koptekst
pijlvorig Vorige tocht De parcoursbouwer is
Martien van Diek
Volgende tocht pijlvolgend
Scheidingslijn

Startlocatie:

Koningin Beatrixcentrum,
Koningin Wilhelminalaan 12, 7031 AC Wehl.

Parkeren:

In de buurt van deze start­locatie zijn er verschillende parkeer­terreintjes te vinden.
Gaat u voor zeker? Kies dan voor P&R bij station Wehl.
Vandaaruit gepijld tot de start

Afstanden tijdens deze tocht:

Circa 20 en 40 km.

WS78 en Corona:

Klik hier voor de pagina met de Corona maat­regelen en aan­passingen bij WS78.

Inschrijven:

Deelnemen kan op 2 manieren:

Inschrijf­kosten (incl. soep-koffie-fruit-bon):

€ 7,50 of € 6,50 (KWBN pas) of € 5,00 (WS78 lid)
(inclusief een consumptie op de startlocatie, voor de start of na afloop van de tocht).

Starttijden:

De startlocatie -en daarmee het start­bureau voor aanmelden cq inschrijven- gaat pas vanaf 8.00 uur open. Bent u eerder, dan dient u buiten te wachten.

Bij het digitaal inschrijven heeft men de keuze uit een tijdslot van een half uur:

Bij ter plaatse inschrijven kunt u naar de start­locatie komen, inschrijven, betalen en starten:

WS78 wil dat u zoveel mogelijk per pin/digitaal betaald en niet meer contant.

Reflectiehesje en zaklamp:

Gebruik voor 8.30 uur en na 16.00 uur een reflectie­hesje.
Zorg dat u goed zichtbaar bent in het donker en voorkom zo ongelukken.
Neem ook een zak- of hoofdlamp mee!

Bereikbaar per trein:

Wehl is gelegen aan de spoor­lijn Arnhem - Terborg
Vandaaruit gepijld tot de start

WS78 rustposten (gebruik hier de bonnen):

Soeppost 20 km ⇒  10 km.
Soeppost 40 km ⇒  10 km.
Koffie/theepost 20 km ⇒  10,0 km.
Koffie/theepost 40 km ⇒  29,7 km.
Fruitpost 20 km ⇒  15,9 km.
Fruitpost 40 km ⇒  35,6 km.

Horeca rustposten:

20 km ⇒ op 15,9 km
40 km ⇒ op 18,5 km

Sluiting:

20 km ⇒ om uiterlijk 16:30 uur.
40 km ⇒ om uiterlijk 17:30 uur.

Werkelijke afstanden:

20 km ⇒ 19,8 km.
40 km ⇒ 39,4 km.
Deze afstanden kunnen op de dag zelf alsnog wijzigen.

Scheidingslijn
Vlag

De vlag van Liemers streek.

De naam Wehl komt rond het jaar 1200 voor het eerst voor in akten voor. Archeologische vondsten dateren uit de 12e eeuw. Tufstenen geledingen van de toren van de Sint-Maartenskerk dateren uit deze tijd. De rest van de neogotische kerk is in 1916 herbouwd. Sinds 1406 viel Wehl onder Kleefse graven en bleef ruim vier eeuwen Kleefs en later Pruisisch. In de Franse tijd werd het als deel van Zeddam door Pruisen afgestaan aan Nederland.

Deze keer neemt Martien ons mee naar het coulisselandschap tussen Kilder, Beek, 's-Heerenberg en Zeddam. Mooie uitzichten over de landerijen, bosranden in hun herfsttooi waarbij je behoorlijk moet klimmen en dalen op zowel de 20 km als de 40 km route. Onderweg is het 485 meter heuvel op en ook weer naar beneden met een gemiddeld stijgings­percentage van 2.5%.

De route begint in Wehl richting uitspanning 't Peeske waar de soeppost (en later ook de koffiepost) ingericht is op de natuurcamping meteen achter deze prachtig gelegen horeca-locatie. Na het eerste pad door het bos vlakbij Wehl lopen we een half uurtje over asfalt­wegen en fiets­paden. Ook na de fruitpost later op de middag is er een half uurtje wandelen op een fietspad opgenomen in de route. Het kon niet anders als jullie de mooie Montfer­landse en Berghse bossen willen wandelen er een iets mindere route naar toe gaat. Voor de rest is bijna alles onverhard in het bos of aan de bosrand.

