koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwers zijn
Ada Drost en Lia Veenendaal
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Pannenkoekenhuis De Bijenmarkt,
Nieuweweg-Noord 267a, 3905 LW Veenendaal.

Afstanden tijdens deze tocht:

Circa 20 en 40 km.

WS78 en Corona:

De basismaatregelen worden nageleefd, zoals thuisblijven bij klachten en handen wassen.

Inschrijven:

Deelnemen kan op 2 manieren:

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-muntje):

€ 7,50 of € 6,50 (KWBN pas) of € 5,00 (WS78 lid)
(inclusief een consumptie op de startlocatie, voor de start of na afloop van de tocht, hiervoor krijgt u een groen muntje).

Starttijden:

De startlocatie -en daarmee het start­bureau voor aanmelden cq inschrijven- gaat pas vanaf 8.00 uur open. Bent u eerder, dan dient u buiten te wachten.

Bij het digitaal inschrijven heeft men de keuze uit een tijdslot van een half uur:

Bij ter plaatse inschrijven kunt u naar de start­locatie komen, inschrijven, betalen en starten:

WS78 wil dat u zoveel mogelijk per pin/digitaal betaald en niet meer contant.

Bereikbaar per trein:

Reizigers die gebruik maken van het openbaar vervoer Treinreizigers kunnen gewoon naar Veenendaal - De Klomp reizen, vandaar uit is het ca 1,5 km wandelen naar de startlocatie.
Check uw reis vooraf via reisplanner of de app.

Parkeren:

Parkeren kan achter het Pannenkoekenhuis.
Anders kunt u parkeren op de Carpoolplaats achter de Mac Donalds.
Parkeergelegenheid: Grebbelounge, Buursteeg 2, 3927EJ Renswoude. Loopafstand: 400 meter.

WS78 informatie flyer over Veenendaal:

De info flyer is beschikbaar gesteld.
Klik hier om dit PDF document te kunnen lezen.

WS78 rustposten (gebruik hier resp. de gele, rode en blauwe munt):

Soeppost 20 km ⇒  8,4 km.
Soeppost 40 km ⇒  8,4 km.
Koffie/theepost 20 km ⇒    8,4 km.
Koffie/theepost 40 km ⇒  29,5 km.
Fruitpost 20 km ⇒  14,6 km.
Fruitpost 40 km ⇒  35,7 km.

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op 14,6 km
40 km ⇒ op 18,7 km

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 19,5 km.
40 km ⇒ 40,6 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Pannenkoeken eten:

Beste wandelaars.
De WS78 wandeltocht start en finisht vanuit "pannenkoekenrestaurant De Bijenmarkt".
Zij die dit willen kunnen (uiteraard op eigen rekening) een pannenkoek eten.
Zij dienen vooraf te reserveren. Als u reserveert voor b.v. 17 uur of 17.30 uur dan is het advies te vermelden dat u WS78 wandelaar bent en zal de tafel ruimer beschikbaar blijven.
Dit omdat een wandelaar niet altijd precies kan aangeven hoe laat hij/zij binnen is.

Scheidingslijn

Niet voor de eerste keer een WS tocht uit Veenendaal, maar wel voor het eerst vanuit startlocatie pannenkoekhuis De Bijenmarkt.

De Grebbelinie is een water­linie tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, die werd aangelegd in de 18de eeuw. Haar bekendheid ontleent ze echter aan de periode 1939 - 1940 toen de linie onder de naam Valleistelling de hoofdverdediging vormde van het Nederlandse defensie­plan. Na de Tweede wereldoorlog werden de kazematten, tank­versperringen en de Duitse bunkers bedekt met een laag groen. Meer dan 40 km aan militaire geschiedenis ligt nu verborgen in een mooi en langgerekt natuur­gebied langs het Vallei­kanaal en de Eem.
Vandaag maken we een wandeling langs deze geschiedenis.

fotows2

Vanuit de startlocatie lopen we direct over een deel van de Grebbelinie, fort aan de Buursteeg. We doen dit via het Juffer­klompenpad. Na het fort volgen we het klompen­pad door het grasland van het Meeuwen­kampje. We verlaten het klompen­pad bij de Schalm en via de Kooiweg bereiken we het fietspad aan de voet van de Immink­huizerberg. Links ligt de A12, rechts het akkerland van deze stuwwal. Tijdens het voorlopen van deze tocht hebben we hier een ijsvogel en havik gespot. Na een deel van de oude spoorweg Amersfoort - Rhenen gelopen te hebben bereiken we de soep/koffiepost in het buiten­gebied van Woudenberg.

fotows4

De 40 km lopers gaan, na de rust, terug naar de spoordijk om deze te vervolgen. De 20 km lopers gaan alvast op de terugweg. Na de spoordijk gaan we richting Educatie­centrum de Grebbe­linie in het vizier. Dit centrum is een bezoek waard. De route loopt hier dan ook door een echte loop­graaf. We zien aan dit deel van de Grebbe­linie ook vele kaze­matten langs het Vallei­kanaal. We passeren een aantal boerderijen in het buitengebied van Woudenberg en doorkruizen landgoed Geerestein. Via het Zuider­broek en het wandelpad langs de Grift bereiken we het dorp Woudenberg. Na een klein stukje dorp bereiken we de grote rust in sporthal de Camp.

fotows6

Na de grote rust lopen we over een graspad weer langs de Grift, we kruisen de rondweg en op de Slappedel volgen we de waterkant van de Grift verder. We steken de N226 over en lopen over het Monnicken­dijk fietspad. Dit pad is 800 jaar geleden aangelegd door de monniken van de abdij van Leusden en is in 2008 hersteld. Via het landelijk gebied komen we weer op het Ouden­horster­pad en de oude spoordijk die ons naar de koffiepost brengt.

fotows7

Het laatste deel van de tocht gaan de 20 en 40 km lopers weer samen op. We lopen over het terrein van de Boerenstee. Hier zijn linie­hutten in een dijk gerealiseerd. (Voor de 20 km lopers is hier nog een mogelijkheid voor een rust in de Uitspanning. De koffie en thee staan tegen een vergoeding klaar.) Wederom lopen we een stuk liniedijk, nu op het Oudenhorster Klompenpad. We schampen Scherpenzeel om via de Hopeseweg en de Oude Holleweg op de Grote Fliertsedijk te belanden. Deze agrarische zandweg brengt ons naar de fruitpost. Ook op de laatste kilometers van de tocht stuitten we op de Grebbelinie. Eerst op de Groeperkade, dit is de tweede keerkade in de Grebbelinie, vervolgens de linie van Juffrouw­wijk en de Batterij aan de Schalmdijk. We passeren op dit laatste stukje voor de finish het Fort aan de Buursteeg met zijn bezoekerscentrum De Grebbelinie. Een bezoek waard als afsluiting van deze mooie Grebbe­linie wandeltocht.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 14-03-2022 om 10:33 uur