koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwers zijn
Martie Dolman en Johan Hertgers
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Theater de Speeldoos,
Vliertstraat 6, 5261 EL Vught.

Afstanden tijdens deze tocht:

Circa 20,  30,  en 40 km.

Deze winterwandeling is helaas niet meer mogelijk

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-muntje):

De standaard inschrijf­kosten zijn € 5,50
WS78 leden genieten  € 1,50 korting en betalen € 4,00
KWbN leden genieten € 1,00 korting en betalen € 4,50
WS78 leden, die ook lid zijn van de KWbN, ontvangen beide kortingen (samen € 2,50) en betalen € 3,00
Bij de start worden muntjes verstrekt voor de soep, koffie/thee en het fruit.

Starttijden:

Bij het digitaal inschrijven heeft men de keuze uit een tijdslot van één uur:

Bij ter plaatse inschrijven kunt u naar de start­locatie komen, inschrijven, betalen en starten:

WS78 wil graag dat u zoveel mogelijk per pin/digitaal betaald en niet meer contant.

Reflectiehesje en zaklamp:

Gebruik voor 8.30 uur en na 16.00 uur een reflectie­hesje.
Zorg dat u goed zichtbaar bent in het donker en voorkom zo ongelukken.
Neem ook een zak- of hoofdlamp mee!

Bereikbaar per trein:

Station Vught ligt aan de spoorlijn Utrecht-Boxtel.
Vanaf het station staan er pijlen naar de start (520 m).

Treinreizigers check vooraf uw treinreis.
Check uw reis vooraf via reisplanner of de app.

Parkeren:

Parkeren kan bij Station Vught.

WS78 informatie flyer over Vught:

De info flyer is beschikbaar gesteld.
Klik hier om dit PDF document te kunnen lezen.

WS78 rustposten (gebruik hier de muntjes):

Soeppost 20 km ⇒  10,9 km.
Soeppost 30 km ⇒  10,9 km.
Soeppost 40 km ⇒  10,9 km.
- - - - -
Koffie/theepost 20 km ⇒  10,9 km.
Koffie/theepost 30 km ⇒  17,3 km.
Koffie/theepost 40 km ⇒  29,7 km.
- - - - -
Fruitpost 20 km ⇒  16,3 km.
Fruitpost 30 km ⇒  21,5 km.
Fruitpost 40 km ⇒  34,4 km.

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op 15,6 km
30 km ⇒ op 15,3 km
40 km ⇒ op 20,3 km

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 20,7 km.
30 km ⇒ 27,2 km.
40 km ⇒ 39,6 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
30 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Fotoserie:

Klik hier voor een mooie foto impressie van Ineke Gerritsjans over deze wandeltocht.

Scheidingslijn
Uitkijktoren_Kamp_Vught

Uitkijktoren bij Kamp Vught.

Voor de 4de keer starten we vanuit Vught voor de Loonse en Drunense Duinentocht. De basis van deze tocht is de vorige versie, die in 2017 is gelopen. Maar toch is deze tocht anders!

Na de start in theater De Speeldoos lopen we na ca 2 km al in de bossen van Nationaal Monument Kamp Vught en gaan we langs het voormalige kamp met zijn de wachttorens. Kamp Vught was het enige SS concentratiekamp buiten nazi Duitsland en door het nazi Duitsland geannexeerde gebied. Het kamp is in de zomer van 1942 opgebouwd en in januari 1943 komen de eerste gevangenen aan in een nog niet afgebouwd kamp. Het is er mensonterend. Wist u dat Philips in het kamp gevangenen aan het werk zet voor het solderen van radio's? In juni 1943 vindt het eerste transport plaats: 1300 kinderen van Joodse afkomst tussen 0 en 16 jaar oud worden getransporteerd naar Sobibor en daar vermoord. Vanaf juni 1944 worden gevangenen zonder proces geëxecuteerd op fusilladeplaats net buiten het kamp. Aan het einde van deze wandeling lopen we langs deze fusilladeplaats.

