koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Alex Wijsman
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Avv Zeeburgia, Kruislaan 244, 1098 SM,
Amsterdam. (Noord Holland)
Alleen bereikbaar met openbaar vervoer

Afstand(en):

Circa 20 km en 40 km.

Starttijd:

20 km ⇒ 9:00 tot 10:00 uur.
40 km ⇒ 9:00 uur.

Bereikbaar per trein:

NS station Amsterdam Science Park, daarna gepijld naar de start, loopafstand 100 m

Bereikbaar per auto:

Reist u met de auto, dan kunt u kostenloos parkeren bij P+R in Weesp.

Parkeren:

Reist u met de auto, dan kunt u kostenloos parkeren bij P+R in Weesp. Er zijn daar 230 parkeerplaatsen beschikbaar.
Vanuit Weesp vertrekt er ieder kwartier een trein naar Amsterdam Science Park, waar het startbureau is gelegen. (100 m)

Vertrek- en aankomsttijden trein: Weesp - Amsterdam Science Park.
07:34 - 07:41
07:51 - 07:58
08:04 - 08:11
08:21 - 08:28

Er is ook een mogelijkheid om uw auto te parkeren bij het de Universiteit (Science Park).
Het parkeergeld bedraagt € 1,50 per uur.
De loopafstand van de parkeerplaats naar het startbureau is 540 meter.
De tarieven zijn gebaseerd op de huidige situatie. Mocht een gemeente de tarieven wijzigen dan zijn wij daar niet verantwoordelijk voor.

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-bon):

€ 5,50 of € 4,50 (KWBN pas) of € 3,00 (WS78 lid).
Inschrijven kan vanaf 8:00 uur op de startlocatie.

WS78 rustposten (gebruik hier de bonnen):

Soeppost op 9,940 km (20 en 40 km)
Koffie/theepost op 29,975 km (40 km)
Fruitpost op 14,360 km (20 km) of 35,890 km

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op 9,600 km
40 km ⇒ op 22,350 km

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 20,045 km.
40 km ⇒ 41,575 km.

Fotoserie:

Klik hier voor een mooie foto impressie van Ineke Gerritsjans over deze wandeltocht.

Info flyer wandeltocht Amsterdam:

Klik hier voor meer informatie over de wandeltocht.

Scheidingslijn

Vanuit het prachtige clubgebouw van v.v. Zeeburgia bereiken we al snel een woonwijk met mooie huizen en verschillende waterlopen. Hier stond vroeger stadion De Meer waar de Godenzonen van AJAX in het begin van de zeventiger jaren grote successen beleefden. Over de 'grachten' zijn bruggen aangelegd, die ieder de naam van een toenmalige stervoetballer draagt.

Woning Johan Kruif

Woning Johan Kruif

Ook wandelen we langs een ronde steen die de middenstip van het voetbalveld symboliseert. Rood-witte panelen die naar bepaalde supportersvakken verwezen hangen nu aan gevels van flatgebouwen. Nadat we de Middenweg overgestoken zijn, wandelen we door Betondorp en langs het geboortehuis van Johan Cruijff in de Tuinbouwstraat 67. Daarna wandelen we over rustige paden in de richting van het Amstelstation om bij de rivier de Amstel te arriveren.

De Amstel is de moeder van Amsterdam. De rivier droeg de kiem van de stad, en was de naamgever, de kern van de vroegste nederzetting. En tegelijk was het diezelfde stad die de Amstel van zijn karakter beroofde, die zijn rustige stroom stuitte en zijn monding verstopte in een labyrint van grachten, zoals Geert Mak dit zo mooi omschreef. Nu volgen wij die rivier tot in het centrum van de stad. Geef uw ogen de kost en ontdek het voormalige Raadhuis van Nieuwer-Amstel met zijn imposante torentje dat later het Stadsarchief van Amsterdam werd en thans een luxe 5-sterrenhotel is, het kolossale gebouw van het Amstel-Hotel, de Magere Brug en de majestueuze oude gebouwen die vroeger bewoond werden door burgemeesters, kooplieden en patriciërs van de 17e en 18e eeuw.

In de Staalstraat vinden we de Staalhal. Hier werd de kwaliteit van de stalen door leden van het lakengilde gecontroleerd. Rembrandt heeft in 1662 de Staalmeesters op het doek zo prachtig vereeuwigd. Daarna bereiken we de Kloveniersburgwal. Hier stond eens de middeleeuwse stadsmuur van de stad, die in rumoerige tijden de bevolking moest beveiligen. De uitbreidingen van 1585 en 1593 maakte nieuwe vestingwerken noodzakelijk en de oude muur werd overbodig en afgebroken.

