koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwers zijn
Bennie Feije en Els Vermeulen
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

MFC de Omnibus,
Pallas Athene­plein 2, 6846 XA Arnhem.

Afstanden tijdens deze tocht:

Circa 20, en 40 km.

WS78 en Corona:

Klik hier voor de pagina met de Corona maat­regelen en aan­passingen bij WS78.

Inschrijven:

Deelnemen kan op 2 manieren:

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-muntje):

De standaard inschrijf­kosten zijn € 5,50
WS78  leden genieten € 1,50 korting en betalen € 4,00
KWbN leden genieten € 1,00 korting en betalen € 4,50
WS78 leden, die ook lid zijn van de KWbN, ontvangen beide kortingen (samen € 2,50) en betalen € 3,00
Bij de start worden muntjes verstrekt voor de soep, koffie/thee en het fruit.

Starttijden:

De startlocatie -en daarmee het start­bureau voor aanmelden cq inschrijven- gaat pas vanaf 8.00 uur open. Bent u eerder, dan dient u buiten te wachten.

bij ter plaatse inschrijven kunt u naar de start­locatie komen, inschrijven, betalen en starten:

WS78 wil graag dat u zoveel mogelijk per pin/digitaal betaald en niet meer contant.

Reflectiehesje en zaklamp:

Gebruik voor 8.30 uur en na 16.00 uur een reflectie­hesje.
Zorg dat u goed zichtbaar bent in het donker en voorkom zo ongelukken.
Neem ook een zak- of hoofdlamp mee!

Fotoserie:

Klik hier voor een mooie foto impressie van Ineke Gerritsjans over deze wandeltocht.

Bereikbaar per trein:

Station Arnhem-Zuid ligt aan de spoorlijn Arnhem-Nijmegen. Vanaf het station staan er pijlen naar de start.

Treinreizigers check vooraf uw treinreis.
Check uw reis vooraf via reisplanner of de app.

Parkeren:

Bij het NS-station Arnhem-Zuid en in de omliggende straten.

WS78 informatie flyer over Arnhem:

De info flyer is beschikbaar gesteld.
Klik hier om dit PDF document te kunnen lezen.

WS78 rustposten (gebruik hier de muntjes):

Soeppost 20 km ⇒  8,8 km.
Soeppost 40 km ⇒  8,8 km.
Koffie/theepost 20 km ⇒       8,8 km.
Koffie/theepost 40 km ⇒  30,8 km.
Fruitpost 20 km ⇒  17,9 km.
Fruitpost 40 km ⇒  35,4 km.

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op 13,3 km
40 km ⇒ op 22,0 km

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 21,0 km.
40 km ⇒ 38,6 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Scheidingslijn

Wij starten vandaag bij MFC De Omnibus, Pallas Atheneplein 2, Arnhem, gelegen in de Vinex-wijk Schuytgraaf. Deze nieuwe wijk wordt ook wel Arnhem in de Betuwe genoemd. Hier zijn ruim 6750 woningen gebouwd in 27 karakteristieke buurten met elk een eigen karakter.

Foto2

Vanuit De Omnibus lopen wij eerst door de nieuwe buurten waarna we al gauw in het landelijk gebied van de Betuwe komen. Dit is een landstreek hoofdzakelijk gelegen in het zuidwesten van de provincie Gelderland en staat bekend om boomgaarden met diverse fruitsoorten. In het voorjaar vormen deze boomgaarden vanwege hun bloesem een bijzonder kleurrijke attractie.

Al gauw bereiken wij de Rijndijk en wandelen via klompenpaden de uiterwaarden in. Deze gronden liggen tussen de bedding van een rivier (Rijn) en de winterdijk. De primaire functie van een uiterwaarde is waterhuishoudkundig. Het is de ruimte die de rivier nodig heeft om tijdelijk piekafvoeren aan te kunnen. Al wandelend in de uiterwaarden kunnen wij genieten van de flora en fauna, van de kenmerkende knotwilgen en ook van de vergezichten op de Veluwezoom.

Foto4

Al gauw bereiken wij Stuw Driel, ook wel "de waterkraan van Nederland" genoemd. Met zijn vizierschuiven zorgt Stuw Driel ervoor, dat al het water dat via de Rijn ons land binnen stroomt, netjes wordt verdeeld. De regulering van de waterafvoer over de rivier begon al in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw toen een grootschalig project werd gestart om de Neder-Rijn en Lek beter bevaarbaar te maken. Naast de stuw in Driel bevat de Neder-Rijn en Lek stroomafwaarts nog 2 stuwen. Deze 3 sluizen vormen samen een complex dat het IJsselmeer moet voorzien van voldoende water en een snelle en veilige vaarweg over de Neder-Rijn, Lek en IJssel mogelijk moet maken.
Na 8700 meter bereiken wij de soeppost. Na de soeppost wandelen we allemaal nog even samen op. Als we de brug bij Heteren bereiken splitsen de afstanden en gaan de 20 km lopers over de brug naar de overkant.

Foto7

De 40 km wandelaars lopen verder door de Heterse Waarden naar de veerpont in Randwijk. De Heterse Waarden zijn in ruim 6 jaar omgetoverd tot de nieuwe voortuin van de inwoners van Heteren. Je kunt er wandelen, vissen, varen, zwemmen en van de natuur genieten.
Via veerpont Lexkesveer bereiken we Wageningen waar we de uiterwaarden in lopen. Een natuurgebied met kreken, geulen en natuurgrasland met diverse grazers. We nemen het Bergpad en bereiken het Belmonte Arboretum op de Wageningse Berg. Hier vind je de grootste rododendroncollectie van de Benelux. Ook verzamelingen appelbomen, sierkersen, esdoorns, magnolia's en berken.
De horecarust is bij het Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningse Berg.

Foto8

Via landgoed Oranje Nassau's Oord, waar verpleeghuis Oranje Nassau Oord al meer dan 100 jaar liefdevolle verpleegzorg biedt, bereiken we Renkum. Ook in Renkum is een horecagelegenheid. We lopen via de uiterwaarden van Renkum richting Doorwerth en gaan onder de A50 door (samenkomst met de 20 km lopers) en bereiken Kasteel Doorwerth. Een gerestaureerd kasteel uit de 13e eeuw, heeft historische tentoonstellingen en een schilderachtig terrein. Ook hier is een horecagelegenheid. We gaan via Landgoed Duno, waar we weer mogen klimmen en dalen over een pittig wandelpad, naar de veerpont bij Driel.

De koffie- en fruitpost is daarna direct aan de Rijndijk in Driel. Verder wandelend komen wij nog langs een oorlogsmonument. Driel is in de 2e wereldoorlog tijdens Operatie Market Garden bevrijd door de Polen. Nog jaarlijks in september viert Driel met allerlei herdenkingen deze bevrijding. Dan wandelen wij weer via de wijk Schuytgraaf naar De Omnibus waar wij mogen nagenieten van deze bijzonder mooie WS78 tocht.

Scheidingslijn
    pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
   

 

Deze pagina is bijgewerkt op 06-02-2023 om 09:08 uur