koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwer is Hans Dijkhof Volgende tocht pijlvolgend


Startlocatie:

AZC Zutphen,
Fanny Blankers-Koenweg 8, 7203 AA Zuthpen.

BELANGRIJK! Onze winterwandelingen gaan door natuur­gebieden en over boerenland, waar honden (aangelijnd dan wel los) verboden zijn.
Honden mogen daarom niet meewandelen

BELANGRIJK! De winterwandelingen van WS78 gaan door natuurgebieden en over boerenland, waar honden (aangelijnd dan wel los) verboden zijn. Honden mogen daarom niet meewandelen!

Afstanden tijdens deze tocht:

Circa 20 km, 30 km en 40 km.

Inschrijven:

Deelnemen kan op 2 manieren:

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-muntje):

De standaard inschrijf­kosten zijn € 7,50
WS78 leden genieten  € 2,50 korting en betalen € 5,00
KWbN leden genieten € 1,00 korting en betalen € 6,50
WS78 leden, die ook lid zijn van de KWbN, ontvangen beide kortingen (samen € 3,50) en betalen € 4,00
Bij de start worden muntjes verstrekt voor de soep, koffie/thee en het fruit.

Starttijden:

De startlocatie -en daarmee het start­bureau voor aanmelden cq inschrijven- gaat pas vanaf 8.00 uur open.

Bij het digitaal inschrijven heeft men de keuze uit een tijdslot van een half uur:

Bij ter plaatse inschrijven kunt u naar de start­locatie komen, inschrijven, betalen en starten:

WS78 wil dat u zoveel mogelijk per pin/digitaal betaald en niet meer contant.

Reflectiehesje en zaklamp:

Gebruik voor 8.30 uur en na 16.00 uur een reflectie­hesje.
Zorg dat u goed zichtbaar bent in het donker en voorkom zo ongelukken.
Neem ook een zak- of hoofdlamp mee!

Bereikbaar per trein:

Station Zutphen (1,1 km)
Vanaf het station staan er pijlen naar de start.

Parkeren:

Ruim parkeer­terrein bij de start­locatie.

WS78 rustposten (gebruik hier de muntjes):

Soeppost 20 km ⇒  9,0 km.
Soeppost 30 km ⇒  9,0 km.
Soeppost 40 km ⇒  9,0 km.
- - - - -
Koffie/theepost 20 km ⇒    9,0 km.
Koffie/theepost 30 km ⇒  19,1 km.
Koffie/theepost 40 km ⇒  27,9 km.
- - - - -
Fruitpost 20 km ⇒  14,5 km.
Fruitpost 30 km ⇒  25,9 km.
Fruitpost 40 km ⇒  34,7 km.

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op 15,8 km
30 km ⇒ op 19,1 km
40 km ⇒ op 20,1 km (betalen alleen met contant geld)

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 19,7 km.
30 km ⇒ 31,0 km.
40 km ⇒ 39,9 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
30 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.


Vanuit de voetbalvereniging AZC Zutphen lopen we via de Spanjaardspoort en de ruïne van de Berkelpoort naar het riviertje "De Berkel".
Spanjaardspoort Spanjaardspoort. De oude stad en de Nieuwstad werden in 1312 samengevoegd onder één stadsbestuur. De oude stad was al ommuurd, de Nieuwstad was voorzien van een aarden omwalling met palissaden. Berkelpoort Berkelpoort. De samenvoeging was aanleiding om ook de Nieuwstad te voorzien van een stenen ommuring. De Spanjaardspoort is het enige nog bestaande deel van een beschutte doorgang, gebouwd tussen een rondeel en de Nieuwstadspoort. De benaming komt van de Spaanse inval in 1572.

De Berkel.
De Berkel is een rivier die in Duits­land ontspringt, in Neder­land door de Achter­hoek stroomt en bij Zutphen in de IJssel uitmondt.
Midden jaren 70 werd de groot­schalige kanalisatie van het Nederlandse deel van de Berkel, die was ingezet in de jaren 50, voltooid.
Door gewijzigde inzichten op het gebied van water­management en natuur­ontwikkeling probeert men de laatste jaren de natuur en de rivier weer de ruimte te geven.

We verlaten Zutphen via de meanderende Berkel richting Almen. Hierbij passeren we landhuis 't velde, een sluizen complexje en later nog een vistrap.

Velde

Landgoed 't Velde.

Huis 't Velde is een statig wit landhuis ten oosten van Warnsveld, dat sinds 2005 deel uitmaakt van de gemeente Zutphen. De geschiedenis van deze voormalige havezate gaat terug tot minimaal 1326 en heeft prominente bewoners gekend zoals Arnold Joost van Keppel

Vlak voor Almen bereiken we de soep/koffiepost bij "Esther's terras" op camping Groot-Besselink.
De 20km wandelaars gaan hier vandaan terug via Warnsveld.
De 30km en de 40km wandelaars lopen via de natuurgebieden 't Waliën en Velhorst richting Lochem.