Bergherbos

Het Bergherbos.

Het Bergherbos (Berghse Bos) is een 1837 ha groot natuur­gebied, eigendom van Natuur­monumenten en de stichting Huis Bergh. Het heuvelachtige gebied bestaat voor een groot deel uit gevarieerd bos met akkers, weilanden en dorpjes eromheen. Het is gelegen op een stuwwallen­complex uit de voorlaatste ijstijd dat doorloopt in Duitsland. Hier heeft men een weids uitzicht over de omgeving.

Op de grote lus vanaf en terug naar 't Peeske is het klimmen en dalen in Montferland met veel bijzonderheden onderweg: Een soort van "berghotel" onderweg, een molen midden in het bos, de historische kern van 's-Heerenberg met o.a. huize Bergh, de molen van Stokkum, een spreng in het bos bij Stokkum.

Huis Bergh is een kasteel en museum in de stad de 's Heeren­berg gemeente Montferland. Het was een stamslot van de graven van Bergh. Het Land van Bergh was vr 1486 een bannerij en vanaf 1486 (rijks-)graafschap Bergh. Het is de grootste waterburcht in Nederland.
De bouwgeschiedenis van het kasteel gaat terug tot het jaar 1250. Delen van het huis dateren uit de 14e, 15e en 17e eeuw. In de beginfase van de Tachtig­jarige Oorlog had Huis Bergh veel te lijden van oorlogsgeweld. I n 1735 brandde het geheel uit, waarna het tot 1746 werd herbouwd. Tijdens de Hollandse Zending (1799 - 1842) was er een seminarie gevestigd. Nu is het een monument.

Molen van Stokkum. Dffels Ml is een korenmolen aan de Molenberg in Stokkum. De molen werd in 1860 gebouwd op een verhoging, die voor de molen met zand werd opgehoogd tot ca 30 m boven NAP. Het is een ronde stenen molen, een zogenaamde grondzeiler, met een vlucht van 21,20 meter. Hij werd in 1924 onttakeld in verband met omschakeling naar een elektrisch maalbedrijf.

Uitkijktoren_Stokkum

Uitkijktoren Stokkum.

Voor de liefhebbers is er onderweg een uitkijktoren op de Hulzenberg. De Hulzenberg heeft een hoogte van 82,4 meter boven NAP. De toren zelf is 21 meter hoog. Na een pittige klim kun je genieten van een prachtig uitzicht over de wijde omgeving.

We gaan zelfs een stukje door loopgraven op de grens van Nederland met Duitsland.
Nederland was neutraal in de 1e Wereldoorlog. Toch brachten de Duitsers in 1916 en 1917 op verschillende plaatsen langs de grens verdedigings­werken aan. Deze bestonden uit 84 betonnen bunkertjes, permanent bezet en bewaakt door honderden militairen en vele loopgraven. Dat gebeurde in een gebied dat toen Duits gebied was, maar na de oorlog door grondruil Nederlands grondgebied werd.

De grote horecarust is bij voetbal­vereniging Fc Berghse, als de sport­kantine daar vol zit is er verderop nog een gelegenheid is voor een horecarust. Op deze wandeldag is de fruitpost bij s.v. Kilder waar de vroege passanten kunnen kiezen voor een versnapering in de sportkantine.

Kilder is een dorp in de gemeente Montferland, gelegen in de Gelderse streek de Liemers. De eerste vermelding dateert uit 1340 als het als Killer vermeld wordt. In de 17de eeuw bezat Kilder een landgoed met een huis dat de naam 't Loo droeg. Men noemde het wel een havezate of kasteel. Het landgoed is in 1921 geveild en versnipperd.

Na het dorp Kilder is het nog een half uurtje richting de finish in Wehl.

Hopelijk hebben jullie een mooie wandeldag.

Scheidingslijn
pijlvorig Vorige tocht pijlomhoog
Boven­zijde pagina
Verslagen en foto's
pijlomlaag
Volgende tocht pijlvolgend

 

Deze pagina is bijgewerkt op 19-10-2021 om 08:55 uur