koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwers zijn
Gijs van Swieten en Henk Vink
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

De Stapelbakker, Oude Waag 21, 4153 RC,
Beesd. (Gelderland)

Afstand(en):

Circa 20 km en 40 km.

Starttijd:

20 km ⇒ 9:00 tot 10:00 uur.
40 km ⇒ 9:00 uur.

Bereikbaar per trein:

Station Beesd (spoorlijn tussen Dordrecht en Geldermalsen). De startlocatie ligt op ca. 780 m afstand van het station. Vanaf het station is de route gepijld naar de start.

Bereikbaar per auto:

A15 (Rotterdam - Tiel): neem afslag 14 richting Beesd, houdt de borden Beesd aan en volg daarna de borden van WS78.
A2 (Utrecht - Den Bosch): neem afslag 14 richting Beesd, houdt de borden Beesd aan en volg daarna de borden van WS78.

Parkeren:

Bij de startlocatie.

Inschrijf­kosten: (incl. soep-koffie-fruit-bon)

€ 5,50 of € 4,50 (KWBN pas) of € 3,00 (WS78 lid).
Inschrijven kan vanaf 8:00 uur op de startlocatie.

In verband met het gebruik van een pontje over de Linge is het inschrijfgeld verhoogd met € 0,50

WS78 rustposten: (gebruik hier de bonnen)

Soeppost: 20 km ⇒ 10,1 km
Soeppost: 40 km ⇒ 10,1 km
Koffie/theepost: 20 km  ⇒ 10,1 km
Koffie/theepost: 40 km  ⇒ 30,5 km
Fruitpost: 20 km  ⇒ 17,0 km
Fruitpost: 40 km  ⇒ 37,3 km

Horeca rustposten:

20 km ⇒ diversen op ca 11 km
40 km ⇒ op 20,0 km

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 20,7 km.
40 km ⇒ 41,0 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Fotoserie:

Klik hier voor een mooie foto impressie van Ineke Gerritsjans over de 20 km route.
En klik hier voor de fotoserie van de lus voor de 40 km.

Info flyer wandeltocht Beesd:

Klik hier voor meer informatie over de wandeltocht.

Scheidingslijn
Boomgaard

Boomgaard op MariŽnwaerdt.

Het verhaal gaat dat de spoorwegen een verbinding wilden hebben van Dordrecht naar Geldermalsen. Dit was alleen mogelijk als de spoorlijn over het landgoed MariŽnwaerdt mocht lopen. Men kreeg toestemming van de toenmalige baron Van Verschuer met de garantie dat station Beesd er moest komen en blijven bestaan, anders mocht de spoorlijn niet over het landgoed lopen. En zo geschiedde.

We wandelen over Landgoed Heerlijkheid MariŽnwaerdt.

De geschiedenis van Landgoed Heerlijkheid MariŽnwaerdt gaat terug tot 1129 met de stichting van een Norbertijner abdij. De hoofdgebouwen van deze abdij wareen te vinden aan 't Klooster, op de plaats waar nu het Huis MariŽnwaerdt staat. De Abdij bevond zich destijds midden in de gevarenzone, precies op de grens van vier provincies. Er werd veel gevochten en geplunderd en het klooster werd dan ook meerdere malen verwoest maar ook weer opgebouwd. In 1567 maakten de bendes van Brederode hier definitief een einde aan.

We vervolgen onze route langs de langste rivier van Nederland: de Linge. De wandeltocht gaat door boomgaarden en langs landerijen. Zo komen we ook door het dorp Tricht dat in 1967 werd getroffen door een verschrikkelijke windhoos. Dit vond plaats op een zondag in deze christelijke gemeente. Het was die dag drukkend heet met 35 graden een 5 mensen verloren het leven. De windhoos trok ook langs Deil en de slurf van de windhoos beschadigde ook daar vele huizen.

Buren

We lopen door Geldermalsen waar de grootste fruitveiling van het land staat. In deze plaats is ook de start van de bij velen van u bekende Rode Kruis Bloesemtocht. We gaan naar de andere zijde van de Linge en krijgen de Soeppost vlak na Geldermalsen.
De 20 km wandelaars gaan daarna terug en de 40 km-lopers lopen nog een lusje van 20 km en volgen de Linge verder naar het dorp Erichem en gaan via Kapel-Avezaath, waar de grote rust voor de 40 km is gelegen, naar het oranjestadje Buren.

Poort_Buren

Poort in Buren.

De vestingwerken van Buren zijn nog grotendeels intact. Er zijn nog wallen, muren en ťťn stadspoort: de Culemborgse- of Huizenpoort.
Buren verkreeg in 1395 stadsrechten en mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Buren, Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. De korenmolen op de wallen draagt dan ook de toepasselijke naam De Prins van Oranje. In Buren stond ťťn van de grootste kastelen van Nederland het huis Buren.
De Oranjes gebruiken soms de schuilnaam Van Buren als ze incognito willen zijn. De laatstelijk gebeurde dat bij de Elfstedentocht van 1986, waaraan Willem-Alexander meedeed onder de naam W.A. van Buren.

We verlaten Buren en volgen de Korne richting Geldermalsen, maar gaan eerst door een mooi natuurgebiedje. Nog voordat wij in Geldermalsen zijn beland krijgen we onze koffiepost in Buurmalsen. We vervolgen onze route door Geldermalsen en gaan met de 20 km-lopers verder. We slingeren langs de Linge en hebben op de dijk in Deil een fruitpost in dee mooiee molen De Vlinder. Daar pakken we de Linge weer op en gaan richting Enspijk om daar het voetveer (Marietje) te nemen om zo weer terug te keren op het landgoed van MariŽnwaerdt, waar u zich even in een ander wereld waant. Veel wandelplezier.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 06-04-2021 om 10:10 uur