koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwer is Marti Krielaart Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

MariŽndal,
Duivels­bruglaan 13, 4835 JD Breda.

Afstanden tijdens deze tocht:

Circa 20, 30 en 40 km.

Inschrijven:

Deelnemen kan op 2 manieren:

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-muntje):

De standaard inschrijf­kosten zijn € 5,50
WS78 leden genieten  € 1,50 korting en betalen € 4,00
KWbN leden genieten € 1,00 korting en betalen € 4,50
WS78 leden, die ook lid zijn van de KWbN, ontvangen beide kortingen (samen € 2,50) en betalen € 3,00
Bij de start worden muntjes verstrekt voor de soep, koffie/thee en het fruit.

Starttijden:

Bij het digitaal inschrijven heeft men de keuze uit een tijdslot van ťťn uur:

Bij ter plaatse inschrijven kunt u naar de start­locatie komen, inschrijven, betalen en starten:

WS78 wil graag dat u zoveel mogelijk per pin/digitaal betaald en niet meer contant.

Komt u met de trein:

Dan kunt u vanaf het station een stuk lopen (dit wordt met pijlen aangegeven) om daarna de route op te pakken. De startlocatie zelf is ca 4 km verderop, u dient zich daar te melden dan wel in te schrijven. U loopt dus al een stuk van de route voordat u zich aanmeldt en/of inschrijft!

Treinreizigers check vooraf uw treinreis.
Check uw reis vooraf via reisplanner of de app.

Komt u met de auto:

Dan is er een parkeerplaats waar u gratis kunt parkeren. Belangrijk! Rij niet eerst naar de startlocatie, maar direct naar de parkeerplaats. Vandaaruit staan pijlen om bij de startlocatie te komen.
Parkeerplaats is: Schoolakkerplein, 4835 EH, Breda

Is deze vol? Dan rest niets anders dan in de omgeving van de parkeerplaats te parkeren.

WS78 informatie flyer over Breda:

De info flyer is beschikbaar gesteld.
Klik hier om dit PDF document te kunnen lezen.

WS78 rustposten (gebruik hier de muntjes):

Soeppost 20 km ⇒  7,9 km.
Soeppost 30 km ⇒  7,9 km.
Soeppost 40 km ⇒  7,9 km.
- - - - -
Koffie/theepost 20 km ⇒    7,9 km.
Koffie/theepost 30 km ⇒    7,9 km.
Koffie/theepost 40 km ⇒  28,0 km.
- - - - -
Fruitpost 20 km ⇒  14,7 km.
Fruitpost 30 km ⇒  24,1 km.
Fruitpost 40 km ⇒  34,6 km.

Horeca rustposten:

30 km ⇒ op 20,7 km
40 km ⇒ op 18,0 km

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 20,8 km.
30 km ⇒ 30,0 km.
40 km ⇒ 40,5 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.
30 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Fotoserie:

Klik hier voor een mooie foto impressie van Ineke Gerritsjans over deze wandeltocht.

Scheidingslijn

De start van de tocht is op de Duivelsbruglaan 13 gebouw MarŽndal, maar omdat dit ca 4,5 km vanaf het station Breda ligt, is de route zo gelegd dat deze vlak bij het station kan worden begonnen.

Vanaf het station loop je door de Willemstraat naar het park Valkenberg. Dit is ťťn van de oudste parken van Nederland en was vroeger de kasteeltuin. Na het park passeren we het kasteel van Breda. In 1544 erft Willem van Oranje Breda en het kasteel. Willem beleeft zijn eerste huwelijksjaren met Anna van Egmond op het kasteel.

Na het kasteel volgt een stukje langs de Haven en de in aanleg zijnde nieuwe Mark. We passeren de singel van Breda, die is aangelegd na de ontmanteling van de vestingwerken tussen 1869 en 1881. Daarna volgen we de Mark naar het Ginneken waar de start is van de wandeling.

Hier ontvang je de gebruikelijke muntjes en als je bij het station gestart bent en een wandelboekje hebt, moet je het bij de start laten stempelen.

De_Mark

De Mark

Al snel na de start lopen we weer langs de Mark, met mooie vergezichten en buitenhuizen uit de 19e eeuw. We lopen rond Wolfslaar en door het Ulvenhoutse bos. Na Ulvenhout zoeken we de Mark weer op. Het pad langs de Mark geeft weer een mooi beeld van het Brabantse land.

De rust voor soep, koffie enz is bij TC Breda. Diegenen die gestart zijn in MariŽndal hebben dan 8 km afgelegd, maar als je bij het station bent gestart al 12,5 km. Bij de TC Breda is de splitsing tussen 20 km, 30 km en 40 km gaat daar de lus in.

De 40 km loopt naar de Klokkenberg, een voormalig ziekenhuis, waarin nu appartementen zijn gevestigd. Daarna volgen we weer de Mark tot aan de Belgische grens. Een klein overstapje over draad brengt ons bij de st. Isodorus kapel. Later komen we langs de st. Hubertuskapel (rijksmonument). Het is zeker de moeite waard om even binnen te kijken.

We lopen over de Goudberg naar de rust in restaurant de Smokkelaar.

De route daarna volgt voor een deel de smokkelaarsroute over de Strijbeekse Heide en komt langs vennen, die in de zomer grotendeels droog stonden, maar bij het voorlopen goed gevuld waren. We verlaten de Strijbeekse Heide, om verderop weer de Mark te volgen naar de rust bij TC Breda.

Na het strekken van de benen vervolgen we de route van de 20 km en de 30 km. Deze laatste spltst zich al snel weer af, en gaat in zuidelijke richting door het Mastbos. Een vlonderpad geeft een mooi uitzicht op de heidevelden en vennen aan de Galderse kant van het Mastbos. Vandaar kronkelt de route door het mastbos, om na het passeren van een droge sloot de rivier de Aa of Weerijs te volgen.

Turfvaart

Turfvaart

De route van de 30 km buigt nog wat af en gaat naar een restaurantrust in Loetje.

We vervolgen dan de route langs de oude turfvaart, sluiten weer aan op een mooi zicht op de Aa en komen dan samen met de 20 km en de 40 km, die na hun rust in TC Breda het Mastbos zijn doorgestoken en een stukje over de uiterwaard van de Aa hebben gelopen.

Samen lopen de routes op. Eerst nog langs de Aa de stad in en daarna langs de singel. Bij een voormalige kerk gaan we over de Haagbrug de Haagdijk op. In een zijstraat is de fruitpost in de tuin van een monumentaal pand uit 1580.

De Haagdijk vervolgend brengt ons langs de Prinsenkade en gaat langs de singel terug naar het beginpunt bij het park. Het station is aan de linkerkant te zien, maar als je in MariŽndal bent gestart heb je nog een leuk stukje door de stad te gaan.

Scheidingslijn

 

Deze pagina is bijgewerkt op 01-10-2023 om 19:04 uur