koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwers zijn
Ina Lokhorst en Ton van den Berg
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

De twee Marken,
Trompplein 5, 3951 CR Maarn.

Afstanden tijdens deze tocht:

Circa 9, 20, 40 en 45 km.

Inschrijven:

Deelnemen kan op 2 manieren:

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-muntje):

Deelname aan:
9 km € 2,50, voor een gezin € 5,00.
20, 40 en 45 km € 5,50 of € 4,50 (KWBN pas)
WS78 verstrekt de muntjes bij de start.

Starttijden:

De startlocatie -en daarmee het start­bureau voor aanmelden cq inschrijven- gaat pas vanaf 7.30 uur open. Bent u eerder, dan dient u buiten te wachten.

Bij het digitaal inschrijven heeft men de keuze uit een tijdslot van een half uur:

Bij ter plaatse inschrijven kunt u naar de start­locatie komen, inschrijven, betalen en starten:

WS78 wil dat u zoveel mogelijk per pin/digitaal betaald en niet meer contant.

Bereikbaar per trein:

De start locatie ligt op 650 meter van station Maarn.
Vanaf het station staan er pijlen naar de start.

Treinreizigers check vooraf uw treinreis.
Check uw reis vooraf via reisplanner of de app.

Parkeren:

Parkeerterrein rondom Cultureel Centrum 'De Twee Marken' en in de wijk rond de Twee Marken.

WS78 informatie flyer over Maarn:

De info flyer is beschikbaar gesteld.
Klik hier om dit PDF document te kunnen lezen.

WS78 rustposten (gebruik hier de muntjes):

Soeppost 20 km ⇒  10,0 km.
Soeppost 40 km ⇒  10,0 km.
Soeppost 45 km ⇒  10,0 km.
- - - - -
Koffie/theepost 20 km ⇒  10,0 km.
Koffie/theepost 40 km ⇒  30,7 km.
Koffie/theepost 45 km ⇒  35,4 km.
- - - - -
Fruitpost     9 km ⇒      6,6 km.
Fruitpost 20 km ⇒  18,0 km.
Fruitpost 40 km ⇒  38,7 km.
Fruitpost 45 km ⇒  43,4 km.

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op 13,0 km.
40 km ⇒ op 21,1 km.
45 km ⇒ op 21,1 km.

Werkelijke afstanden:

   9 km ⇒     9,2 km.
20 km ⇒ 20,6 km.
40 km ⇒ 41,3 km.
45 km ⇒ 46,0 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Sluiting:

  9 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.
20 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.
45 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Scheidingslijn
2_Trap_Zanderij

Trap van 170 treden vanuit Zanderij.

Al heel wat keren zijn we in Maarn gestart. Vanuit de start lopen wij eerst een stukje door Maarn. Via het 5 mei plein gaan we onder het spoor door en lopen we langs het Oorlogsmonument en het voormalige raadhuis van de gemeente Maarn, een rijksmonument. Langs de rand van het dorp gaan we naar de zanderij Maarn. Dit is een voormalige zandafgraving van de Nederlandse Spoorwegen waar al 20 jaar geen zand meer wordt gewonnen. Dit gebied is nu opengesteld als wandelgebied en in de plas is een zwerfstenen eiland aangelegd. We lopen rond de plas en verlaten de zanderij via een trap van 170 treden richting de Maarnse Berg.

Vervolgens gaan we door land­goed Stameren, een gevarieerd bos met kleine heide­veldjes. Voorbij Huize Stameren, in 1905 gebouwd voor de Amster­damse commis­sionair in effecten, Willem Gerrit Wen­de­laar, verlaten we dit gebied en steken de N227 over.
Hier volgen we grotendeels het Trekvogel pad (LAW) tot Doorn. Bij Huis Te Maarn gaat de 9 km terug. Het landhuis Huis Te Maarn heeft een half­ronde zuilen­galerij zoals het Witte Huis in Washing­ton.

De overige afstanden lopen langs Chalet Helenaheuvel aan de rand van de Kaapse bossen naar Doorn. De naam "Kaapse bossen" is ontstaan door de aankoop van dit bosgebied, in het midden van de 18e eeuw door Hendrik van Swellengrebel. Na 38 jaar in dienst te zijn geweest van de V.O.C., waarvan 12 jaar als gouverneur van de Kaapkolonie in Zuid Afrika, keerde 'Kaapse Hendrik' in 1752 terug naar Holland. Hier kocht hij in Doorn het landgoed Schoonoordt met het daarbij gelegen bos. Dit deed hem zozeer aan de savannes in Zuid Afrika denken dat hij het gebied de Kaapse Bossen noemde. De heuvel waarop het chalet is gebouwd werd vernoemd naar Hendriks dochter, Helena.

