koptekst
pijlvorig Vorige tocht Parcoursbouwers zijn Ada Drost en Lia Veenendaal Volgende tocht pijlvolgend

Startlocatie:

Sportservice Veenendaal,
Sportlaan 3, 3905 AD Veenendaal.

Afstanden tijdens deze tocht:

Circa 12 km, 20 km, 30 km en 40 km.

Inschrijven:

Deelnemen kan op 2 manieren:

Inschrijf­kosten:

Voor de 12 km afstand:
Voor alle deelnemers € 4,00 ongeacht lid van WS78 of KWbN of geen van beide.

Overige afstanden (incl. soep-koffie-fruit-muntje):
De standaard inschrijf­kosten zijn € 7,50
WS78 leden genieten  € 2,50 korting en betalen € 5,00
KWbN leden genieten € 1,00 korting en betalen € 6,50
WS78 leden, die ook lid zijn van de KWbN, ontvangen beide kortingen (samen € 3,50) en betalen € 4,00
Bij de start worden muntjes verstrekt voor de soep, koffie/thee en het fruit.

Starttijden:

Bij het digitaal inschrijven heeft men de keuze uit een tijdslot van één uur:

Bij ter plaatse inschrijven kunt u naar de start­locatie komen, inschrijven, betalen en starten:

WS78 wil dat u zoveel mogelijk per pin/digitaal betaald en niet meer contant.

Reflectiehesje en zaklamp:

Gebruik voor 8.30 uur en na 16.00 uur een reflectie­hesje.
Zorg dat u goed zichtbaar bent in het donker en voorkom zo ongelukken.
Neem ook een zak- of hoofdlamp mee!

Bereikbaar per trein:

Station Veenendaal-West (950 meter) of Veenendaal Centrum (1000 meter)

Treinreizigers check vooraf uw treinreis.
Check uw reis vooraf via reisplanner of de app.

Parkeren:

Parkeer­terrein bij de start­locatie.

WS78 informatie flyer over Veenendaal:

De info flyer is beschikbaar gesteld.
Klik hier om dit PDF document te kunnen lezen.

WS78 rustposten (gebruik hier de muntjes):

Soeppost 20 km ⇒ 9,9 km.
Soeppost 30 km ⇒ 9,9 km.
Soeppost 40 km ⇒ 9.9 km.
- - - - -
Koffie/theepost 20 km ⇒   9,9 km.
Koffie/theepost 30 km ⇒ 18,7 km.
Koffie/theepost 40 km ⇒ 29,5 km.
- - - - -
Fruitpost 20 km ⇒ 15,9 km.
Fruitpost 30 km ⇒ 24,7 km.
Fruitpost 40 km ⇒ 35,5 km.

Horeca rustposten:

12 km ⇒ op   8,9 km
20 km ⇒ op 17,2 km
30 km ⇒ op 14,1 km
40 km ⇒ op 19,3 km

Werkelijke afstanden:

12 km ⇒ 11,7 km.
20 km ⇒ 20,6 km.
30 km ⇒ 29,5 km.
40 km ⇒ 40,3 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Sluiting:

12 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
20 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
30 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Fotoserie:

Klik hier voor een foto impressie van Ineke Gerritsjans over deze winterwandeling.

Video 1:

Klik hier voor een korte video van Roel van Rijn over deze winterwandeling.

Video 2:

Klik hier Promo video van deze wandeling.


Al verschillende keren zijn we gestart vanuit Veenendaal, de laatste keren in 2017 en 2022. Deze keer is de start vanuit Sportservice Veenendaal, waar een enthousiast team ons welkom heet. Leuk om te vermelden is dat alle deelnemers een kortingsvoucher ontvangen van de sportwinkel die onder hetzelfde dak gehuisvest is. Op verzoek van Sportservice Veenendaal hebben we een kortere afstand toegevoegd en wel een 12 km route. Op alle vier de afstanden is er een mogelijkheid voor een horecarust.

Vanaf de start slingeren we door Veenendaal-West naar Slaperdijk. De Rijndijk (tegenwoordig Grebbedijk) tussen Wageningen en Rhenen is een aantal keren doorgebroken (16de eeuw), het werd tegengehouden door het hoogveengebied bij Veenendaal. Dit veranderde door de afgraving van het hoogveengebied bij Veenendaal, het water bereikte toen zelfs Amersfoort. Er werd toen besloten om een 'reserve'dijk aan te leggen, de Slaperdijk.

