koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwer zijn
Ingrid Jansen en Hans Dijkgraaf
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Brasserie restaurant Korderijnk sinds 1916,
Stationsstraat 31,7391 EH Twello.

De eigenaar van de start­locatie in Twello geeft aan dat alleen toegang wordt verleend ingeval een geldig Corona­toegangs­bewijs kan worden getoond. Heeft u dat niet; dan kunt u deze keer niet mee­wandelen.

Afstanden tijdens deze tocht:

Circa 20 en 40 km.

WS78 en Corona:

Klik hier voor de pagina met de Corona maat­regelen en aan­passingen bij WS78.

Inschrijven:

Deelnemen kan op 2 manieren:

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-bon):

€ 7,50 of € 6,50 (KWBN pas) of € 5,00 (WS78 lid)
(inclusief een consumptie op de startlocatie, voor de start of na afloop van de tocht).

Starttijden:

De startlocatie -en daarmee het start­bureau voor aanmelden cq inschrijven- gaat pas vanaf 8.00 uur open. Bent u eerder, dan dient u buiten te wachten.

Bij het digitaal inschrijven heeft men de keuze uit een tijdslot van een half uur:

Bij ter plaatse inschrijven kunt u naar de start­locatie komen, inschrijven, betalen en starten:

WS78 wil dat u zoveel mogelijk per pin/digitaal betaald en niet meer contant.

Reflectiehesje en zaklamp:

Gebruik voor 8.30 uur en na 16.00 uur een reflectie­hesje.
Zorg dat u goed zichtbaar bent in het donker en voorkom zo ongelukken.
Neem ook een zak- of hoofdlamp mee!

Bereikbaar per trein:

Station Twello is gelegen aan het spoor tussen Apeldoorn en Deventer.
De startlocatie ligt vlakbij het station van Twello.
Vanaf het station staan er pijlen naar de start.

Parkeren:

Verscheidene parkeerplaatsen in het centrum en ook een parkeergarage, anders bij het station.

WS78 informatie flyer over Twello:

De info flyer is beschikbaar gesteld.
Klik hier om dit PDF document te kunnen lezen.

WS78 rustposten (gebruik hier de bonnen):

Soeppost 20 km ⇒  7,0 km.
Soeppost 40 km ⇒  7,0 km.
Koffie/theepost 20 km ⇒    7,0 km.
Koffie/theepost 40 km ⇒  28,1 km.
Fruitpost 20 km ⇒  15,3 km.
Fruitpost 40 km ⇒  36,3 km.

Horeca rustposten:

40 km ⇒ op 20,4 km
De eigenaar van de horecarust van de 40 km heeft aangegeven dat meegenomen brood e.d. alleen genuttigd mag worden als een consumptie wordt genomen.

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Werkelijke afstanden:

20 km  20 km.
40 km  41 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Scheidingslijn

De route van vandaag start in Twello. Twello is een dorp dat onderdeel is van de gemeente Voorst en heeft 15938 inwoners. Een groot gedeelte van de gemeente grenst aan de IJssel en heeft daarom veel dijken.

De_IJssel

De route gaat langs de IJssel.

Route

Verkennen van de route.

Vandaag krijgen we dan ook de IJssel te zien. De naam Twello komt van twee en Loo: tussen twee bossen. Het dorp is gelegen in een landelijke omgeving tussen de steden Deventer en Apeldoorn. Twello dateert uit de 13e eeuw en lag op de belangrijke handelsroute tussen Holland en Westfalen. Rijke Deventernaren en later ook mensen die terugkwamen uit IndiŰ bouwden er landhuizen. In de negentiende eeuw kwam de spoorverbinding.

Er ontstond een omvangrijke vleesindustrie. Tot voor kort (2002) waren er diverse slachterijen in het dorp onder andere op plaats waar nu het treinstation is. Aan de vleesindustrie herinneren alleen nog de bronzen biggetjes op het Dorpsplein.

We verlaten Twello via de paadjes achter het gemeentehuis. We lopen over het terrein van landgoed Hackfort Veenhuis.

