koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwer is
Erik Dikken
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Gemeenschapshuis De Wieken, Esdoornlaan 5, 6584 BD Molenhoek. (Limburg)

Afstand(en):

Circa 20 en 40 km.

Starttijden:

20 km ⇒ 9:00 tot 9:30 uur.
40 km ⇒ 9:00 uur.

Bereikbaar per trein:

Station Mook-Molenhoek ligt aan de spoorlijn Nijmegen Station-Roermond. Vanaf het station is de route naar de start gepijld en ligt op een afstand van ca. 600 m.

Bereikbaar per auto:

A73 (Nijmegen - Venlo), afslag 3 Malden, N271 naar Mook, borden volgen naar station. Adres voor routeplanner: Bovensteweg 105 6585KB Mook

Parkeren:

Bij de startlocatie is geen parkeergelegenheid.
Parkeren kan bij het station "Mook Molenhoek".

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-bon):

€ 5,50 of € 4,50 (KWBN pas) of € 3,00 (WS78 lid).
Inschrijven kan vanaf 8:00 uur op de startlocatie.

WS78 rustposten. (gebruik hier de bonnen):

Soeppost 20 km ⇒ 9,470 km
Soeppost 40 km ⇒ 9,470 km
Koffie/theepost 20 km ⇒ 14,580 km
Koffie/theepost 40 km ⇒ 29,450 km
Fruitpost 20 km ⇒ 15,580 km
Fruitpost 40 km ⇒ 35,550 km

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op 13,050 km
40 km ⇒ op 21,700 km

Sluiting:

20 km ⇒ uiterlijk 16:30 uur.
40 km ⇒ uiterlijk 17:30 uur.

Werkelijke afstanden:

Fotoserie:

Klik hier voor een mooie foto impressie van Ineke Gerritsjans over deze wandeltocht.

Flyer wandeltocht Molenhoek:

Klik hier voor meer informatie over de wandeltocht.

Scheidingslijn
Jachtslot Jachtslot de Mookerheide

Gemeenschapshuis De Wieken ligt in het centrum van het Limburgse dorp Molenhoek en ligt in Limburg. Molenhoek, in het Limburgs Meulenhoek, is een dorp met circa 4000 inwoners ten zuiden van Nijmegen. Bijzonder aan dit dorp is dat de provinciegrens tussen Limburg en Gelderland dwars door het dorp loopt: het ligt grotendeels in de gemeente Mook en Middelaar (Limburg) en gedeeltelijk in de gemeente Heumen (Gelderland).

In 1905 verrees op de hoogste plek van de Mookerheide een jugendstil jachtslot met omliggende sier- en nutstuinen, een parkbos en een uitgestrekt landgoed. Na de oorlog startten de Zusters van Dominicanessen van Bethanië in 1947 er een klooster en opvanghuis voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden.

Heidelandschap Kijkje op de Mookerheide

Toen Natuurmonumenten het landgoed Jachtslot de Mookerheide in 1985 verwierf, was van een landgoed nog nauwelijks sprake. Daar is na jaren van herstel weer verandering in gekomen. Het jachtslot en omgeving zijn een bezoekje meer dan waard! Geniet in de omgeving van het jachtslot van een wandeling langs de statige oprijlaan en over kronkelende bospaadjes. Rond het rijksmonument vind je wintereiken, esdoorns, platanen en beuken. Op sommige plekken staan ze in groepjes van dezelfde soort bij elkaar. Achter het jachtslot liggen de nutstuin en kassen, waar binnenkort weer groente, fruit, kruiden en bloemen zullen gaan groeien.

Het in de stijl van Art Nouveau jachtslot zelf steekt met zijn witte kleur prachtig af tegen de lucht. Wanneer je binnenkomt, straalt de oude allure je tegemoet. Je oog wordt direct naar het grote glas-in-lood raam getrokken bovenaan de imposante trap. Je bent getuige van het jachttafereel van Sint-Hubertus, dat daar bijna tot leven komt.

Bovenste Plasmolen Bovenste Plasmolen

De Bovenste Plasmolen stamt uit 1725 en werd ruim 100 jaar gebruikt voor het maken van papier. In 1846 werd de molen omgebouwd voor het malen en pellen van graan. Bijzonder is dat hij zowel aan de onder- als bovenkant gevoed kan worden met water, wat het een dubbelslagsmolen maakt. Onderlangs gaat dat via het oorspronkelijk beekdal van de Molenbeek en de Molenvijver en bovenlangs gaat dat via een kunstmatig opgelegde beek. Daarnaast kan de Helbeek de molen voorzien van water als er onvoldoende water zou zijn vanuit het Groene water. Midden in de natuur van de Sint-Jansberg vind je deze sprookjesachtige eeuwenoude molen. Stichting Bovenste Plasmolen 1725 onderhoudt en beheert de molen.

Slag om de Mookerheide Slag om de Mookerheide

De Slag op de Mookerheide vond plaats aan het einde van Oranjes derde invasie op 14 april 1574 tussen het Spaanse leger onder Sancho d'Avila en Bernardino de Mendoza enerzijds, en huurtroepen onder Lodewijk en Hendrik van Nassau anderzijds. De veldslag was een Spaanse overwinning en zowel Lodewijk als Hendrik van Nassau sneuvelden.

De slag werd uitgevochten op de heide vlak bij het dorpje Mook aan de Maas. De Mookerheide strekte zich in de 16e eeuw uit over een groter gebied dan heden ten dage; ten zuiden van Nijmegen tot voorbij Mook was er een groot heidegebied dat in zijn geheel Mookerhei werd genoemd. Het leger van Lodewijk bestond uit 5500 man voetvolk en 2600 ruiters (cavalerie). Het Spaanse leger telde 5000 man voetvolk en 800 cavaleristen. Lodewijk en Hendrik wilden met hun troepen via de oostelijke Maasoever in de richting van de Betuwe trekken, waar op dat moment hun broer Willem van Oranje verbleef. De Spanjaarden onderbraken hun beleg van Leiden om de troepen te verhinderen Holland binnen te trekken. Op 13 april 1574 arriveerden de troepen van de Nassaus in Mook. Ze waren er echter niet van op de hoogte dat de Spaanse troepen bij Grave de Maas al met een pontonbrug waren overgestoken.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 18-10-2019 om 10:27 uur