We lopen om de Maartenskerk door de Schoollaan. De panden in de Schoollaan zijn rond 1650 gebouwd en in 1949 gerestaureerd.

5_Huize_Doorn

Huize Doorn.

Vervolgens gaan we langs de hoofdentree van Huis Doorn. Huis Doorn is een kasteel, ridderhofstad en landgoed. En is bekend door de Duitse Ex-keizer Wilhelm II, die er vanaf 1920 tot zijn dood in 1941 woonde. Tegenwoordig is Huis Doorn een museum en heeft een prachtig landgoed, aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl. Het is de moeite waard even achter de toegangspoort te kijken. De wandelpaden en tuinen zijn vrij toegankelijk. Vanaf hier gaan we naar de Kaasmakerij Huig van der Graaf waar we de soeppost en koffiepost hebben.

De 40 en 45 km vervolgt de tocht via de bossen van landgoed Sandenburg naar kasteel Sandenburg. Dit kasteel dateert van 1391. De naam is mogelijk afgeleid. Het deel 'Sanden' is mogelijk afgeleid van de met klei bedekte zandrug, die daar ligt, terwijl 'burg' aangeeft dat we met een versterkt huis te maken hebben. Vervolgens gaan we via een plank over een sloot achter kasteel Walenburg (niet zichtbaar) langs, richting Wijk bij Duurstede. Vlak voor we de Kromme Rijn bereiken gaan we door Vikinghof. Nu is dit een natuurgebied. In vroeger tijden was dit een zwembadterrein.

Voornamelijk langs de Kromme Rijn lopend gaan we naar het historische centrum van Wijk bij Duurstede. Op de markt lopen we langs het oude stadhuis en de St. Janskerk. Het stadhuis werd gebouwd in de jaren 1662 tot 1666 en werd uitgevoerd in de stijl van het classicisme. De nadruk lag niet zozeer op decoratie, maar vooral op harmonische verhoudingen en symmetrie in het volume, de voorgevel en de plattegrond. Door een laag poortje in de Peperstraat gaan we via de Mazijk naar kasteel Duurstede. Dit kasteel is gesticht rond 1260 en deels verworden tot een ruÔne. De bourgondische toren, vernoemd naar David van BourgondiŽ, is geheel gerestaureerd. Van het kasteelpark gaan we naar de grote rust bij Wijksport.

Na de rust gaan we door het stadspark en door de Hoogstamboomgaard De Horden, de laatste hoogstamboomgaard in 'Wijk'. We verlaten 'Wijk' en zetten via het Zandpad koers naar Cothen. Het gezicht van Cothen met haar fraaie Brink is een van rijkswege beschermd dorpsgezicht. We gaan via de schilderachtige Brink, waar monumentale panden staan, langs het poortgebouw van kasteel Rhijnestein richting de Langbroekerweg. Rhijnestein is gelegen aan de Kromme Rijn op een omgracht terrein. Het complex bestaat uit een middeleeuwse woontoren, met daar tegenaan een woonvleugel en een tweede toren, beide uit de 19de-eeuw. Het mogelijk van oorsprong 14de-eeuwse poortgebouw markeert de toegang tot het terrein.

De 40 km gaat in Langbroek via een wandelparkje en een onverhard pad naar de koffiepost in Doorn. De 45 km maakt net na Cothen een andere route naar de rust. Langs de Weerdersteijnse sloot en via de Weerdensteijnselaan en de landgoederen Leeuwenburg en Moersbergen.

Doornsegat

Doornse gat.

Vanaf de rust gaan we (met de 20 km) via de Postweg naar het Wapen van Sandenburg waar de horecarust is voor de 20 km. We gaan na het oversteken van de N225 naar het Doornse gat, een voormalige zandafgraving maar tegenwoordig een dagrecreatie terrein, waar we aan de buitenkant omheen lopen. Vandaar zetten we koers naar de Ruiterberg, onderdeel van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. We lopen het landgoed van buitenplaats De Ruiterberg, nu van natuurmonumenten, heen. Via het prachtige poortgebouw verlaten we het landgoed en gaan via de buitenkant van de Kaapse bossen naar Landgoed Huis te Maarn. Niet ver van het toegangshek is de fruitpost voor alle afstanden.

Van de fruitpost lopen we voornamelijk door de bossen terug naar onze startlocatie in Maarn.

Scheidingslijn
    pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
   

 

Deze pagina is bijgewerkt op 28-04-2023 om 13:27 uur