Zandvlaktes

Kleine zandvlaktes.

Na het oversteken van de Slaperdijk verlaten we Veenendaal, we dwalen over kleine zandvlaktes, lopen nog een stukje over de Slaperdijk, via diverse bospaden bereiken we midden in het bos de eerste splitsing van de afstanden. De 12 km gaat Linksaf langs het Egelmeer, de 20, 30, 40, km gaan hier rechtdoor. Het Egelmeer is een drassig gebied omgeven door bos en heide, nabij landgoed Prattenburg. Het Egelmeer wordt gevoed met regenwater en door de leemlaag blijft het water erop staan.

Via de prachtige bospaden van landgoed Prattenburg bereikt de 12 km de Groene Entree Prattenburg en na het oversteken van Rondweg-West komt deze route weer samen met de andere afstanden.

De 20, 30 en 40 km lopen over een bospad en heidevelden de stuwwal van de Utrechtse Heuvelrug op om, na een pittige klim, bovenaan de Elsterkop te bereiken. De Elsterkop of Elsterberg is 62,5 meter hoog is het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Diverse dieren vinden hier hun thuis zoals de hazelworm, kleine vuurvlinder, ree, das en zandhagedis.

We dalen af richting Elst waar we voor de soep- en koffiepost gastvrij ontvangen worden. Hier is ook de splitsing met de 20 km, hier vandaan gaan zij weer terug.

Paddenstoelen

Paddenstoelen.

De 30 en 40 km-lopers vervolgen hun route door het bos langs diverse grafheuvels en komen in het Amerongse bos. Hier splitsen ook de 30 en 40 km zich. De 30 km loopt direct richting Amerongen en heeft een horecarust bij café de Tram in Amerongen. Na de rust voegt de route zich al weer snel samen met de 40 km.

De 40 km stijgt weer en krijgt (bij helder weer) nu een mooi uitzicht over de Betuwe. Via een holle weg (ontstaan door smeltwater en erosie) bereiken we de "Eenzame eik", het centrum van het Sterrenbos, aangelegd rond 1790 door de eigenaren van kasteel Amerongen. Het gebied rond deze "Eenzame eik" geplant in 1792, heeft de vorm van een wagenwiel met 8 spaken, deze spaken hadden in het verleden een naam die verwees naar de omliggende plaatsen.

Na een flinke slinger door het Amerongse bos bereiken we Amerongen. De horecarust voor de 40 km lopers is bij fietscafé De Proloog (waar ook wandelaars welkom zijn). Hier mogen geen eigen meegebrachte consumpties genuttigd worden. Na de grote rust slingeren we door Amerongen noord naar het Let de Stigter fietspad.

Via een prachtige beukenlaan bereiken we de N225, we steken deze over en wandelen via landgoed Zuylenstein naar de zuidkant van Amerongen. We wandelen daarna rondom kasteel Amerongen. Een prachtig 'huis' uit de 17de eeuw. We slingeren door het schilderachtige dorp, rijk aan historie en (tabak)cultuur. Bij het tabaksmuseum is de samenkomst met de 30 km route. De routes gaan samen verder door de Amerongse Bovenpolder terug naar Elst waar we nabij de oude schoorsteen (restant van een oude steenfabriek) de Rijn bereiken. We lopen over een grasdijk langs de Rijn naar de Opslag en gaan daarna naar de koffiepost.

Sparreboomseberg

Sparreboomseberg.

Gezamenlijk lopen de 20, 30 en 40 km Elst uit richting natuurgebied Plantage Willem III. Er lopen tientallen galloway runderen, konikpaarden en wilde damherten. We bestijgen de Sparreboomseberg om recreatieterrein Kwintelooijen te bereiken. We dalen de trappen af en gaan linksom de heuvel. Spoedig na het verlaten van dit recreatiegebied bereiken we de fruitpost.

Voor de 20 km lopers is er even verderop een horecarust bij Brasserie Bij Soof. Van harte welkom in deze mooie natuurlijke brasserie.

We vervolgen de Oude Veensegrindweg tot de N416, waar we rechtsaf slaan om Veenendaal weer in te wandelen. Hier is ook de samenkomst met alle afstanden. Alle afstanden lopen gezamenlijk via rustige straten naar de finish bij sportservice Veenendaal.

    pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
   
WS78_slogan

 

Deze pagina is bijgewerkt op 19-01-2024 om 14:10 uur