koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwer zijn
Bennie Feije en Els Vermeulen - Evers
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

De Triangel, Sporthoreca Caupona,
Griftdijk Noord 9b, 6663 AA Nijmegen-Lent.

Parkeren:

Belangrijk! Bij de startlocatie en in de nabije omgeving zijn geen parkeermogelijkheden!
Een goed alternatief is, dat de auto geparkeerd wordt bij de P&R in Elst. Adres: Energieweg 12, 6662NS Elst.
Die P&R is gratis voor NS reizigers; dan kunnen de wandelaars met de trein vanaf Elst reizen naar Nijmegen-Lent. Die trein gaat om het kwartier; reistijd: 5 minuten. Kosten enkele reis 2e klas: € 2,50 (40% korting € 1,50).

Het parkeren kan ook bij de P&R Nijmegen Noord. Vandaar uit kan men met de bus richting Lent en dan uitstappen voor hotel Van der Valk richting de star­tlocatie.

Afstanden tijdens deze tocht:

Circa 20 en 40 km.

WS78 en Corona:

Er kan zonder corona­bewijs meegewandeld worden.
Klik hier voor de pagina met de Corona maat­regelen en aan­passingen bij WS78.

Inschrijven:

Deelnemen kan op 2 manieren:

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-muntjes):

€ 7,50 of € 6,50 (KWBN pas) of € 5,00 (WS78 lid)
(inclusief een consumptie op de startlocatie, voor de start of na afloop van de tocht).

Starttijden:

De startlocatie -en daarmee het start­bureau voor aanmelden cq inschrijven- gaat pas vanaf 8.00 uur open. Bent u eerder, dan dient u buiten te wachten.

Bij het digitaal inschrijven heeft men de keuze uit een tijdslot van een half uur:

Bij ter plaatse inschrijven kunt u naar de start­locatie komen, inschrijven, betalen en starten:

WS78 wil dat u zoveel mogelijk per pin/digitaal betaald en niet meer contant.

Reflectiehesje en zaklamp:

Gebruik voor 8.30 uur en na 16.00 uur een reflectie­hesje.
Zorg dat u goed zichtbaar bent in het donker en voorkom zo ongelukken.
Neem ook een zak- of hoofdlamp mee!

Bereikbaar per trein:

NS station Nijmegen-Lent uitgang trap af en RA,
daarna pijlen naar de start.

WS78 informatie flyer over Nijmegen:

De info flyer is beschikbaar gesteld.
Klik hier om dit PDF document te kunnen lezen.

WS78 rustposten (gebruik hier de muntjes):

Soeppost 20 km ⇒  8,9 km.
Soeppost 40 km ⇒  8,9 km.
Koffie/theepost 20 km ⇒    8,9 km.
Koffie/theepost 40 km ⇒  32,1 km.
Fruitpost 20 km ⇒  15,7 km.
Fruitpost 40 km ⇒  36,8 km.

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op 12,9 km
40 km ⇒ op 23,1 km

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 19,7 km.
40 km ⇒ 40,7 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Scheidingslijn

Nijmegen is van oudsher de laatste oversteekplaats voor het noord-zuidverkeer over de Waal. De Waal was namelijk tot voor de aanleg van de kribben een serie ondiepe meanderende geulen. In Lent zijn diverse graven gevonden uit de bronstijd maar ook uit de eerdere periodes zoals de Grote Boel en rond het Zwarte Gat. Rond het dorpsplein zijn resten van een Romeinse straat gevonden. De romeinen vonden de Lentse stranden prettig vanwege de vele halfedelstenen die men er vond, vooral jaspis.

In de Middeleeuwen stond bij Lent het Kasteel Lent en was de omgeving vooral de groentetuin voor Nijmegenaren. Later werd Lent de aanlegplaats van de veerpont naar Nijmegen zodat de reizende personen gemakkelijker naar Arnhem en van daaruit verder konden.

In Lent werd in 1610 de Grift aangelegd, een trekvaart tussen Lent en Elden. De uitgegraven grond werd gebruikt voor de Griftdijk, een weg door de Betuwse klei naar Elst en Elden die werd bezand en later bestraat, waardoor in de 18e eeuw de trekvaart overbodig werd. Vervolgens maakte Lent tot 1998 deel uit van de toenmalige gemeente Elst. De vele land- en glastuinbouwbedrijven die Lent herbergde worden bedreigd sinds Lent onder de gemeente Nijmegen valt, want veel kassen hebben plaats moeten maken voor woningbouw. Groente werd altijd vervoerd naar de stedelingen in Nijmegen, en sinds kort is een exemplaar van de Lentse kar voor groentevervoer te vinden in "Warmoes", de historische tuinderij te Lent. Hier ligt overigens ook een bijzonder graf uit de Bronstijd ter bezichtiging.

Bemmelse_Waard

Bemmelse Waard.

De Bemmelse Waard, die een aantal jaren geleden is verruimt, om de risico's voor overstroming bij hoge waterstanden op de rivier voor omwonenden te verminderen. Nu werken K3Delta, Staatsbosbeheer, Lingewaard Natuurlijk, Doornik Natuurakkers en Stichting Natura Saned samen aan natuurontwikkeling in de Bemmelse Waard. De winning van de grondstoffen zand, grind en klei is de drager van deze ontwikkeling, en hierdoor ontstaan waterplassen. Het zand en grind wordt veredeld (gesorteerd) in de installatie op het fabrieksterrein en vervolgens vervoerd naar de klanten. Het water dat in het gebied ontstaat hebben ze afgewerkt met natuurvriendelijke oevers.

