koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcours­bouwer is
Jan de Boer
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Sporthal De Zandzee, Struikheiweg 14,  1406 TK, Bussum. (Noord Holland)

Afstand(en):

Circa 20 km en 40 km.

Starttijd:

20 km ⇒ 9:00 tot 10:00 uur.
40 km ⇒ 9:00 uur.

Bereikbaar per trein:

Bussum ligt aan de spoorlijnen Amersfoort-Amsterdam en Utrecht-Hoofddorp. Vanaf NS station Bussum-Zuid (zijde van het grote parkeerterrein) is de route naar de start gepijld en ligt op een afstand van ca. 600 m.

Bereikbaar per auto:

Vanuit de Amsterdam (A1) / Almere (A6)
Houd bij knooppunt Muiderberg Amersfoort (A1) aan.
Neem afslag 7 Bussum/Naarden
LA Amersfoortsestraatweg
1e afslag RA Ceintuurbaan
LA bij rotonde Bussummergrindweg en
RA 1e afslag Struikheiweg

Vanuit Amersfoort (A1)/Utrecht (A27)/ Flevoland (A27)
Houd bij knooppunt Eemnes Amsterdam (A1)
Neem afslag 7 Bussum/Naarden
1e afslag LA Amersfoortsestraatweg
daarna als bovenstaand

Parkeren:

Bij de start is een groot parkeerterrein aanwezig.

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-bon):

€ 5,50 of € 4,50 (KWBN pas) of € 3,00 (WS78 lid).
Inschrijven kan vanaf 8:00 uur op de startlocatie.

WS78 rustposten (gebruik hier de bonnen):

Soeppost ⇒ 8,425 km
Koffie/theepost ⇒ 30,255 km
Fruitpost ⇒ 10,965 (20 km) en op 32,795 km (40 km)

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op circa 10,965 km
40 km ⇒ op circa 18,965 km

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 18,915 km.
40 km ⇒ 40,745 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

reflectiehesjes:

Reflectiehesje

Vriendelijk, doch dringend verzoek:
Gebruik na 16:00 uur een reflectiehesje.

Fotoserie:

Klik hier voor een mooie foto impressie van Ineke Gerritsjans over deze wandeltocht.

Info flyer wandeltocht Bussum:

Klik hier voor meer informatie over de wandeltocht.

Scheidingslijn
Heide

Bussum is een plaats in het Gooi (NH). In 2016 zijn Bussum, Naarden en Muiden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Gooise Meren, waarvan Bussum de hoofdplaats. De wandeltocht gaat door de bebouwde kom naar het grootste heidegebied van het Gooi. Eerst de Bussumerheide en later overgaand in de Westerheide. Vroeger bestond het Gooi uit onafzienbare heidevelden, onderbroken door 'plukjes' akkerland op de eng rond de dorpen. Veel heide verdween door bebouwing of is versnipperd door (snel)wegen en spoorlijnen. De laatste restjes worden gekoesterd door het Goois Natuurreservaat. Het beheer van begrazing en verschraling moet de heide openhouden.

Daarna lopen wij over het in 2015 geopende ecoduct Laarderhoogt naar Laren. Voordat wij in de bebouwde kom van Laren bij de soeppost komen lopen wij nog door het sinds 2012 voor het publiek opengestelde Landgoed Larenberg. Na het verlaten van het fraaie landgoed kunt u een paar honderd meter verder, halverwege het eerstvolgende fietspad, het landhuis zien liggen. De natuurbrug of ecoduct Laarderhoogt overspant 2 wegen. De natuurbrug is 700 meter lang en er gaan een fietspad en een ruiterpad over deze brug. Door deze verbinding is het noordelijke en zuidelijke deel van het Gooi met elkaar verbonden waardoor mensen en dieren gemakkelijk de weg kunnen oversteken.

