante gedenk­monument, zeker de moeite waard om even de tijd te nemen en hiervan de tekst te lezen, hierna gaan we richting de Katten­berg. In dit gebied zijn wat aan denkingen van WOII, we passeren een onder­duikers­hol even later de dikke steen. Even later komen langs een neer­gestorte vliegtuig­motor. Holten04 VVV Markelo met museum boerderij Eungs Schöppe We lopen zo langs de molen het centrum van Markelo in waar een bankje nog herinnerd aan het huwelijk van Juliana en Bernard. We komen aan bij de grand cafe de Kroon voor een wel­verdiende rust. Hierna vervolgen we onze weg door Markelo en komen aan in de buurschap de Pot, langs een eeuwen oude herberg komen via een ommetje aan bij de Rijssenweg die oversteken en slaan bij de Smitshoeve af en vervolgen onze weg door de wei, langs sloten door de Groningeresch richting De Borkeld waar de Friesenberg beklimmen en een prachtig uitzicht hebben. We dalen weer af via kronkelende paadjes en passeren nu aan de zuid kant het Elsenerveld en veen over een brede zandweg. Die overgaat in een kronkeld smal pad over de hei en door bosgebied. We komen uit bij de schaapskooi en zullen de schapen al wel hebben zien grazen. We vervolgen onze weg via de hei en bossen naar de koffie en soeppost. Na deze rust gaan we verder met de lus van de 20km

Holten05

Brasserie De Borgerd met emaille en bromfiets museum

We passeren weer de A1 en lopen langs Erve Meutgeert, passeren de Flipshoeve en gaan door Mooi Holten via de Vianenweg en komen aan bij de fruitpost en rust van de 20km ditmaal in de Brasserie De Borgerd op vakantiepark de Lindenberg. Tevens is in de brasserie een soort van emaille en bromfietsmuseum gratis te bezichtigen tevens nog een apart bromfietsmuseum waar een entree (€4,-) voor gevraagd wordt. Hier na vervolgen we onze weg over het vakantie park naar de oversteek van de Markeloseweg. We gaan langs de Quintenberg richting de Beusenberg en lopen langs Erve Wiegmannink over het Pietjespad weer Holten in naar het Kulturhus alwaar de Finish en onze tocht erop zit.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 11-04-2022 om 09:05 uur