Zwijnsbergen

Landgoed en kasteel Zwijnsbergen.

Iets verderop lopen we langs de huidige zwaarbewaakte EBI gevangenis van Vught, waar o.a. Ridouan Taghi vastgehouden wordt. Genoeg geweld, we gaan de vredige natuur in. We lopen via het enorm grote golfterrein van Cromvoirt en langs de Zandleij naar de Soeppost, waar we na bijna 11 km arriveren. Na de soep gaat de tocht voor de 30 km en 40 km verder naar Zwijnsbergen; een particulier terrein. We lopen door een prachtig gebied met mooie paadjes en bossen dat onze route verbindt met de bossen om hotel Guldenberg. Dit is de horecarust voor de 30km; de 40km gaat hierna de Loonse en Drunense Duinen in. We lopen eerst nog over graspaden en door prachtige weilanden waar runderen grazen, alvorens we het echte zand bereiken.

De Loonse en Drunense Duinen is ontstaan in de laatste IJstijd toen de poolwinden zand vanuit het noorden naar Brabant bliezen. Vroeger was dit een oerbos, maar de mens kapte de bomen om ze te gebruiken als brandstof, waarna de kale vlakte zich vulde met heide. Daar lieten de boeren hun vee op grazen en ook met plaggen putten de boeren de bodem uit. Hierdoor kreeg zand vrij spel en zo ontstond één van de grootste stuifzandgebieden van West Europa. Natuurmonumenten heeft deze 'Brabantse Sahara' al meer dan 100 jaar in bezit. In het 270 ha stuifzandgebied verandert het landschap continu en het verschil in dag- en nachttemperatuur kan oplopen tot wel 50° C! En dat zorgt op haar beurt weer voor een unieke flora en fauna, want sommige dieren en planten hebben zich volledig aangepast aan deze wisselende temperaturen.

Na voorzichtig kennis te hebben gemaakt met het zand, kunnen we bijtanken bij de horecarust De Rustende Jager. En dat moeten we ook wel doen, want hierna staat nog veel meer zand op het programma, waarvan een strook van ruim 600 meter het zwaarst is: ploegen door mul zand en ook nog omhoog. Maar éénmaal boven hebben we een prachtig uitzicht over de vlakte als we ons omdraaien.

Daarna lopen we door het gehucht Giersbergen met in totaal 28 inwoners. Dit gehucht stamt uit 1244 en is ontstaan toen 150 ha grond in opdracht van Hendrik II is overgedragen aan de abdij Ter Kameren. Giersbergen is bekend van restaurant de Drie Linden, maar daar lopen we deze keer voorbij.

De_IJzeren_Man

De IJzeren Man.

Na Giersbergen zijn het vrij rechte zandpaden en wegen die ons weer terug leiden naar de koffiepost in Helvoirt. Na de koffie lopen we langs de boorden van de IJzeren Man. Rond 1890 werd hier zand gewonnen voor de wijk Het Zand in Den Bosch, maar daarvoor in 1868 ook al voor de aanleg van de Culemborgse spoorbrug. In eerste instantie was het afgraven handwerk en als u ziet hoe groot de plas is, dan is dat monnikenwerk geweest. Gelukkig stond ook toen de tijd niet stil en werd een stoombaggermolen uitgevonden: de IJzeren Man. De arbeiders gingen in staking, omdat ze dachten dat hun werk op zat, maar niets was minder waar.

Het laatste deel van de wandeling loopt langs de al aangekondigde Fusilladeplaats. Loop deze op om zo onder de indruk te raken van wat zich hier heeft afgespeeld. Na de Fusilladeplaats komen we in de buitenwijken van Vught, waarna we redelijk snel terug zijn bij Theater De Speeldoos.

Scheidingslijn

 

Deze pagina is bijgewerkt op 08-12-2023 om 07:22 uur