koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwer is
Auke Jansma
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

HRC Boerhaave, Herenstraat 57, 2215 KE
Voorhout. (Zuid Holland)

Afstand(en) tijdens deze tocht:

Circa 20 km en 40 km.

Starttijd:

20 km ⇒ 9:00 tot 10:00 uur.
40 km ⇒ 9:00 uur.

Bereikbaar per trein:

Station Voorhout ligt aan de spoorlijn tussen Leiden en Haarlem. De startlocatie ligt op ca. 150 meter en is met krijtpijlen aangegeven vanaf het station.

Bereikbaar per auto:

Voorhout is bereikbaar met de auto vanuit Utrecht: volg de A12, ri Den Haag, de N11/N207 ri Leiden, volg daarna de randweg door Leiden (N206) ri Katwijk en daarna de A44 ri Amsterdam tot afslag 6 Voorhout/Noordwijk.

Parkeren:

Gratis parkeren bij P&R van station Voorhout met adres: De Gaasbak, 2215 Voorhout. Let op: het centrum heeft een 'blauwe zone' van max 1 of 2 uur.

Inschrijf­kosten: (incl. soep-koffie-fruit-bon)

€ 5,50 of € 4,50 (KWBN pas) of € 3,00 (WS78 lid).
Inschrijven kan vanaf 8:00 uur op de startlocatie.

WS78 rustposten: (gebruik hier de bonnen)

Soeppost: 20 km ⇒ 12,78 km
Soeppost: 40 km ⇒ 12,78 km
Koffie/theepost: 20 km  ⇒ 12,78 km
Koffie/theepost: 40 km  ⇒ 32,67 km
Fruitpost: 20 km  ⇒ 17,68 km
Fruitpost: 40 km  ⇒ 37,57 km

Horeca rustposten:

20 km ⇒ 11,30 km
40 km ⇒ 21,29 km

Let op:

   Bij de Horecarust Restaurant Zonneweelde is het niet toegestaan eigen consumpties te nuttigen.

Sluiting:

20 km ⇒ uiterlijk 16:30 uur.
40 km ⇒ uiterlijk 17:30 uur.

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 20,35 km.
40 km ⇒ 40,24 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Fotoserie:

Klik hier voor een mooie foto impressie van Ineke Gerritsjans over deze wandeltocht.

Flyer wandeltocht Voorhout:

Klik hier voor meer informatie over de wandeltocht.

Scheidingslijn

De route van vandaag is gebaseerd op de route van Piet Berg van 7 januari 2017. Door de winterse omstandigheden op de wegen bleef het aantal deelnemers die dag steken op 102. Reden om de route nogmaals aan te bieden. Om dit keer ook een 20 km aan te bieden is de route op een aantal punten aangepast.

Vijvertje

Vanuit de start lopen we eerst langs het Boerhaavehuis uit de 17,sup>e eeuw. Het Boerhaavehuis is steeds bewoond door predikanten van de Protestantse Gemeente Voorhout, in de volksmond Kleine Kerk genoemd. De huidige predikant is de 37e bewoner. Het Boerhaavehuis is vernoemd naar de in de pastorie geboren wetenschapper Herman Boerhaave, directeur van de Hortus Botanicus in Leiden, hoogleraar en later Rector Magnificus van de Universiteit Leiden. De tuin is sinds 1994 ingericht in de stijl van de Hollandse Renaissance.

Na het verlaten van het dorp Voorhout lopen we een aantal kilometers door de Elsgeesterpolder. Deze polder is een open graslandpolder in het overgangsgebied van strandvlakte naar het vroegere mondingsgebied van de Rijn. Via een (niet te vermijden) stuk langs een doorgaande weg, en een WS-waardig grasdijkje, bereiken we het landgoedachtige woonzorgpark 's Heeren Loo. Hiervandaan lopen we dwars door het historische centrum van Noordwijk-Binnen naar de soeppost.

Duinen

Na de soeppost gaan de 40 km lopers richting Noordwijk aan Zee. We passeren onder andere de watertoren en het bekende hotel Huis ter Duin. Op de boulevard lopen we langs een standbeeld van koningin Wilhelmina. Dit standbeeld staat op de plaats waar zij, op 7 april 1940 de in Noordwijk gelegerde troepen inspecteerde.

Kort daarna trekken we de duinen in, meestal over goed begaanbare schelpenpaden, soms over zandpaden. We nemen de gelegenheid om regelmatig te genieten van de verschillende uitzichtmogelijkheden. Net buiten het duingebied kunnen we bekomen van de inspanningen bij de grote rust in restaurant Zonneweelde.

Strandopgang

Na de rust trekken we opnieuw de duinen in. Dit keer komen we door een voor een deel bebost duingebied. We verlaten de kust niet, voordat we een stukje strand hebben verkend.

Nadat we de duinen achter ons hebben gelaten doorkruisen we een gebied, behorende bij Noordwijkerhout, dat we kennen als de geestgronden, afgezande oude duinen, die geschikt bleken voor de bloembollencultuur. Net voor de koffiepost krijgen we al een voorproefje van het landgoed Nieuw Leeuwenhorst.

Nieuw Leeuwenhorst

Na de koffiepost gaat de route een flink stuk door het landgoed Nieuw Leeuwenhorst. Het is een waardevol bosgebied op een oude strandwal. Het bos bestaat enerzijds uit oud, parkachtig aangelegd loofbos, anderzijds uit eikenhakhoutpercelen met aanplant van naaldhout. Daarna lopen we door het aangrenzende landgoed Klein Leeuwenhorst.

Later gaan we over een boerenlandpad, dat is opengesteld bij de totstandkoming van het wandelnetwerk Bollenstreek. Aan het einde van het boerenlandpad is de fruitpost ondergebracht. Daarna volgen we de 360 jaar oude Leidsevaart, die ooit een belangrijke route voor de trekvaart tussen Haarlem en Leiden was.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 11-10-2019 om 10:49 uur