Voorburg-1

Bank van Lening

Via de Oudemanhuispoort en de Oudezijds Achterburgwal hebben we bij de Oudezijds Voorburgwal een prachtige blik op het oude gebouw van de Stadsbank van Lening. Hier treffen we twee sluitstenen aan, eentje uit 1550 en de ander uit 1616. Om de hoek in de Lombardsteeg zien we een oud poortje. Bekijk eens het reliëf boven de deur. Joost v.d. Vondel heeft tijdens zijn laatste, moeilijke financiële levensjaren hier nog een gecreëerd baantje als schrijver gehad. Op de Dam, de plek waar nu het Nationaal Monument staat, bevond zich vroeger de dam in de rivier.

Aan de oostkant hiervan was de Oude zijde ofwel de Kerkzijde en aan de westkant de Nieuwe zijde oftewel Windmolenzijde. Vervolgens kruisen we de grachtengordel met achtereenvolgens Het Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht om in het stadsdeel de Jordaan te arriveren. In deze buurt werden bedrijven met brandgevaarlijke, lucht- en watervervuilende stoffen gevestigd en arme mensen konden daar in relatief goedkope woningen onder zeer slechte omstandigheden wonen. Rond 1900 bedroeg in deze wijk het inwonersaantal 77.000 en vandaag de dag wonen er 14.000 mensen.

De soeppost is ingericht in het gebouw van speeltuinvereniging Noorderspeeltuin. Op de hoek van de Lindengracht en Brouwersgracht splitsen de routes van 20 en 40 km zich. De 20 km-lopers gaan via de Brouwersgracht en Het Singel naar de Cuyperspassage bij het Centraal Station. Bekijk hier het prachtige tegelwerk van de Haringvisserij. Via de Jan Schäferbrug en het Java-eiland met allemaal verschillende bruggetjes bereiken ze de fruitpost op het KNSM-eiland. De 40 km-wandelaars maken een ommetje via de Westelijke Eilanden. Langs de Vijfde Haarlemmerpoort eigenlijk Willemspoort betreden ze het Prinseneiland.

Dit gedeelte van de stad is nog niet ontdekt door de hordes toeristen (laten we dat zo houden) en het geeft een gevoel dat de klok hier meer dan honderd jaar heeft stilgestaan. Wanneer men op de Sloterdijkbrug, een houten dubbele klapbrug, staat, is rechts een valwindas aan de kade waar te nemen. Het is de enige overgebleven valwindas van de tientallen windassen die ooit in de stad hebben gestaan. Met deze windassen werden vaten teer uit schepen getakeld en opgeslagen in de aldaar gevestigde pakhuizen. Ook deze branche was brandgevaarlijk en verschillende pakhuizen zijn indertijd in rook opgegaan. De teerkokerij was ook geen milieuvriendelijke onderneming. Het woord milieuvriendelijk kende men niet of men deed er niet aan.

Drieharingenbrug

Drieharingenbrug

Over de Drieharingenbrug verlaten we het Prinseneiland en betreden het Realeneiland. Namen als Taanstraat, Zoutkeetsgracht, Zandhoek en Bokkinghangen verwijzen naar het roemruchte verleden. Geef uw ogen goed de kost bij de Zandhoek. Er staan prachtige huizen met allerlei verschillende gevels. Bedenk dat op deze plek aan uw rechterzijde alleen water was. Het brede IJ. Op de wallenkant was de Zandmarkt. De Afsluitdijk was nog niet aangelegd en er was eb en vloed. Bij huisnummer 11 is nog een steen met een gleuf te vinden, waar bij hoog water een plank kon worden aangebracht om water in het pand af te wenden. Aan de achterzijde van het Centraal Station varen we naar de overzijde en wandelen langs het Noord-Hollandskanaal naar het veer bij Landsmeer om bij de rust in Zunderdorp te arriveren. Deze rust is bij v.v. H.B.O.K. dat staat voor Het Begon Op Klompen. Via Zunderdorp betreden we het enige graspaadje op de route om later in Ransdorp te arriveren. Na een flinke omweg arriveren we bij dorpshuis De Beke en vandaar wandelen we via het Vliegenbos naar de derde voet- en fietsveerverbinding bij de Zamenhofstraat.

Nadat we overgevaren zijn staan we direct bij de fruitpost, waar ook de samenkomst is met de 20 km-wandelaars. Gezamenlijk gaat de route via het Oostelijk Havengebied t.w.: KNSM-eiland, Sporenburg, Borneo-eiland naar het Cruquius-eiland. Op de Python, een brug die de verbinding maakt tussen Sporenburg en het Borneo-eiland, hebben we een prachtig uitzicht op het IJ en het eiland Zeeburg. De laatste kilometers gaan via het Flevopark en het Science Park om terug te keren naar het finishbureau bij v.v. Zeeburgia.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 24-02-2020 om 09:46 uur