koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwer is
Cora Spruit
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Careyn Weddestein,
Utrechtse­straat­weg 50, 3445 AS Woerden.

Afstanden tijdens deze tocht:

Circa 20, en 40 km.

Inschrijven:

Deelnemen kan op 2 manieren:

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-munt):

De standaard inschrijf­kosten zijn € 5,50
WS78 leden genieten € 1,50 korting en betalen € 4,00
KWbN leden genieten € 1,00 korting en betalen € 4,50
WS78 leden, die ook lid zijn van de KWbN, ontvangen beide kortingen (samen € 2,50) en betalen € 3,00
Bij de start worden muntjes verstrekt voor de soep, koffie/thee en het fruit.

Starttijden:

De startlocatie -en daarmee het start­bureau voor aanmelden cq inschrijven- gaat pas vanaf 8.00 uur open. Bent u eerder, dan dient u buiten te wachten.

Bij het digitaal inschrijven heeft men de keuze uit een tijdslot van een half uur:

Bij ter plaatse inschrijven kunt u naar de start­locatie komen, inschrijven, betalen en starten:

WS78 wil graag dat u zoveel mogelijk per pin/digitaal betaald en niet meer contant.

Bereikbaar per trein:

Station Woerden.
De startlocatie ligt op 750 meter van station Woerden.
Vanaf het station staan er pijlen naar de start.

Treinreizigers check vooraf uw treinreis.
Check uw reis vooraf via reisplanner of de app.

Parkeren:

Parkeerterrein rondom Careyn Weddesteyn, in de wijk of anders bij P+R Houttuinlaan 2 Woerden, circa 1 km van de startlocatie. (P+R Spoorlaan is € 1,75 per uur.)

WS78 informatie flyer over Woerden:

De info flyer is beschikbaar gesteld.
Klik hier om dit PDF document te kunnen lezen.

WS78 rustposten (gebruik hier de verstrekte muntjes):

Soeppost 20 km ⇒  11,1 km.
Soeppost 40 km ⇒  11,1 km.
- - - - -
Koffie/theepost 20 km ⇒  11,1 km.
Koffie/theepost 40 km ⇒  32,8 km.
- - - - -
Fruitpost 20 km ⇒  16,3 km.
Fruitpost 40 km ⇒  38,0 km.

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op 16,3 km
40 km ⇒ op 21,0 km en 28,4 km

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 20,4 km.
40 km ⇒ 42,1 km (evt keuze in 34,7 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Fotoserie:

Klik hier voor een mooie foto impressie van Cora Spruit over deze wandeltocht.

Scheidingslijn

WS78 start voor de derde keer vanuit Woerden. De vorige twee keren waren in de 1e en 27e serie, waardoor het hoog tijd werd om te genieten van de polderrijke omgeving van deze Utrechtse stad in hartje Groene Hart. Deze Woerdense Poldertocht is alleen op 11 maart 2023 te wandelen en helaas niet volledig na te wandelen, omdat we eenmalig toestemming hebben gekregen om een doorsteek te maken via een boerenerf. Doordat het broedseizoen naar voren is getrokken, zijn de vele klompenpaden helaas onbegaanbaar geworden vanaf 1 maart.

We zijn voor onze startlocatie welkom in de ruime ontmoetingsruimte van zorgcentrum Careyn Weddesteyn. Vanuit de start lopen we eerst een stukje door de wijk Staatsliedenkwartier om via een spoortunnel via de Cattenbroekerdijk langs de nieuwbouwwijk Waterrijk bij de Cattenbroekerplas uit te komen. Daar volgen we een schelpenpad en een graspad met uitzicht op de Cattenbroekerplas.
De Cattenbroekerplas is ontstaan door zandwinning voor de wijk Snel en Polanen en Waterrijk in de periode van 1990-2012. Het deel naast de A12 is een recreatieplas, aan de andere kant is de plas een natuurgebied voor watervogels. De naam is verkregen door de naastgelegen Cattenbroekerdijk. In 2013 is een wandelpad rond de recreatieplas aangelegd.

Parallel aan de A12 wandelen we richting het dorp Harmelen dat sinds 2001 onder de gemeente Woerden valt. We wandelen over een onverharde kade, de Hollandse kade, die vroeger bij ontginning de omgeving moest beschermen tegen wateroverlast. We blijven vandaag in het buitengebied van Harmelen, want we steken de Oude Rijn over via de Haanwijkersluis en volgen het Jaagpad langs de Oude Rijn, dat herinnert aan de trekschuitvaart. De Oude Rijn was vanouds een belangrijke handelsroute. We lopen door buurtschappen Haanwijk en Breeveld en vervolgen het Jaagpad langs de Oude Rijn. Via buurtschap Geestdorp komen we aan bij de soeppost bij Heerlijk Houtdijk in Kamerik.