De Utrechtse Sint-Pietersproosdijk vermeldt in een rekening van 1298 een 'domus', een huis met de naam 'Veenhuis'. Het wordt een aantal keren verbouwd maar door de huidige bewoners weer in ere hersteld.

Hierna volgen we een poosje de beek De Fliert en komen we kort daarna op het landgoed de Lathmer.

Dit terrein wordt tegenwoordig gebruikt door zorginstelling Zozijn.

We lopen ook langs de Lathmer

De Lathmer is een landhuis, landgoed en voormalig kasteel. Nadat het kasteel in 1911 verwoest werd door een brand, wordt het monumentale huis weer volledig nieuw opgebouwd. De oudste vermelding stamt uit 1273 als Latmere.

Hierna lopen we naar Wilp waar we een heerlijk soepje kunnen krijgen in het dorpshuis de Pompe.

Wilp is waarschijnlijk een van de oudste dorpen van Nederland. Een eerste christelijke kapel werd omstreeks 765 gesticht in het kader van de bekering van de bewoners door missionaris Lebu´nus.

Ruine_Nijenbeek

Ru´ne van de Nijenbeek.

Na de rust gaan de 20 en 40 naar de IJssel. De 20 gaat aan het einde van de weg naar links en de 40 km gaat naar naar kasteel Nijenbeek.

Kasteel Nijenbeek dateert uit de 13e eeuw en is gelegen aan de oude bedding van de IJssel. Het kasteel was gesticht om het scheepvaartverkeer op de rivier te controleren. Over het kasteel gaat de legende de ronde van "de dikke hertog". In 1364 werd Hertog Reinoud van Gelre door zijn broer Eduard, ook Hertog van Gelre, gevangen gehouden op kasteel De Nijenbeek. Volgens de legende kreeg Hertog Reinoud tijdens zijn gevangenschap zo goed te eten, dat hij na verloop van tijd niet meer door de deuren van De Nijenbeek paste en de deursponningen zelfs verwijderd moesten worden om de dikke hertog uit zijn benarde positie te kunnen bevrijden in 1371, toen zijn broer Eduard was overleden. Hij werd in ere hersteld en werd weer hertog van Gelre. Helaas overleed hij 3 jaar later.

We lopen vanaf Nijenbeek door naar Voorst en we gaan gedeeltelijk langs de IJssel en pakken nog een stukje kerkepad mee voordat we ons begeven naar het Pannenkoekenhuis waar we de horecarust hebben. De 40 km-route gaat na een welverdiende rust richting Landgoed de Poll.

Huis de Poll of Huis te Gietelo is een landhuis, landgoed en voormalige havezate in de gemeente Voorst, gelegen ten oosten van het dorp Bussloo.

Hier gaan we over de Bomendijk.

Toen de hoofdstroom van de IJssel werd verlegd naar de huidige bedding met een nieuwe dijk erlangs (de huidige zomerdijk) kwam de Bomendijk diep landinwaarts te liggen en kreeg zo zijn huidige functie van bandijk of winterdijk. Daarom zijn de uiterwaarden hier zo breed. De dijk slingert zich voort, hoog boven zijn omgeving. Aan de voet liggen moerasjes en wielen of kolken. Ze zijn ontstaan bij dijkdoorbraken in een ver verleden.

Bolwerksmolen

Bolwerksmolen.

We komen nu weer terug bij dorpshuis de Pompe waar we een heerlijk bekertje koffie of thee krijgen. Daarna gaan we naar de IJssel en dit keer de andere kant op. We gaan langs de Bolwerksmolen.

De Bolwerksmolen is een zaagmolen in Deventer op de westelijke oever van de IJssel vlak bij de Wilhelminabrug. De molen is een rijksmonument sinds 1968.

Dan lopen we richting de Worp. Het Worpplantsoen is vanuit Deventer met het pontje bereikbaar.

Het is het oudste stadswandelpark van Nederland. In de winter overstroomt het soms door de hoge waterstand van de IJssel.

We gaan nu door het boerenlandschap naar de fruitpost bij fruitkwekerij Klomp en lopen daarna door landgoed Bruggenbosch naar de finish bij restaurant Korderijnk.

Scheidingslijn

 

pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 15-10-2021 om 13:36 uur