Landgoed 't Waliën ligt in de buurtschap Warken, ten oosten van Warnsveld. Vroeger een heidegebied, maar nu een gevarieerd landgoed met bos, poelen en bomenlanen waar je heerlijk kunt wandelen. 't Waliën is genoemd naar het gelijknamige landgoed bij Winterswijk. Godard Philip Cornelis baron Van Heeckeren van Waliën

Velhorst is een landgoed en natuurgebied met daarop landhuis 'De Velhorst'.
In 1105 wordt voor het eerst een Wenzo van Vrollehorst in een oorkonde genoemd; hij wordt daarin genoemd als getuige en was vermoedelijk verbonden aan het in Lochem gelegen goed dat zou bestaan hebben uit een hof met bijbehorende hoeve.

Na het doorlopen van de beroemde Rodondendronslaan van landgoed Velhorst lopen de 30km wandelaars weer richting de Berkel om via Almen terug te lopen naar de koffiepost, ook bij Esther's terras.
De 40km wandelaars lopen verder over de Lageweg waarbij we rechts op afstand landhuis Boekhorst passeren.
Landhuis_Boekhorst Landhuis Boekhorst. Het complex bestaat uit een landhuis en diverse bijgebouwen, zoals een koetshuis, boerderij, schuur en dienstwoning. Rondom het huis liggen een park in Engelse landschapsstijl, akkerland, weilanden en bosgebied.

Via de buurtschap Klein-Dochteren bereiken de 40km wandelaars de Horeca rust bij tafeltennis vereniging LTTC "De Toekomst".
Na de rust lopen we terug over het schouwpad langs de Berkel om ook via Almen de koffiepost bij Esther's terras te bereiken. Hierbij passeren we de Staringkoepel (aan de overkant van de Berkel) en lopen langs landhuis Velhorst.
Staringkoepel Staringkoepel nabij de Berkel. De Staringkoepel.
De witgepleisterde theekoepel is gebouwd door Constantia Ernestine Theodora Staring (HaHa, wie kent haar niet), jongste dochter van de dichter A.C.W. Staring. Zij liet de koepel bouwen met bouwmateriaal van het afgebroken herenhuis Het Draafsel, dat ook in haar bezit was. De koepel staat op een hoger gelegen stuk grond langs het riviertje de Berkel.

Na de koffiepost bij Esther's terras lopen alle afstanden door een licht glooiend open landschap via buurtschap Warken richting Warnsveld. We passeren hierbij de Warkense molen en de als oorlogsmonument geplante Canadese Eik net rechts voor de spoorwegovergang.

Warkensemolen

Warkense molen.

In het buurtschap Warken staat de naar deze buurtschap genoemde Warkense Molen. Het licht glooiende coulissen landschap leende zich bij uitstek voor de vestiging van een windmolen. De natuurlijke hoogte waarop de molen is gebouwd, is goed voor vrije windvang.
Warken_bevrijdingsboom Canadese eik als monument. De Canadese Eik is een door de bewoners van buurtschap Warken geplant en doet dienst als oorlogsmonument. De boom herinnert aan de bevrijding van de buurtschap door de Canadezen en aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Voordat we Warnsveld bereiken lopen we nog een klein stukje door landgoed 't Velde goed met uitzicht op het landhuis 't Velde (zie foto begin). Na het eten van een appel, mandarijn of een banaan bij de fruitpost lopen we bebouwde kom van Warnsveld in. Via de Rijksstraatweg met de vele gebouwen en woningen die op de gemeentelijke monumentenlijst staan. Weer eens wat anders dan modderige paden en grasgroene weilanden. Voor de 20km wandelaars is hier in Warnsveld bij restaurant De Pauw de eerste gelegenheid om ook een horeca rust te nemen.
Warnsveld-rijksstraatweg Monumentaal pand Warnsveld. Bijna ongemerkt gaat de bebouwde kom van Warnsveld over in die van Zutphen. Ook hier lopen we langs verschillende monumentale panden.
Via de Drogenapstoren lopen we het historische centrum van Zutphen binnen.

De Drogenapstoren, oorspronkelijk de Saltpoort (zoutpoort) genaamd, is gebouwd in 1444-1446 als stadspoort van Zutphen. Hij heeft maar kort als stadspoort dienstgedaan want hij werd in 1465 dichtgemetseld.

Walburgiskerk

Walburgiskerk.

Als we de poort van drogenapsteeg uitkomen zien we gelijk links de toren van de Walburgiskerk. Via de historische Zaadmarkt en houtmarkt met aan weerszijden statige panden lopen we langs de Wijnhuistoren door de winkelstraatjes van Zutphen. Langs de historische kruittoren uit 1250 lopen we naar de finish bij voetbalvereniging AZC.

De Walburgiskerk, plaatselijk bekend als Walburgkerk of ook Walburgskerk, is een kerk aan het 's-Gravenhof in Zutphen waarvan het oudste deel uit de 11e eeuw dateert. De huidige kerk dateert voor het grootste deel uit de eerste helft van 13e eeuw; sinds de 16e eeuw is het exterieur weinig veranderd.

De Wijnhuistoren in Zutphen is een voorbeeld van een belfort met klokkenspel. De toren werd tussen 1616 en 1642 gebouwd en is een deel van de herberg "to Vreden", waarvan al voor 1326 sprake is.
De Kruittoren is gebouwd in 1250 en maakte deel uit van de stadsmuur van de Nieuwstad. Door de plaatsing had je een groot schootsveld vanuit de toren.

 
    pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
   
WS78_slogan

 

Deze pagina is bijgewerkt op 21-10-2024 om 11:38 uur