Weiland

Na de soep vervolgen de 20 km-wandelaars de Houtdijk, maar de 40 km- wandelaars gaan terug waar ze vandaan zijn gekomen, maar wandelen nu het oostelijke gedeelte van de Houtdijk. Via buurtschap Gerverscop wandelen we over een mooie, onverharde kade met wijds uitzicht over de landerijen. Vervolgens klimmen we een hek over en via een weiland komen we uit in buurtschap Teckop. Langs een paar oude monumentale boerderijen, komen we uit bij het recreatieterrein het Oortjespad en maken een ronde om recreatieplas De Eend, over het golfterrein en over het terrein van de kinderboerderij. Verderop komen we uit op de Mijzijde in Kanis waar de horecarust Eet- en Drinkcafé De Gekeerde Kanis bevindt.

Vanuit de horecarust wordt een lus van ruim 7 kilometer gemaakt. Hierdoor is voor de wandelaar de keuze om niet 42 km, maar 35 km te wandelen.

Na een fijne horecarust wandelen we langs diverse boerderijen op de Mijzijde en komen we via de Houtkade uit op de Grechtkade, een jaagpad langs de Grecht. Het graspad langs de Grecht ligt een stuk hoger wat een zeer wijds uitzicht oplevert.
De Grecht is een in de 14e eeuw gegraven kanaal en diende voor de ontwatering van het omringende polderland, maar werd ook voor de scheepvaart gebruikt. Tegenwoordig wordt het alleen gebruikt voor pleziervaart.

Kamerik

Kamerik.

We blijven zicht houden op de Sint-Hippolytuskerk in Kanis en via een stuk weiland komen we dan terug bij de horecarust. Hierdoor heeft u tweemaal de mogelijkheid om van de horecarust gebruik te maken. Na de horecarust volgen we de Mijzijde naar het zuiden richting het dorp Kamerik. Langs de Hervormde kerk komen we uit op de Spruitweg wat toevallig de naam van de parcoursbouwer is. Daarna wandelen we een weiland over met zicht op koffiepost Heerlijk Houtdijk. Na de koffiepost vervolgen we de 20 km-route waar we toestemming hebben gekregen om een doorsteek te maken over het weiland, betonpad en erf van een melkveebedrijf. Voorzichtig de weg overstekend komen we weer uit op de Mijzijde en wandelen we verderop het Brediuspark in. Het Brediuspark is een klein paradijs in de stad met monumentaal groen, fruitboomgaarden, natuur en historische gebouwen. Verderop bevindt zich de fruitpost en horecarust Parkcafé Bredius in het gerestaureerde Hofstede Batestein. Neem gerust de tijd om gezellig binnen een drankje te bestellen voor de laatste 4 kilometer.

Na de fruitpost wandelen we het Bredius­park uit en maken een leuke slinger langs een plas, langs de Singel en door het West­dam­park. In het West­dam­park ligt een kleine Joodse begraaf­plaats en aan de rand staat een monu­men­tale water­toren. Kerk_Woerden Kerk in Woerden. Via de Jan de Bakker­straat wandelen we het histo­rische centrum van Woerden binnen en komen we langs Stads­museum Woerden op de Kerk­plein wat het voor­malig stad­huis is.
Woerden is ontstaan op een hoge plaats langs de Rijn. Het centrum van Woerden is herkenbaar als een duide­lijke verhoging in het land­schap.

Via het Kerk­plein wandelen we een leuke slinger door het centrum via Molen De Wind­hond wat op één van de laatste stukjes stads­wal staat. Daarna komen we uit in de Rijn­straat, waar vroeger de Oude Rijn stroomde, langs de katholieke Heilige-Bonaventurakerk en daarna langs het Kasteel van Woerden. Het laatste stukje wandelen we een mooi wandelpad langs de Oude Rijn waarna we na een oversteek uitkomen bij de finish. De gehele route is binnen de gemeente­grenzen van Woerden gebleven.

Scheidingslijn
    pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
   

 

Deze pagina is bijgewerkt op 06-03-2023 om 08:39 uur