koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwer is
Jan Muis
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Immanuëlkerk, Stationsstraat 137, 3851 ND
Ermelo. (Gelderland)

Afstand(en):

Circa 20 km en 40 km.

Starttijd:

20 km ⇒ 9:00 tot 10:00 uur.
40 km ⇒ 9:00 uur.

Bereikbaar per trein:

Treinstation Ermelo ligt aan de spoorlijn tussen Amersfoort en Zwolle en is gelegen op ca. 200 m.

Bereikbaar per auto:

Ermelo is bereikbaar via de A8 (Amersfoort - Zwolle), afslag 11 ri. Harderwijk-zuid;
RA Horsterweg
RA Dokter van Daleweg
LA Bm Oordtstraat
LA Stationsstraat

Parkeren:

kan bij het station.

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-bon):

€ 5,50 of € 4,50 (KWBN pas) of € 3,00 (WS78 lid).
Inschrijven kan vanaf 8:00 uur op de startlocatie.

WS78 rustposten (gebruik hier de bonnen):

Soeppost op 8,81 km (alle afstanden)
Koffie/theepost op 8,81 km (korte afstand) of 29,850 km
Fruitpost op 16,26 km (korte afstand) of 29,85 km

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op 11,73 km
40 km ⇒ op 20,835 km

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 19,7 km.
40 km ⇒ 40 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

reflectiehesjes:

Reflectiehesje

Vriendelijk, doch dringend verzoek:
Gebruik na 16:00 uur een reflectiehesje.

Fotoserie:

Klik hier voor een mooie foto impressie van Ineke Gerritsjans over deze wandeltocht.

Info flyer wandeltocht Ermelo:

Klik hier voor meer informatie over de wandeltocht.

Scheidingslijn

Vanuit de Immanuëlkerk lopen we eerst even door Ermelo en komen we al snel op de Groevenbeekse Heide. De Groevenbeekse Heide is 93 ha groot, en is rijk aan grafheuvels. Deze grafheuvels zijn uit de periode van 3400-2850 v Chr. van de Trechterbekercultuur. Op de heide waren vroeger veel vennen en nu zijn er nog maar enkele over, daar leven kleine populaties heidekikkers, zadelsprinkhaan en zandhagendis.

Vrouwtje van Putten Vrouwtje van Putten.

Vervolgens lopen we naar Putten en komen langs het vrouwtje van Putten. Het beeld is onthuld door Koningin Juliana ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de razzia op 2 oktober 1944. Daarbij werden 659 mannen uit Putten afgevoerd naar kamp Amersfoort en op 11 oktober werden daarvan 601 mannen op transport gezet naar concentratiekamp Neuengamme.

Via het park de Scheg komen we in het buitengebied van Putten waar de soeppost is. Na de soep gaat de 40 km door het buitengebied van Putten, met nog heel veel oude landschapskenmerken, zoals houtwallen en regenwater beekjes. Veel straatnamen zijn vernoemd naar oude maalschappen en boerderijen. Maalschappen behoren tot de oudste rechtskringen in deze omgeving, zij zorgen voor de verdeling van het gebruik van stukken land en andere rechtszaken. Namen zijn Halvinkhuizen, Huinerveld en Huinerbroek. Een aantal namen van boerderijen zijn Blarickhorst, Groot Hell en Knapzak.

Kunstwerk Josinapark Kunstwerk Josinapark

Aan de Knapzaksteeg nr 5 stond vroeger Boerderij de Knapzak dit is de naamgever van deze tocht. De parkoersbouwers van deze wandeltocht wonen zelf ook aan de knapzaksteeg. Na 30 km komen ze weer bij de soep/koffiepost waar vandaan de route samen met de 20 km wandelaars wordt vervolgd door de bossen van Putten. We komen door het Josinapark. Hier lagen van oorsprong een kalverweide en een boomgaard die in 1906 zijn omgevormd in een park. De naam Josinapark verwijst naar de echtgenote van de stichter van het landgoed mevr Josina Schober-Willink. Het park is aangelegd door entomoloog dr. JTh. Oudemans schoonzoon van fam. Schober. Hij was niet alleen tweede beheerder van het Landgoed Schovenhorst maar met Jac. P. Thijsse medeoprichter en eerste voorzitter van Natuurmonumenten.

Villa oud Groevenbeek Vilaa oud Groevenbeek

Vervolgens lopen we door Landgoed Schovenhorst dat vijf bomentuinen bezit: Kleine Pinetum (1852), Grote Pinetum (1901), Josinapark (1906), Arboretum (1938) en Drie Continentenbos (1967). Alle tuinen zijn te bezoeken. Door de bossen gaan we verder naar Nieuw Groevenbeek, dat in particulier bezit is sinds 1895 en 80 ha groot. Op dit moment is het nog steeds in het bezit van afstammelingen van het echtpaar Vos-Jongeneel. Het bestaat uit een boerderij, schaapskooi en 16 huizen en is een beschermd dorpsgezicht.

Dan lopen we naar de fruitpost op Landgoed Oud Groevenbeek. Het landgoed heeft nog een originele villa, ijskelder, druivenkas, koetshuis en washuis. De villa is in oude stijl gerestaureerd zowel van binnen als van buiten en er zijn luxe vakantie suite´s te huur. Er is ook nog een leuk theehuis van Natuurmonumenten. Daarna nog even over de Groevenbeekse Heide en we zijn weer bij de finish in de Immanuëlkerk.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 24-02-2020 om 09:46 uur