Tegelijk werkten ze samen met overheden en natuurorganisaties om de hele Bemmelse Waard natuurlijk te ontwikkelen. De natuurontwikkeling richt zich op weidevogels en dynamische natuur. In de Ambtswaard, het westelijke deel van de Bemmelse Waard, ontstaat een meer traditioneel beheerd grasland waar hopelijk weer vele kieviten en grutto's zich thuis gaan voelen. Ook kunnen wij tijdens deze tocht sporen van bevers spotten.

Waterplassen en ooibossen worden met elkaar verbonden, er komen nieuwe struinpaden, een ruiterroute onderlangs de dijk en diverse rust- en uitzichtpunten.

Oeverzwaluwen

Aarden wal met nesten van oeverzwaluwen.

Tijdens de struinroute maken wij kennis met kunst langs de Waal en zien wij een aarden wal waar oeverzwaluwen hun nesten bouwen.

Kunstwerk "Het Dijkwijf" zit op een terp op de hoog­water­vlucht­plaats en is vanaf het water en het land op grote afstand te zien, zoals een goed baken betaamt. Vanuit alle gezichts­punten is 'Een Dijk van een Wijf' herkenbaar als vrouw. Zij kijkt uit over het landschap richting rivier, stroom­opwaarts. Wat de kunstenaars inspireerde was de omgeving. Zij zijn in het gebied rond gaan struinen, hebben over de rivier uitgekeken, maar ook naar de verhalen geluisterd Dijkwijf Kunstwerk Het Dijkwijf. o.a. van de schippers en samen nagedacht over wat voor ons een baken op deze plek zou kunnen zijn. Het ontwerp voor het baken hebben ze ook ter plekke gemaakt in de (kunst)loods en daar kwamen de associaties als vanzelf.

De rivier is sterk, geeft en neemt, stroomt zijn eigen stroom met alle gevolgen van dien, is vruchtbaar, is soms je vijand, is oer, is het domein van de schipper. De rivier heeft vrouwelijke rondingen, doet mensen op de vlucht slaan, is grillig, verzamelt verhalen en laat ze achter. Het water van de rivier, bron van alle legen. Een vrouw! Een vrouw als baken, symbool voor veiligheid en geborgenheid. Het baken, hoog boven het water, 'wonend' op een dijk, rotsvast en gefundeerd, dat is een oervrouw, een oerwijf, een DIJK van een WIJF.

Strand

Strand.

De Klompenwaard, gelegen op het splitsings­punt van Rijn en Waal maakt deel uit van de Gelderse Poort en is eigendom van Staats­bosbeheer. Tijdens een wandeling naar het splitsings­punt, over de rivier­stranden of langs de neven­geul, zie je honderden verschillende soorten planten en zie je mogelijk een bever of een ijsvogel.

In de strategisch belangrijke Klompenwaard ligt ook Fort Pannerden. Het is een voormalig 19e-eeuws fort ten zuidoosten van Doornenburg in de gemeente Lingewaard. Dit fort maakt sinds 2005 uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf het dak is het uitzicht over De Gelderse Poort magistraal en kun je ook Kasteel Doornenburg zien dat vlakbij ligt.

Kasteel_Doornenburg

Kasteel Doornenburg.

Kasteel Doornenburg, een Nederlands kasteel uit de 14e eeuw, gelegen in het oosten van de Betuwe in het dorp Doornenburg. Het bestaat uit een voor- en een hoofdburcht, die zijn verbonden door een smalle houten brug. Het is een van de grootste en best bewaarde kastelen in Nederland. Op de plaats van het kasteel bevond zich in de 9e eeuw al een versterkt huis, bekend onder de naam Villa Dorenburc. Hieruit is in de 13e eeuw een bescheiden kasteel ontstaan. De huidige hoofdburcht werd in de 14e eeuw gebouwd en in de 15e eeuw voltooid. In de 15e eeuw werd de voorburcht gebouwd. De voorburcht bevat woonvertrekken, een kapel en een boerderij. Dit laatste is uniek voor een Nederlands kasteel. Het bleef tot in de 19e eeuw bewoond maar raakte in verval. Van 1947 tot 1968 is het kasteel weer geheel opgebouwd. In 1968 werd onder ander op dit kasteel de televisieserie Floris opgenomen.

Park Lingezegen, een landschapspark in aanleg tussen Arnhem en Nijmegen met een totale oppervlakte van 1700 hectare, waarin plaats is voor landbouw, recreatie en nieuwe natuur. Het gebied bestaat uit zes deelgebieden, die elk een eigen accent hebben. Deze gebieden zijn: De Park (stadspark), Het Waterrijk (water), Het Landbouwland (landbouw), De Buitens (cultuur- en natuurlandschap), De Woerdt (overgang stad naar platteland) en het Vierdaagsebos (bos van 2,5 hectare). Door het park loopt de rivier de Linge.

Scheidingslijn

 

pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 01-11-2021 om 08:49 uur