koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwer is Jan Lijkendijk Volgende tocht pijlvolgend


Startlocatie:

Cultureel Centrum Theothorne,
Callunaplein 77, 6951 CN Dieren.

Afstanden tijdens deze tocht:

Circa 20 km, 30 km en 40 km.

Inschrijven:

Deelnemen kan op 2 manieren:

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-muntje):

De standaard inschrijf­kosten zijn € 7,50
WS78 leden genieten  € 2,50 korting en betalen € 5,00
KWbN leden genieten € 1,00 korting en betalen € 6,50
WS78 leden, die ook lid zijn van de KWbN, ontvangen beide kortingen (samen € 3,50) en betalen € 4,00
Bij de start worden muntjes verstrekt voor de soep, koffie/thee en het fruit.

Starttijden:

De startlocatie -en daarmee het start­bureau voor aanmelden cq inschrijven- gaat pas vanaf 8.00 uur open.

Bij het digitaal inschrijven heeft men de keuze uit een tijdslot van een half uur:

Bij ter plaatse inschrijven kunt u naar de start­locatie komen, inschrijven, betalen en starten:

WS78 wil dat u zoveel mogelijk per pin/digitaal betaald en niet meer contant.

Bereikbaar per trein:

Station Dieren is gelegen aan het spoor tussen Arnhem - Zutphen - Zwolle.
Vanaf het station staan er pijlen naar de start.

Parkeren:

Ruime parkeer­mogelijkheden rondom de start­locatie.

WS78 informatie flyer over Dieren:

De info flyer is beschikbaar gesteld.
Klik hier om dit PDF document te kunnen lezen.

WS78 rustposten (gebruik hier de muntjes):

Soeppost 20 km ⇒  8,8 km.
Soeppost 30 km ⇒  8,8 km.
Soeppost 40 km ⇒  8,8 km.
- - - - -
Koffie/theepost 20 km ⇒    8,8 km.
Koffie/theepost 30 km ⇒  20,7 km.
Koffie/theepost 40 km ⇒  30,6 km.
- - - - -
Fruitpost 20 km ⇒  14,0 km.
Fruitpost 30 km ⇒  25,6 km.
Fruitpost 40 km ⇒  35,4 km.

Horeca rustposten:

20 km ⇒ geen
30 km ⇒ op 13,6 km
40 km ⇒ op 19,7 km

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 19,6 km.
30 km ⇒ 31,2 km.
40 km ⇒ 41,0 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
30 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.


Wandelboekplaatje

Vandaag starten wij voor de tweede keer in Dieren vanuit Cultureel Centrum Theothorne.
Na de start lopen wij eerst door Dieren en gaan naar de Carolinaberg en vervolgens naar de Willemsberg. Deze twee liggen in het gebied van landgoed Twickel ook de eigenaar van Hof te Dieren.

Hof te Dieren is sinds 1820 verbonden met Twickel. Vanaf 1219 was Hof te Dieren in bezit van de Duitse Orde totdat Prins Willem II het in 1647 kocht. Het landgoed was in de 17e en 18e eeuw één van de voornaamste bezittingen van de koninklijke familie. Koning-stadhouder Willem III maakte van het huis rond 1680 een jachtslot.

De Carolinaberg is een heuvel van ca. 50 m hoog. Vanaf de top van de Carolinaberg lopen dertien lanen in alle richtingen naar beneden.

De Prins Willemberg is samen met de Carolinaberg onderdeel van de historische tuin- en parkaanleg van het Hof te Dieren. Beide heuvels zijn genoemd naar de kinderen van stadhouder Willem IV en Anna van Hannover.

Vanaf de Willemsberg lopen wij naar het kerkhof van Ellecom. Als er geen begrafenis is lopen wij over dit kerkhof waar interessante personen begraven liggen. Daarna lopen wij door het bos naar onze soeppost. Onderweg komen wij nog langs de DUIVELSSTEEN.

Wij lopen nu op een behoorlijk hoge helling. Na een stukje door het dorp De Steeg komen wij bij onze soeppost in het Parkhuis. Na de soeppost lopen wij allemaal naar landgoed Rhederoord waar de splitsing is tussen 40/30 km en 20 km. De 30/40 gaan rechtdoor en de 20 gaat via landgoed Rhederoord terug.

30 en 40 km passeren De Valkenberg, vroeger een vakantieoord van het Rode Kraarna gaan wij weer rechtsaf het bos in en lopen naar de Heuvenseweg waar de 30 en 40 km splitsen. De 30 gaat rechtdoor en de 40 linksaf naar de grote rust. Om 11 uur is de ruif open en kunnen de 30 lopers daar rusten. De 40 km gaat door het bos met verschillende heuveltjes naar de vijver Beekhuizen. Daarna naar het voormalige zwembad Beekhuizen.

Foto_Dieren_4

Nu een natuurreservaatje. Na nog een stukje bos komen wij bij de rust aan bij voetbalvereniging DVOV. Na de rust hebben wij weer een klimmetje naar de Emmapyramide. Hier zijn in de oorlog enkele personen gefusileerd er is een gedenkteken.

De Emmapyramide is een kunstmatige uitkijkheuvel van 98 m hoog met daarop een houten uitzichttoren van 30 m.

Wandelaars die links van het zandheuveltje verder lopen, lopen in Rozendaal en zij die rechtslopen lopen in Rheden. Nadat wij het fietspad overgestoken zijn gaat de tocht via een zandpad naar de Zijpenberg. Bovenop de Zijpenberg gaan wij naar beneden naar de heide misschien nog iets bloei. Hier komt de 30 km er ook weer bij.

Daarna het volgende heuveltje naar de Posbank. Bij de Posbank steken wij de verharde weg over en gaan weer via een smal pad dalen.

De Posbank is in de volksmond de benaming voor het heuvelachtige heidegebied waarin het ligt, maar dit gebied heet eigenlijk het Herikhuizerveld.

Nadat wij de heide gepasseerd zijn lopen wij weer een stukje door het bos naar de verharde weg. HIER LINKS LOPEN FIETSERS KOMEN MET HOGE SNELHEID NAAR BENEDEN. Nog een klein stukje bos en vervolgens voor landgoed Rhederoord langs naar koffiepost.

Landgoed_Rhederoord

Landgoed Rhederoord.

Landgoed Rhederoord is een historische buitenplaats bij De Steeg en is ontstaan in de 17de eeuw doordat Willem Everwijn vanaf 1757 een reeks aankopen, boerderijen, gronden en weilanden deed tussen Rheden en De Steeg. Het huidige huis en park zijn oorspronkelijk aangelegd in 1745 in Franse barokstijl.

Na de koffiepost weer terug naar landgoed Rhederoord en de route van 20 km volgen. Na verschillende hellingen op dit landgoed passeren wij een fietspad en de Beekhuizenseweg. Gepasseerd zijn gaan wij naar de De Haverkist. Vervolgens naar de Carolinahoeve waar de fruitpost is en ook de mogelijkheid om te rusten. Na de fruitpost nog een stukje door het bos maar geen noemenswaardige heuvels meer en lopen naar de finish in Dieren. De tocht behoort tot de zwaardere categorie met een stijging /daling van ca 600 meter.


    pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
   
WS78_slogan

 

Deze pagina is bijgewerkt op 21-10-2024 om 08:13 uur