Na de rust bij de soeppost in het centrum van Laren gaat de 40 km via de villawijken van Laren en Blaricum over de Tafelbergheide richting Huizen. Op de Tafelbergheide treft men veel leemkuilen aan. Deze zijn het gevolg van activiteiten van vroegere bewoners van het Gooi die van deze plek klei haalden die ze gebruikten om de vloeren en erven van hun boerderijen hard mee te maken. De leemkuilen zijn zeer waardevol vanwege het voor Nederland unieke plantenleven dat men daar kan aantreffen. Tijdens de wandeling ziet u zowel links als rechts een leemkuil, ze zijn gemakkelijk te herkennen omdat deze zijn afgezet met draad. Sinds 1990 laat men op de Tafelbergheide Drentse heideschapen grazen en in 1991 werden daar nog eens runderen aan toegevoegd.

Haven Huizen

Haven Huizen

De 20 km gaat door het centrum van Laren naar de kantine van SV Laren '99, gelegen in de Laarder Eng voor de horeca- en fruitpost. Een jaar geleden was hier de start. Na afwisselende stukken door achtereenvolgens de natuurgebieden Ericaterrein, Limitische Heide en Naarder Eng met heide, bos, zandverstuiving en akkerland komen de 40 km lopers aan bij de Haven van Huizen. Het dorp Huizen is bekend als voormalig vissersdorp, hoewel pas aan het eind van de 17e eeuw de visserij een van de hoofdmiddelen van het bestaan werd. Huizen kreeg in de 14e eeuw zijn naam, omdat het - zoals de overlevering wil - het eerste dorp was in het Gooi dat stenen huizen had.

Na de horecarust bij de haven van Huizen lopen wij langs de oever van het Gooimeer, de voormalige Zuiderzee. Aan de overkant ziet u de bebouwing van Almere. Vervolgens lopen wij weer landinwaarts door de Naarder Eng en de buitenplaats 't Graeveveldt naar de twee kleine heidegebieden: Nieuw Bussummerheide en Vliegheide. Na deze twee heidevelden komen wij in het fraaie bos Bikbergen aan. Daarna steken wij de drukke Crailose weg over en komen aan bij de Blaricummerheide. Op de Blaricummerheide bevindt zich een schaapskooi. Deze heide steken wij dwars over en komen via de villawijken van Laren weer aan bij de koffiepost. Na de koffiepost lopen de 40 km lopers weer samen op met de 20 km-lopers door het centrum van Laren langs de Brink, de Rooms Katholieke Sint-Jansbasiliek, de winkelstraten met de dure modewinkels, langs de enige molen van het Gooi en de Laarder Eng naar SV Laren voor de fruitpost.

Laarder Brink

Laarder Brink

Het dorp Laren is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Een Laar is een open plek in het bos. Van oorsprong is het een brinkdorp. Laren is samen met buurdorp Blaricum een van de rijkste gemeenten van Nederland. Tijdens de wandeling loopt u twee keer langs de Brink. Hoewel de Brink tegenwoordig het centrum van het dorp is, was het vroeger een plek aan de rand van het dorp. Hier lag de Coeswaerde (afgeleid van 'koewade'). Dit was een waterplaats waar koeien en schapen uit kwamen drinken wanneer zij terugkwamen vanaf de heide. Op de plek van de Coeswaerde ligt nu de vijver.

De Larense molen is een korenmolen. Het is een achtkantige binnenkruier. De molen zou in elk geval voor 1932 zijn gebouwd. De bovenas is van gietijzer en dateert uit 1868. Het gebouwtje rechts van de molen bevatte de latere dieselmotor. Na diverse restauraties draait de molen weer op de wind. Natuurbrug of ecoduct de Zanderij Crailoo is het grootste ecoduct van Europa en werd geopend op 3 mei 2006 en ligt tussen Hilversum en Bussum. De lengte is 800 meter en de breedte is 50 meter. Het ecoduct verbindt het Gooi met de Utrechtse Heuvelrug, en zo ontstaat in grootte het tweede aaneengesloten bos- en heidegebied van Nederland.

Na de Soeppost gaan wij over de A1 naar de grote heidegebieden Zuiderheide en Westerheide. Als wij de heide verlaten, komen wij uit op de grootste natuurbrug van de Europa, de Zanderij Crailoo. Het 2e ecoduct van vandaag. Vervolgens lopen wij de laatste kilometers via Spanderswoud en Franse Kampheide terug naar de finish.

pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 24-02-2020 om 09:49 uur